galéria megtekintése

Egy hét alatt 2,7 milliárddal lett drágább a római-parti gát

5 komment


Szalai Anna

A római-parti gát építési költsége 2,7 milliárddal emelkedett egy hét alatt. A múlt héten még azt mondta a főpolgármester, hogy a gátemelés 10 milliárdba kerül, ám a mai előterjesztésben már 12,7 milliárd szerepel. Fakivágás pedig mindenképpen lesz.

A római-parti gátról szóló előterjesztés vitájára kissé felélénkültek a fővárosi közgyűlésben ülő képviselők, ami talán annak is köszönhető, hogy a PM az ülés elején táblákkal tiltakozott az 1500 fa kivágásával járó parti nyomvonal ellen.

A PM aktivistái demonstrálnak a Római-part tervezett rendezésével járó fakivágások miatt a közgyűlésen
Kovács Tamás / MTI

Tarlós István már a vita elején leszögezte: a nyomvonalról nem ő dönt, hanem a tervezők. Azt is kikottyintotta, hogy a Vízügyi Főigazgatóság támogatásával a part menti változatot javasolják. Másrészt hangsúlyozta, hogy a védmű nem építhető meg fakivágás nélkül. A kerítések melletti nyomvonalat pedig vélhetőleg meghiúsítaná a telekhatárok várhatóan rendkívül elhúzódó jogi rendezése.

 

Bús Balázs III. kerületi polgármester felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi Nánási úti nyúlgát nem felel meg az elsőrendű védelmi vonal feltételeinek, így most gyakorlatilag a teljes csillaghegyi öblözet védtelennek tekinthető. Ez 53 ezer embert és 70 hektárt jelent, márpedig egyetlen ember sem áldozható fel a fákért. Ha az új gátat ennek helyén építik meg, akkor a fővárosi védettséget élvező fasort kell kivágni. Hozzászólásában azt is cáfolta, hogy a lehetséges nyomvonalváltozatokat nem vizsgálták korábban. 2005-ben a kerület, 2009-ben a főváros is felmérte, mindkét esetben a part mentit találták a legalkalmasabbnak. A Demszky vezette kabinet is ez alapján pályázott volna uniós támogatásra.

Karsay Ferenc XXII. kerületi polgármester úgy vélte, hogy

a Római-part védelme a Védjétek a fákat! Egyetek hódokat! típusú környezetvédelmi kategória,

majd két komoly árvízi védekezéssel a háta mögött felelőtlennek nevezte a gátépítés ellenzőit.

1500 fát vágnak ki a Római-parton
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tarlós István a vita végén ígéretet tett a tervek bemutatására a közgyűlésben. A 12,7 milliárd forintos projekt 10 milliárdos támogatási szerződésének aláírását egy tartózkodás mellett végül mindenki megszavazta. A hiányzó részt a 90 milliárdos EIB-hitelkeretből, illetve a Főgáz-részvények eladásából maradt 30 milliárdból teszik hozzá. A partfal védelme mellett új köztereket, kerékpárutat alakítanak ki. Eleve a drágább mobilgát-szerkezetet választották, ami csaknem láthatatlan lesz a száraz napokban, mivel nemcsak a támfalakat, hanem az oszlopokat is kiveszik, és alsó pereme sem lesz a gátnak.

A tervezői szerződést tavaly decemberben írta alá a fővárosi önkormányzat a tendereredményt megtámadó Keviterv Akva Kft., illetve a főváros bejáratott tervezőjének számító Utiber konzorciummal. (Az első terveket 66,2 millió forintért elkészítő Erbo-Plan ugyan megkapta a környezetvédelmi engedélyt, de a 2013-as árvíz után felemelték a mértékadó árvízszintet, illetve az árvízvédelmet kiterjesztették az Aranyhegyi- és a Barát-patakra, ezért új terveket kellett készíttetni.)

A konzorciumnak júniusra kell elkészítenie az engedélyes terveket. A kivitelezői tendert augusztusban írják ki, és novemberben már meg is kezdenék a munkát. Az ütemterv szerint jövő augusztusra végeznek a munka negyedével, egy év múlva a 75 százalékával. A teljes műszaki átadás tervezett időpontja 2019 januárja. A Római-part lezárása a kivitelezőtől függ majd, de erre valószínűleg csak szakaszosan kerül sor.

A mobilgát építéséhez mintegy 1500 fát kell majd kivágni a parton. Gyakorlatilag az összeset. Mint arról korábban többször beszámoltunk, a gátépítésnek heves ellenzői is vannak, akik szerint a Római-part megsemmisítését jelenti a mobil gát felépítése. Szerintük a védmű jobb helyen lenne a kerítések tövében vagy a Nánási–Királyok útján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.