galéria megtekintése

„Balog Zolika, ülj le, 1-es” - percről percre a hatalmas Kossuth téri tüntetésről

Szombat délelőtt 11 órára hatalmas tömeg gyűlt össze a Kossuth téren demonstrálni az Orbán-kormány tanárokat és a diákokat egyaránt lehetetlen helyzetekbe kényszerítő oktatási rendszere ellen. Palkovics László oktatási államtitkár nem érzékelte, amit Orbán Viktor, hogy a tüntetőket külföldi erők vagy bármiféle politikai motiváció mozgatná.

Két hét alatt ez a második nagy tüntetés. Február 3-án Miskolcon ötezer ember vonult fel a Hősök terén szolidaritását nyilvánítani azzal a mozgalommal, amely a városi Herman Ottó Gimnázium januári nyílt levele után követelt változtatásokat a jelenlegi oktatási rendszer visszásságainak a felszámolásáért.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével induló elégedetlenségi hullám nyomán a Kliket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ugyan kerekasztalra hívta az érintett szakszervezeteket – így a Pedagógusok Szakszervezetét és a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetét is –, de a tanárok azt állítják, hogy a 25 pontos követéseikről az Orbán-kormány csak látszategyeztetésekre hajlandó. Emiatt, hogy csütörtökön kudarccal végződött a pedagógusok sztrájkbizottsága és az EMMI közötti tárgyalás is. Sem Balog, sem a Palkovics László oktatási államtitkár – aki a botrány miatt menesztett Czunyiné Bertalan Judit helyére ült le – nem is vette a fáradtságot, hogy elmenjen az egyeztetésre.

 

A szombati tüntetés bejelentése óta a szervezőket sorra próbálták inszinuálni a kormány képviselői is. Az üzengetés fénypontja valószínűleg maga Orbán Viktor egyik állítólagos megjegyzése volt, forrásaink szerint a miniszterelnök legalábbis a Fidesz lillafüredi frakcióülésén azt feszegette, hogy külföldi pénzek állnak a tiltakozás egyik vezéralakja, Pilz Olivérnek a szándékai mögött. Ez untig ismert kormányzati reakció minden esetben, amikor a Fidesz elégedetlenséggel találja szemben magát, csakhogy Pilz – a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsa az elnöke – visszaszólt, megsemmisítő választ adva Orbán külföldi pénzekről szóló felvetésére: – Mögöttem csak egyvalami áll. A tábla az iskolában.

Percről percre a tüntetésről

16:00 Kommentárunkat a a tüntetésről ide kattintva olvashatják el.

14:00 A Népszabadság a jövő héten Eduleaks címmel sorozatot indít, amelyhez az önök történeteit is várjuk a kalandjaikról a magyar oktatás útvesztőiben. Olvashatnak például arról a naiv tanárról, aki 2013-ban feltett egy kérdést a Kliknek, amely két évvel később úgy válaszolt, köszönik, tavaly elolvasták (!) a levelét.

13:15 Az biztos, hogy az internetadó elleni tüntetés óta nem volt ekkora demonstráció Magyarországon. 20-30 ezer ember ment ki ma tüntetni a Kossuth térre.

13:05 Az emberek elindultak hazafelé, de ezt ugyanolyan tumultus kíséri, mint az érkezést.

12:55 Az esemény a Szózattal véget ér, ám Sándor Mária kérésére a résztvevők öt percig néma csendben állnak a Kossuth téren. Dermesztő élmény. „Isten áldjon, Magyarország!" – szakítja meg végül Sándor Mária.

Fotó: Mándli Iván / Népszabadság

12:52 Galló Istvánné, a pedagógusok szakszervezetének az elnöke az EMMI-vel tartott tegnapi tárgyalásról azt mondja, hogy nem olyanok vettek részt rajta, akiknek döntési joguk van, hiszen az oktatás átalakításának a tervével Orbán állt elő. „A kormány áldásos munkájának eredményeként tönkretette a magyar oktatást. A nagy reform olyan rendszert hozott létre, amely rossz a gyereknek, a pedagógusnak a gyereknek, az egész országnak. Olyan rendszert hozott létre, amely megfosztott az oktatás szabadságától. A hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedékek nagy részét. És még mindig próbálják menteni a menthetetlent. Kedves barátaim, elfogyott a türelmünk! Azért vagyunk itt, hogy követeléseiknek nyomatékot adjunk, mert nem fogadjuk el a félmegoldásokat, és nem elégszünk meg a kormány hangulatjavító intézkedéseivel sem” – teszi hozzá.  Ő sem hagy ki egy dakota közmondást: „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!” „Orbán, takarodj! – válaszolja a tömeg.

