galéria megtekintése

Kiderülhet a politikusfeleségek titka

Megismerhető lehet a politikusfeleségek és más, a képviselőkkel egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozata. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint nincs akadálya, hogy ezt népszavazás kényszerítse ki. A referendumot kezdeményező civilek viszont nincsenek könnyű helyzetben: tizenkilenc kérdésükből csak három ment át.

Decemberben derült ki, hogy Lázár János egy 120 négyzetméteres svábhegyi luxuslakást vásárolt tízéves fiának nagyjából 60-70 millió forintért. Rogán Antal felesége és Puskás András egykori belvárosi alpolgármester párjával közösen birtokol egy lakást a budai Pasa Parkban. Kósa Lajos pedig évek óta a felesége nevén lévő, 100 milliósra becsült óbudai lakásban él. Az ingatlan az asszony, Porkoláb Gyöngyi nevén van, ezért nem szerepelt a Fidesz alelnökének vagyonnyilatkozatában.

Noha a törvény a politikusokkal egy háztartásban élő családtagok számára is kötelezővé teszi a nyilatkozat kitöltését, azok nem publikusak, csak a mentelmi bizottság tagjai nézhetik meg őket – föltéve, hogy a képviselő ellen eljárás indult.

Ilyen előzmények után tárgyalta a Nemzeti Választási Bizottság azt a népszavazási kezdeményezést, amely a nyilatkozat kitöltésére kötelezettekkel – politikusokkal és állami vezetőkkel – közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatát is elérhetővé tenné.

 
A testület 5:4 arányban hitelesítette a kérdést.

Emellett foglalt állást Patyi András, az NVB elnöke is, bár érzékeltette: határesetről van szó, a közérdekű és a személyes adatok találkozásáról. Ez bonyolult jogi probléma, amelyet a Kúria három hónapig mérlegelhet, és amelyhez hasonlókról az Alkotmánybíróság hosszú vitákat folytat, az első fokon döntő választási bizottságnak viszont jóval kevesebb ideje van – mentegetőzött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektoraként is működő szakember.

A testület több, a parlament által választott tagja pedig az elnök javaslata ellen érvelt. Felhozták, hogy most is lehet vagyonnyilatkozati eljárást indítani a politikusok ellen, ami végső soron lehetővé teszi, hogy a mentelmi bizottság tagjai betekintsenek a hozzátartozók pénzügyeibe. Sőt azt is megemlítették, hogy a kérdés nem teszi egyértelművé, mi legyen azokkal a rokonokkal, akik bár egy háztartásban élnek egy politikussal, nem töltenek ki vagyonnyilatkozatot. (Nekik értelemszerűen nincs mit közzétenniük.)

Itt vettek lakást Lázár János fiának
Itt vettek lakást Lázár János fiának

„Egyértelműségi probléma akkor van, ha azt akarjuk, hogy legyen" – jegyezte meg erre Litresits András, az MSZP delegáltja, aki az ülésen emlékeztetett a családi összefogással magyarázott rejtélyes vagyongyarapodásokra. Végül ha egy szavazattal is, de azok kerültek többségbe, akik szerint

a közélet tisztasága ez esetben előbbre való a személyhez fűződő jogoknál.

A civil tüntetésszervezők többi, még elbírálásra váró kérdése viszont nem kapott zöld utat, így 19 kezdeményezésükből három jutott át az NVB szűrőjén.

Szerdán a testület elutasította a többi, politikusi vagyonokkal összefüggő próbálkozást. Így azt, hogy ingatlanvásárlásukat csak akkor jegyezzék be a földhivatali nyilvántartásba, ha a szerzés adatait közzéteszik. A tagok kétharmada úgy ítélte meg, hogy az adásvételi szerződések nyilvánosságra hozása személyes adatok sérelmével járna és a tulajdonjogot korlátozná, méghozzá nem a politikusokét, hanem a velük szerződőkét. Ezt hárman is vitatták. Litresits azt mondta: ezek nagyon gyenge érvek, hiszen a földtörvény is előírja az anonimizált termőföld-adásvételi kontraktusok kifüggesztését, vagyis e logika alapján az is alkotmányellenes. Borbély Andrea jobbikos delegált sem értett egyet azzal, hogy a tulajdonjog korlátozásáról lenne szó. Szerinte inkább az a baj, hogy nem világos, a kezdeményezők pontosan mely adatokat szeretnék közzétenni. A testület végül 6:3 arányban elutasította a kérdés hitelesítését.

Nagyobb volt az egyetértés (8:1), amikor leszavazták, hogy a politikusok szja-bevallásának nyilvánosságra hozásáról is lehessen népszavazást tartani. Patyi András azzal érvelt: bár a parlament dönthet így, sőt egyes állami vezetők – elsősorban a kormánytagok – bevallási adatai ma is elérhetők, szenzitív adatok ilyen széles körét csak az alkotmány módosításával lehetne publikálni.

Ezután egyhangúlag utasították el azt kérdést, amely azt célozta, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon tüntessék fel a 2012 végéig bevallott nyugdíjjárulék összegét, mondván, hogy az alaptörvény semmilyen járulékszabályról nem enged népszavazást. Erre hivatkozva akadályozták meg azt is, hogy az állami rendszerbe visszalépő egykori magánnyugdíj-pénztári tagok tagdíjának összegét tartalmazza az egyéni számla, mondván: valójában a tagdíjak is járuléknak számítottak.

Gulyás Balázs a tüntetésszervezők nevében azt mondta: örülnek annak, hogy

lehetővé válik a gyermeküket maguk elé tolva vagyonosodó politikusok elszámoltatása.

De hogy milyen stratégiát választanak ezután, azt csak péntekre döntik el. Annyit másik képviselőjük, Vajda Zoltán elárult: biztosan nem ejtik a népszavazást, és valószínűleg a Kúriától kérnek felülvizsgálatot az elutasított kérdésekről. Fontos azonban az ütemezés, mivel a legfőbb bírói fórumnak három hónapja van dönteni, a korábban hitelesített – a kötelező gazdasági kamarai tagdíj eltörléséről és a tankötelezettségi korhatárról szóló – kérdéseknél elvileg már el is kezdődhetne az aláírásgyűjtés, ha a holnap lejáró határidőig senki sem támadja meg ezeket a bíróságon.

Mozgósító ereje viszont inkább a vagyonosodással kapcsolatos kérdéseknek lehet. A civilek ugyanakkor továbbra is bíznak abban, hogy tizenkilenc kérdésükkel háromnál több találatot érnek el, és nem csak a politikusfeleségeknek kell izgulniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.