galéria megtekintése

Nagybetűs élet

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Kedves diákok, tisztelt szülők, nagyra becsült kollégák! Itt állunk a dicső múltjáról és dicstelen jelenéről híres Budai Nagy Antal Gimnázium udvarán, hogy boldogan és békességben vágjunk neki az új tanévnek. Ahogy a sajtóban olvastam, mindannyian alig vártátok, hogy vége legyen a nyárnak, hiszen a pihenés helyett nem foglalkoztatok mással, csak a tankerületünk személyzeti kérdéseivel, azaz képességekben is szerény személyemmel. Szerencsére a minisztérium is csak azzal foglalkozott, azért állhatok most itt.

„Meggyőződésem, hogy a mai gazdasági és társadalmi helyzetben vezetőként a menedzseri irányvonalat kell követni” – ahogy a költő is megmondta, aki nem más, mint Győri Istvánné, a tiszaalpári általános iskola igazgatója. Érdekes, az én pályázatomban is benne van ez a mondat, de hát a nagy szellemek időnként találkoznak. Leibniz és Newton is egyszerre fedezett fel valamit, mégsem vádolja őket plágiummal senki.

Ki is adtam egy közleményt, hogy a plágiumvádat határozottan visszautasítom, Győriné minden egyes szavát a sajátoménak tartom. A többi bulvárkacsa, amint azt már Schmitt köztársasági elnök úr is leszögezte egy hasonlóan légből kapott és politikailag motivált vádaskodás esetében.

 

Még hogy lopás! Gondoljatok bele, az ábécében van harmincvalahány betű, ha összekeverjük őket, véletlenül is kijöhet ugyanaz a kombináció. Majd matekórán kiszámoljátok, hogy ennek nagyjából annyi a valószínűsége, mint annak, hogy pont a miniszterelnök veje nyerjen az összes közbeszerzésen, és lám, a legjobb családokban is megtörténik az ilyen.

Kedves gyerekek! Arra gondoltam, hogy ezen a szép napomon, valamilyen érzelmes beszédet fogok mondani az iskolakezdés szépségeiről. Sajnos nem volt tegnap internetem, ezért nem találtam olyan szöveget, aminek minden szavát a sajátoménak tartanám. Nem baj, elmondom, mi vár rátok. A nagybetűs életről fogunk tanulni. Nyerjen a tehetségesebb? Győzzön az igazság? A jó elnyeri méltó jutalmát? Ne szórakozzatok már velem, gyerekek! Nem a mesében vagyunk. A nagybetűs életben másképp mennek a dolgok. Nézzetek már körül! Nőjetek fel végre!

Kell a másik trafikja? Elveszed. Kell a takarékpénztára? Államosítod. Kell a pályázata, mert neked nem jut eszedbe semmi, különben is csak formalitás az egész, mert az államtitkár téged nyom? Lemásolod.

Nem az iskolának, az életnek tanultok. Figyeljetek hát jól. Az élet ilyen. Hány igazgatói állás van összesen? Pár száz. És hány tehetséges jelentkező? Sok ezer. Így nincs semmi esélyetek, ami nem igazságos. Ha viszont szereztek politikai kapcsolatot, akkor bármi lehet belőletek. Még a szülői munkaközösség sem bír erőt venni rajtatok. Erre mondják azt, hogy a lehetőségek országában élünk. Nézzetek az államtitkárra, az iparkamara vagy a nemzeti bank elnökére. Nem tehetség, hűség! Ez így működik, gyerekek.

Látjátok, mindenki a régi igazgatót siratja, pedig már a tanévnyitó öt percében többet tanultatok az életről tőlem, mint tőle négy év alatt.

És most énekeljük el közösen a magyar Himnuszt!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.