galéria megtekintése

Kokik Strasbourgból

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 29. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül majd az adófizetőknek Baka András volt főbíró idő előtti menesztése – nagyjából negyedmilliárd a tét –, az viszont kedden Strasbourgban kiderült: a magyar állam úgy állította fel, hogy azzal megsértette az európai emberi jogi egyezmény több pontját. Egyébként a hatalom birtokosai a több mint kormányváltás után hihetetlen tempóban szabadultak meg a régi káderektől, hogy saját bizalmasaikat ültessék a helyükre, és a nagy sietségben a jogi finomságokra akkor valóban nem ügyeltek.

Megfeledkeztek azonban arról, hogy az ország olyan közösség tagja, amelynek egyik deklarált célja éppen az emberi jogok védelme. Ráadásul léteznek mindenféle nemzetközi egyezmények, de azokkal sem törődtek. Először törvénybe foglalták az indokolás nélküli felmentés lehetőségét, és lefejezték az államigazgatást. Majd következtek a független ellenőrző intézmények, amelyek vezetőit hasonlóan kevéssé elegáns módszerekkel távolították el. Azután jöttek a bírák: az idősebb generációt egy tollvonással kényszernyugdíjazták, a lex Bakával pedig a Legfelsőbb Bíróság elnökét is felállították. S hogy fizetni se kelljen, kitalálták a végkielégítéseket terhelő 98 százalékos különadót.

Arra viszont a kormánytöbbség valószínűleg nem gondolt, hogy egyszer ez az egész visszahullik a gőgös kétharmad fejére. A közszolgák indokolás nélküli kirúgását és a bírák kényszernyugdíjazását az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek minősítette, s ez utóbbi intézkedést az Európai Unió Bírósága is a közösségi joggal ellentétesnek találta.Mellesleg ugyanez történt a különadóval, amely itthon és az emberi jogi bíróság előtt is elvérzett.

 

Szintén nagyot bukott a hatalom az adatvédelmi biztos leváltása miatt, mert őt az unió bírósága szerint jogellenesen küldték el. A verdiktből pedig kizárólag egyetlen következtetés adódik: akkor is vissza kell helyezni a posztjára, ha a jogutód intézménynek van vezetője. Egyelőre maga az érintett sem tudja, hogy mit lép a kormány, ám ha nem cselekszik, annak súlyos pénzbüntetés lesz a következménye.Még kínosabb lehetett a keddi strasbourgi döntés, hiszen hivatalosan erősítették meg azt, amit annak idején sokan legfeljebb vélelmeztek: Bakának azért kellett távoznia, mert kritizálni merészelte az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatos elképzeléseket.

És vannak további lezáratlan ügyek, tehát jöhetnek újabb pofonok. A strasbourgi döntésre várnak például azok a bírók, akiket nyugdíjba kényszerítettek: ismét felölthették ugyan a talárt, de akkor is csak beosztottként, ha ítélőtábla vagy törvényszék elnökeként menesztették őket. Azután ott van a rendvédelmi nyugdíjasok panasza, akiknek a járandóságát 16 százalékkal csökkentették.

Orbán Viktor tiszteletet követel Brüsszeltől a magyaroknak. De milyen alapon, ha ez a rezsim saját honfitársai sorát vette semmibe? Vagyis: éppen Orbán az, aki nem tiszteli a magyarokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.