galéria megtekintése

Munkanélküliség, terrorizmus, nemi erőszak - Orbán keményen nekiment a bevándorlóknak Tusnádfürdőn

38 komment

NOL

A miniszterelnök ma délelőtt újra beszédet mondott Tusnádfürdőn, ahol tavaly meghirdette az illiberális Magyarországról szóló elképzeléseit. Szerinte a törvénytelen bevándorlás veszélyt jelent a sokszínűségre, a biztonságra és a gazdaság stabilizálására. Ismertette a nemzeti konzultáció ezzel összecsengő eredményeit is.

A törvénytelen bevándorlás elleni kirohanás jegyében tartott beszédet  Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt Tusnádfürdőn, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján. A miniszterelnök – aki tavaly itt hirdette meg a messzire visszhangzó elképzeléseit az illiberális Magyarországról és a munkaalapú társadalomról – úgy véli, az Európai Unió politikája megbukott, a törvénytelen bevándorlás pedig veszélyt jelent a sokszínűségre, a biztonságra és a gazdaság stabilizálására. 

Percről percre Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről

10:25 A magyarok nem akarnak törvénytelen bevándorlókat és nem osztoznak az európai baloldal ámokfutásában – zárja a sajátját. Megtapsolják, amikor azt mondja, hogy Magyarország ne olyan ország legyen, ahol megtörténhet bármi. A beszéd ezzel véget ér.

 

10:23 A nemzet konzultációban kézbesített nyolcmillióból 1 millió 254 kérdőívet küldtek vissza. A magyarok kétharmada fontosnak tartja a terrorizmus kérdést – ismerteti Orbán az eredményeket –, háromnegyedük azt gondolja, hogy a törvénytelen bevándorlók veszélyeztetik a biztonságukat, négyötödük szerint az Európai Unió politikája megbukott, ugyanennyi pedig azt állítja, hogy az EU által meghatározott irányelvek ellenében is fel kell lépni a törvénytelen bevándorlókkal szemben. A válaszadók nyolcvan százaléka szerint a Magyarországon lévő bevándorlóknak saját maguknak kellene fedezniük az ellátásuk költségeit, 95 százalékuk állítja, hogy a bevándorlás támogatására költött pénzt a családokra kellene fordítani.

10:17 A bevándorlás kapcsán négy kérdésről beszél. A multikulturalizmusról, amelyre a törvénytelen bevándorlás veszélyt jelent, a terrorizmusról, amely a bevándorlással együtt terjed, arról, hogy a törvénytelen bevándorlók hozzájárulnak a munkanélküliség növekedéséhez és arról is, hogy – bár ezt szerinte a politikai korrektség miatt el kell hallgatni – növekszik a bűnözés. Ez utóbbi kapcsán a miniszterelnök ENSZ-statisztikákat idéz, amelyek tanúsága szerint Lesotho után Svédországban van a legtöbb nemi erőszak. A törvénytelen bevándorlás veszély a sokszínűségre, a biztonságra és a gazdaság stabilizálásra – vonja le a következtetést.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

10:12 Európa valódi megoldások helyett ideológiai rögeszmévé vált. Egy nemzetállam sikere nem illik bele ebbe az ideológiába, ezért kárhoztatják. A távoli cél, az Európai Egyesült Államok a nemzeti szuverenitás kárára jönne létre, pedig az Egyesült Államok nem a nemzetekfelettisége miatt sikeres, hanem mert sikeres megoldásokat alkalmaz.

10:10 Az EU-nak csak elvei vannak, szuverenitása nincs. Brüsszel nem tudja megvédeni magát a bevándorlóktól. – idézi Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter megjegyzését a a hegynek felfelé rugdosott konzervdobozról, amely mindig visszagurul.

10:09 Nem az a kérdés, hogy milyen Európában szeretnénk élni, hanem hogy lesz-e egyáltalán Európa. Meg akarjuk őrizni a magyar Magyarországot. Bár ez közhelynek tűnik, le kell szögezni, mert vannak, akik máshogyan gondolkodnak. Az európai baloldal a bevándorlásban nem veszélyforrást, hanem lehetőséget lát, amely felszámolhatja a nemzeti kereteket.

10:05 Ma a népvándorláson keresztül érthetjük meg, mi történik velünk – tér rá Orbán a beszéde fő témájára. Az újkori népvándorlás politikai folyamatok kísérőjelensége – mondja –, de az igazi fenyegetés Afrika mélységeiből érkezik. Észak-Afrika nem tudja megvédeni Európát az emberektől. És ő egyetért Nicolas Sarkozy volt francia elnökkel abban, hogy ez csak a kezdet. Afrika már nem tudja megállítani az emberáradatot. Egymilliárd ember él ott, akinek a fele 25 év alatti.

10:04 Az Európai Unió önmagában hatalmas siker. 1990-ig Oroszország és az Egyesült Államoké, de utána a mienk, és ezt nem írja felül a 2008-as válság sem.

10:01 A jövő nincsen készen, ezért semmi értelme előrefele meresztgetni a szemünket. Ez nem távolba néző verseny, hanem az győz, aki mélyebben megérti a múltat.

10:00 Nem szabad túlzásba vinni a brazilos cseleket, mert az ember elbotllik a saját lábában – fegyelmezi magát. Ami azt illeti, van miért. Az illiberalizmus-beszédből nemzetközi botrány lett, ami Orbánt nem gátolta meg abban, hogy február 2-án az Angela Merkel német kancellárral tartott közös budapesti sajtótájékoztatón egy kérdésre megismételje, szerinte nem minden demokrácia szükségképpen liberális. Merkelnek leesett az álla magyar miniszterelnök szövegétől. Azt mondta, személy szerint nem tud mit kezdeni az „illiberális" szóval.

09:59 Nem könnyű a helyzet – mondja a mostani beszédével kapcsolatos várakozásokról a miniszterelnök. Állítása szerint tavaly a szótárakban sem talált olyan kifejezés, amly sértőbb lehetne a liberalizmus számára.

09:58 Orbán következik. Külön köszönti a székely zászlókat.

09:48 Tőkés nekiesik Markó Bélának a volt RMDSZ-elnök júniusban a Népszabadságban megjelent írása miatt.

09:43 A kötelező fordulatok. Vesztésre állunk, zsákmányszerző posztkommunizmus és balliberalizmus.

09:38 Először Tőkés szólal fel. Fájlalja a román oldal távolmaradását, amely nem akar részt venni a „magyar ügy” megoldásában, és fáj neki azoknak a magyaroknak a távolmaradása is, akik „éppen szervezkednek ellenünk”.

09:37 Kérdezni csak írásban lehet. Szervezői pólóban szép lányok fogják begyűjteni őket – mondja Németh.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

09:36 Orbán Viktor és Tőkés László 25 éve itt van. A miniszterelnöknek elévülhetetlen érdemei vannak, hogy a világ megtanulta kiejteni Tusnádfürdő nevét – utal Németh az illiberalizmus-beszédre.

09:35 Németh Zsolt köszönti a nagyérdeműt. Tusnádfürdő a magyar jobboldal hagyományos felvonulási terepe. Ott van Semjén Zsolt, Rogán Antal, Martonyi János, akit Németh külügyminiszterként mutat be. Sörről, asszonyról és medvéről egyelőre nem esik szó.

09:25 Orbán beszéde helyi idő szerint 10:30-kor (magyar idő szerint 9:30-kor) kezdődik. Az M1 élőben közvetíti. A miniszterelnök tegnap óta Tusnádfürdőn van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.