12:46 Balog Zolika, ülj le, 1-es – virít egy megkapó transzparensen.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

12:41 A színpadon egy szülő, Fazekas  Gergely mesél: Annak idején nálunk csak krétás táblák voltak, és Kovács Pista bácsi krétával dobta meg azt, aki nem figyelt. Ma biztosan nem tehetné ezt meg, mert egy viharosabb órán a kiutalt havi teljes krétaadagot eldobálná. Annak idején Komlósi Jancsi hajlandó volt egy teljes krétát megenni, ha nem akart másnap iskolába menni, de most a fiam tanára azt mondta, eszükbe ne jusson ilyesmit megtenni, inkább adják le a krétát a fizikaszertárba. Komlósi Jancsi annak idején a kémiaszertárban talált salétromból és réz-nitrátból próbált robbanóanyagot gyártani. A szertárból mára szerencsére az összes anyag kifogyott, csak egy kis salétrom maradt, amit a vizes falakról vakartak le. Ma viszont három hónap kell ahhoz is, meg egy informatikus és egy pályázati referens, hogy egy írásvető égőjének cseréjéhez szükséges pályázati felhívást összeállítsák.”

12:37  A 17 éves Dávid Gyula Márton arról beszél, hogy elege van abból, hogy a társaival együtt napi 8 órát ül az iskolában, a tanárok fáradtak és nincs kedvük tanítani, ő boldog, motivált tanárokra vágyik. „Sziasztok! Tizenhét éves vagyok, és már sok bennem a feszültség. Elegem van abból, hogy napi nyolc órát ülünk az iskolában. Elegem van abból, hogy a tanáraim fáradtak és nincs kedvük tanítani. Boldog és motivált tanárokat szeretnék. Élvezni szeretném a tanulást, én egy ilyen oktatási rendszert szeretnék. Hallgassatok a gyerekeitekre! Szeretnénk egy boldog, összetartó Magyarországon élni!”

12:34  A színpad mellett összefutottunk Tóbiás József  MSZP-elnökkel, aki azt mondta, meglepte, hogy a rossz idő ellenére ekkora tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. Megjegyezte, számára úgy tűnik, hogy a beszédek annál erősebbek, minél inkább a mindennapi életről szólnak, és úgy véli, hogy a kormányt is meglepi a tiltakozás ereje. Ez az erő szerinte még nőhet is, ha a különböző ágazatok szolidárisak maradnak egymással.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

12:28 Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az elnöke emelkedik szólásra. Azzal tüzeli a hangulatot, hogy elkezdte számolni, hányan is tüntetnek, de abbahagyta 59 262-nél. Ő is beleköt Orbán megjegyzésébe a külső erőkről, mégpedig azzal, hogy valóban külső erő szítja a demonstrációt. „Én azt gondolom, hogy Orbán Viktornak igaza van. Egy virtuális világban élő, önmagát a valóságon kívül helyező erő gerjeszti a pedagógusok, a szülők, a diákok robbanásszerű elégedetlenségét. Kedvenc tartózkodási helye itt van mögöttem” – mutat Mendrey az Országház épületére. 

12:21 Pilz Olivér egy példázattal szemlélteti a magyar oktatás helyzetét. Halkszavú, Mindentudó és Nagyszájú a három főszereplő. Pilz maró gúnnyal szedte szét a közoktatási rendszer egészét. Megismétli, hogy a tanár mögött csak egy kopott tábla áll, de rájött, hogy ott van több ezer gyerek és szülő is. A közönség amúgy értette a népmesei példázat iróniáját, és többször lelkes tetszésnyilvánítással fogadta Pilz beszédet.

12:13 Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alelnöke: „Akarjuk-e, hogy gyermekeinkből szabad, félelem nélküli állampolgárok legyenek? Ha akarjuk, támogassuk a pedagógusokat. A pedagógus sztrájkbizottságnak igaza, van és a 25 pontot kell végrehajtani. A közgyűjteményi dolgozók 2002 óta nem részesültek béremelésben. A Néprajzi Múzeumban diplomás kollégák nem visznek haza havi nettó százezer forintot. Egy diplomás könyvtáros nem keres többet kilencvenezer forintnál. Mi tudjuk, ha a gyermekeink nem kapnak megfelelő oktatást, ránk nem lesz szükség, de rátok sem lesz szükség. Amikor a második világháborúban Angliában le akarták faragni a kulturális kiadásokat, a konzervatív miniszterelnök azt mondta: lefaraghatjuk, de akkor miért háborúzunk? Álljon mindenki a pedagógusok mellé, a jövő mellé!”  

