Németh Zsolt szerint az asszony nem ember

Jókora marék, viccnek álcázott hétköznapi hímsovinizmussal dobta szembe a hallgatóságot Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitóján – írja a Transindex erdélyi hírportál. A fideszes politikus mellett ülő két szervező hölgy sem állt a helyzet magaslatán: egyikük szerint Németh nem gondolta komolyan, a másikuk egyenesen úgy vélte, a nőknek el kell tűrniük a férfiak poénkodását.

Németh Zsolt a szerdai nyitóelőadás zárásaként dobta be a „tábori túlélési útmutatást”, miszerint „az asszony nem ember, a sör nem ital, és a medve nem játék”. „Noha sokszor hallani a mondást, más a súlya az egyszeri táborlakó, és teljesen más Magyarország egyik vezető politikusa szájából” – jegyzi meg a Transindex kiküldött tudósítója, Kertész Melinda. Kérdésére a külügyi bizottság elnöke kínos magyarázkodásba bonyolódott. Hol azt mondta, hogy „van az asszony és van az ember, mindegyiküknek van az életben egy jó elfoglalt helye, és ez a fajta székely megközelítés része a közgondolkodásnak”, hol azt, hogy „alapvetően nyelvi és nem gondolkodásbeli kérdésről van szó”, és hiba lenne „ezt a nyelvi játékot, ami ebben van, lefordítani egy politikai koncepcióba”.

Németh Zsolt mellett a Transindex megszólaltatta a megnyitón is felszólaló két női szervezőt is. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elismerte, hogy „a székelyföldi kultúra patriarchális kultúra és tagadhatatlan, hogy létezik hétköznapi hímsovinizmus, főleg falusi környezetben, és lehet ez akár veszélyes is”, de ebben az esetben biztos benne, hogy Németh Zsolt nem gondolta komolyan, csupán poénkodott.

Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy értékelte, hogy a „húszéves vicc” elmondása nem jelenti azt, hogy a férfi kollégák ne tartanák nagy becsben a nőket, sőt „emberszámba vesznek minket, azt mondják, hogy sok minden rajtunk múlik, hiszen a szervezői csapat 70%-a fiatal lány vagy nő”. „Ez egy alapvicc, amit a nőknek, női szervezőknek el kell tűrniük” – vélekedett a tábor főszervezője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.