23 millióért rendelt fácánvadászatot Lázár János

Mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot - derült ki az atlatszo.hu birtokába került szerződésből. Vagyonnyilatkozata szerint a miniszterelnökséget vezető államtitkár ennyi készpénzzel nem is rendelkezik. 
Az Átlátszó birtokába jutott szerződés tanúsága szerint Lázár János magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól.

A Konopiště vadászterületen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente az október közepétől január végéig tartó vadászidény során. Ezekből rendelt meg most a szerződés tanúsága szerint 2500-3000 példányt Lázár János a november eleji hétvégére - írta a portál.

A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az 90 ezer euróba (mintegy 27 millió forintba) fog fájni Lázárnak, az előleg mértéke alapján azonban a szerződés ennél szerényebb, 75 ezer eurós (mintegy 23 millió forintos) összegre taksálja a reménybeli vadászzsákmány értékét. A vendégek számáról a szerződés nem tartalmaz információt.

A március 6-án kelt szerződést Lázár mellett Miroslav Jankovsky, a vadásztársaság igazgatója szignálta, akit az Átlátszó az irat valódiságát ellenőrzendő, fel is hívott a megrendelőre hivatkozva, és megkérdezte, megérkezett-e már az első, május végéig esedékes, 30 ezer eurós részlet Lázártól. Jankovsky tudta, hogy melyik szerződésről érdeklődnek, és megígérte, utánanéz az utalás beérkeztének.

A portál emlékeztet: Lázár Jánosról már korábban kiderült hogy szeret vadászni. Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége még tavaly decemberben 18 képes, nyilvános galériát tett ki a Facebookra a soponyai vadászkalandról.

A Kádár János egykori kedvenc vadászterületén készült képeken mások mellett Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint gróf Károlyi László és felesége szerepeltek az államtitkár és 913 kilőtt fácán társaságában. Korábban a hvg.hu-nak Lázár azt nyilatkozta, hogy a vadászat a magánélete része, és hogy nem a gazdasági elittel, hanem egy régi, összeszokott baráti körrel hódol vadászszenvedélyének.

A 913 fácán lelövése becslések szerint mintegy 5,5 millió forintba kerülhetett, a Vadex Zrt. vezérigazgatója azonban nem árulta el a sajtónak, ki rendezte a számlát. A költségekről a politikus kabinetfőnöke azt állította: azt a résztvevők dobták össze, a vadászat az adófizetőknek egyetlen forintjába sem került.

Csak annyi derült ki, hogy egy magánszemély, és nem Lázár János fizetett. Az Átlátszó úgy fogalmaz: a rejtélyes szponzorra minden bizonnyal novemberben is szüksége lesz a fideszes politikusnak, hiszen a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről a cseh vadászparadicsommal leszerződött.

Lázár szerint nem ő fizeti az egészet, az Együtt-PM vagyonosodási vizsgálatot kér

Többen, közösen fizetik annak a vadászatnak a költségeit, amelyen Lázár János is részt vesz, így nincs ellentmondás a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok és a felmerülő kiadások között. Ezt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte az MTI kérdésére szerdán a fenti hírek megjelenése után.

Lázár János az MTI-nek elmondta: a szóban forgó novemberi vadászaton magánemberként részt vesz. Ő szervezi, de annak a költségeit bevett szokás szerint nem a megrendelő, hanem a vadászaton résztvevő személyek közül többen közösen fizetik.

Leszögezte: a fentiek alapján semmiféle ellentmondás nincs a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok és a vadászat felmerülő költségei között.
Lázár János hangsúlyozta, hogy az esemény magánélete része, senkinek az adóforintját nem érinti, és az üggyel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni.

Az Együtt-PM az ügy miatt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Lázár János ellen.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.