galéria megtekintése

Indokolatlan mértékű hatalom kerülhet az állam kezébe

A kormány a jövő év januárjában elektronikus személyi igazolvány bevezetését tervezi, a törvényjavaslat konzultációjához néhány napot adtak. Az e-személyivel szeretnék kiváltani a tajkártyát és az adóazonosítót.

Az új igazolvány a személyazonosításon kívül más funkciókra is alkalmas lenne, tartalmazná például a közigazgatási eljárások igénybevételéhez szükséges elektronikus aláírást. A biometrikus adatot – ujjnyomatot – is magában foglaló kártya révén a különböző nyilvántartásokban (lakcímnyilvántartás, adóhivatal, társadalombiztosítás, közlekedésrendészet) szereplő adatokat össze is tudnák kapcsolni.

Ez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint azért aggályos, mert az állampolgár védtelenné válhat az állammal szemben.

A TASZ ellenez minden olyan intézkedést – olvasható a szervezet közleményé­ben –, amely a hivatali kényelem indokával az állam információs hatalmának kiterjesztését célozza. A kormány az e-személyi bevezetésével – amelynek biztonsági hátterét a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat teremti meg, de bevonhatnak piaci szereplőket is – túlságosan sok lehetőséget adhat a Belügyminisztérium kezébe, és hatalmas előnyökhöz juttatja az államot.

 
Tajkártya: meg vannak számlálva a napjai
Tajkártya: meg vannak számlálva a napjai
Móricz-Sabján Simon

Lehetőség lesz ugyanis arra, hogy egy speciálisan képzett „összerendezési kóddal" egy adott személyről az összes adatot együtt láthassák. Az egyetlen kézben összpontosuló információ az információ birtokosa számára indokolatlan mértékű hatalmat jelent mások felett – fogalmazott a Belügyminisztériumhoz eljuttatott állásfoglalásában Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója, és hozzátette: az információs hatalom úgynevezett személyiségprofilt igyekszik kialakítani, az adatalanyra vonatkozó ismeretek összekapcsolásával próbál minél többet megtudni róla.

A TASZ arra figyelmeztet, hogy a törvényjavaslat ellentétes az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel, és azt reméli, hogy Áder János köztársasági elnök megvétózza a törvényt. Ha ez nem történik meg, az alapvető jogok biztosának lesz feladata, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon.

A fő érv, hogy az államot nem lehet egyetlen adatkezelőként felfogni, figyelembe kell venni a személyes adatok továbbításának tilalmát is. „A nagy mennyiségű összekapcsolt adat, amelyről az érintett legtöbbször nem is tud – fogalmazott az univerzális azonosítás ellen felszólaló TASZ –, kiszolgáltatottá teszi az egyént, egyenlőtlen kommunikációs helyzeteket hoz létre, amelyben az egyik fél nem tudhatja, hogy partnere milyen információkkal rendelkezik róla, illetve azt hiheti, hogy a másik fél adathozzáférése korlátlan."

Sem az állam, sem az államigazgatás egésze nem tekinthető olyan egységnek, szögezi le végül a TASZ, amelyen belül egyetlen egységes személyazonosító kódot lehetne bevezetni vagy használni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.