galéria megtekintése

Hullanak az ászok Párizsban

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 29. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

Mi lesz még itt, kérem? Mindössze három nap pergett le a Roland Garros tenisztornájából, de már búcsút intett Párizsnak az idei Australian Open két nyertese, Stanislas Wawrinka és Li Na, szerdán pedig kiesett a címvédő Serena Williams is.

A profi tenisz történetében még soha nem fordult elő, hogy Grand Slam-viadalon az első és a második kiemelt nélkül kezdődjék a csatározás a legjobb 16 közé jutásért. Az eddigi legnagyobb szenzációról a venezuelai anyuka és spanyol apuka gyermekeként Caracasban született, ám a híres barcelonai tenisziskolában felcseperedett húszesztendős Garbine Muguruza gondoskodott. Ha azt mondanánk, ismeretlenül toppant a világ elitjébe, vélhetően morcosan tekintene ránk a budapesti versenyeken is gyakorta megforduló edzője, Alejandro Mancisidor, s magának az érintettnek is kerekre nyílna a szeme, hiszen a WTA-rangsor 35. helyén jegyzik.

Szépséges eredmény: Garbine Muguruza négy játékot vesztett Serena Williams ellen
Garbine Muguruza négy játékot vesztett Serena Williams ellen
Jean Paul Pelissier / Reuters

A fejlődése töretlen. Első Grand Slam-tornáján – 2012-ben a US Openen – még villámlátogatást tett, de tavaly már Ausztráliában, Párizsban és Wimbledonban is nyert egy-egy főtáblás meccset, Melbourne idei tornáján pedig a negyedik körig jutott (többek között a 25. kiemelt észt Kanepi és a 10. helyen jegyzett, volt világelső dán Wozniacki legyőzésével), s csak a lengyel Agnieszka Radwanskával szemben maradt alul. „Bemelegítésként” az ausztráliai Hobartban megszerezte élete első WTA- trófeáját, méghozzá úgy, hogy a selejtezőből menetelt a döntőig, játszmaveszteség nélkül nyerte mind a nyolc meccsét.

 

Párizsban aztán amerikai vetélytársa ellen igencsak megszenvedett a sikerért. No, nem Williams legyőzésekor, hiszen a világ legjobbját 64 perc alatt lesöpörte a pályáról (6:2, 6:2!), hanem az első fordulóban Grace Min felülmúlása (7:5, 7:6) alkalmával...

A 17-szeres Grand Slam-győztes, olimpiai bajnok világsztár elleni diadala után azt mondta: „Serena a gyerekkori ideálom, az ő játékát figyeltem éjjel-nappal. Van otthon vagy száz olyan videóm, amelyen az ő meccsei láthatók. Lestem a szerváját, a fonák ütéseit, a mozgását, játékának minden mozzanatát.”

Jól megtanulta a leckét! Mérkőzésüknek nem volt olyan eleme, amelyben az amerikai jobb lett volna. Alig egy éve, az Australian Open második fordulójában Muguruza mindössze két játékot tudott ellopni példaképétől (2:6, 0:6),most viszont Serena küzdött azért, hogy összekaparjon legalább öt gémet, s ne pályafutása legsúlyosabb Grand Slam-vereségével kelljen távoznia. Nem sikerült még ez sem.

„Változatlanul imádom Párizst” –búcsúzott a francia közönségtől a harminckét esztendős bajnoknő, s ironikusan hozzáfűzte: „Van pozitívuma is a mostani eredménynek, hiszen a jövő évi Roland Garroson nem kell törődnöm azzal, milyen sok világranglistapont vár megvédésre.” Azt is megemlítette szerdai produkciójáról: „Nem a világ vége.” S főként nem a pályafutás lezárása. „Eddig sem lazítottam, ám most fokoznom kell a tempón. Szeretem a kihívásokat, élvezem azt a helyzetet, amelyben össze kell szednem magam, hogy újra feljussak a csúcsra.” Ami azt illeti, akadt már hasonló veresége. Két esztendeje, amikor a francia Virginie Razzano győzte le – szintén az első fordulóban –, főnixmadárként támadt fel. Megnyerte Wimbledont, az olimpiát, a US Opent, a WTA-világbajnokságot, s aztán 2013-ban, az európai salakpályás szezonban megszerezte Madrid és Róma trófeáját, majd tornagyőzelemmel feledtette Párizsban egy évvel korábbi kiesését.

Azzal, hogy most Venus (a 29. kiemelt) is elköszönt, a harmadik fordulóra remélt Williams testvérmeccs helyett Muguruza–Schmiedlova mérkőzés dönt a legjobb 16 közé jutásról (januárban az Australian Openen a spanyol 6:3, 6:3-ra nyert). A hölgyek mezőnyétől búcsúzott a 12. kiemelt olasz Pennetta is, a férfiaknál pedig a 15. helyen jegyzett orosz Juzsnijve resége váratlan: őt a veterán cseh Davis Kupa-hős, Stepanek verte négy játszmában. Ami az urak versenyének esélyeseit illeti: Djokovics, Federer, Berdych, Tsonga gond nélkül ment tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.