12:09 Van itt olyan dajka, aki feliratot tart maga elé: „Negyven ledolgozott év után nettó 85 ezer forint”.

12:06 Pukli István felkonferálása azért újra lázba hozta a tömeget nagy az ováció. Ő azzal indít, hogy Magyarországon az oktatás csak papíron működik. „Apropó, papír, az nincs” – teszi hozzá. „Milyen a hangulat felétek? Azt olvastam, kitűnő. Hogy hol? Hát a hangulatjelentésben. Egy állásajánlattal érkeztem hozzátok. Így hangzik: önálló pedagógia elképzelései, irányelvei vannak, vezetői kompetenciái kimagaslóak? Kollégái, a szülők megbíznak önben? Mosogasson Londonban! ”

12:04  A tömeg eddig türelmesen hallgatta a beszédeket, a tüntetés kezdete óta szakadó esőben, de most már egyre többen indulnak el hazafelé, pedig még a szónokok fele hátravan. 

12:01 Az M1 most eszmél. Riporterük a helyszínről elsőként Sándor Máriát idézi, aki szerint az Orbán-kormány „lerohasztotta az egészségügyet”, aztán szemlézik az összes korábbi beszédet is. Ezt követi egy bejátszás Palkovics sajtótájékoztatójáról.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

11:57 „A pohár betelt, túlcsordult vagy túltoltuk most. Ugyanazok az embercsoportok, ugyanazok a szakmák már egy éve az utcán vannak. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér, a pedagógus, a szociális munkás folyamatosan az utcán van, és folyamatosan süket fülekre talál? Semmi nem változik? De még rosszabb lesz minden területen. A  közoktatást így lerogyasztani, az egészségügyet így elrohasztani, a szociális ügyet így megsemmisíteni, ez nemzetrontás. Ezeken nyugszik egy közösség jövője. Most általános az összefogás, bár próbálkoznak megosztani minket. Én, akit fekete ruhás nővérként ismertetek meg, arra kérlek benneteket, hogy mindenki tűzzön a fekete szalag mellé egy fehéret is. És mondjuk ki feketén-fehéren: nem engedünk a diktatúrának!” – folytatja a tiltakozó egészségügyiek vezéralakja.

11:54 Sándor Mária beszél. „Összehozott bennünket a közös nyomorunk” – kezdi. Az egészségügy szerinte mindig a pedagógusok mellett áll.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

11:51 Amikor Boros Péterné ahhoz a részhez ér, hogy „És miniszter úr, tárgyaljunk a lopásról!”  a tömeg elkezd zúgni: „Maffia! Maffia!”

11:50 Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára: „A pedagógusok mellett vállvetve láthatóan itt vannak az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások, a katonák, a rendőrök a tűzoltók, a művészek, a könyvtárosok, a népművelők, a kutatók, és itt vannak az önkormányzati tisztviselők és a kormányhivatali dolgozók. Itt van tehát a teljes közszolgálati közösség és a velünk szolidáris szakszervezeti közösség. Azért szólok, hogy erősítsem az összefogást, és kifejezzem a személyes véleményemet is a gyermekek jövőjét illetően, amelynek minőségét a többi közszolgáltatáshoz való hozzáférés is meghatározza. Itt ma közösen emeljük fel a szavunkat az ellen, hogy a közszolgáltatás vérszívója, fogyasztója a nemzeti jövedelemnek. Ez nem igaz, ezt nem hagyjuk! Az ország versenyképességének meghatározó feltétele a minőségi közszolgáltatás, de lehet ott olyan, ahol nincs pénz krétára, fűtésre, kötszerre, gyógyszerre? Nincs pénz, mert az elmúlt négy évben 1400 milliárd forintra adtak erre kevesebbet. Azt üzente a főminiszter, hogy ne balhézzunk, hanem tárgyaljunk. Az elmúlt öt évben folyamatosan ezt tettük, miniszter úr, de mire számíthatunk még? Életpályamodellt ígértek, de csak a megosztást, a rászedést kaptuk. Kaptunk ígéretet is, tizedelést, létszámcsökkentést. A mi tényleges munkáltatónk a kormány, tehát tárgyaljunk, miniszter úr, mert lenne miről, a dolgozói szegénységről, a napi tíz órás törvénysértő munkaidőtől. És, miniszter úr, tárgyaljunk a lopásról! Lopás a méltó munkabér meg nem fizetése is, és több százezer kollégánk nyolc éve egyetlen fillér fizetésemelést sem kapott.

11:47 Az M1-en percek óta a budapesti mangalicafesztiválról szóló összeállítás megy. 

11:44  Először zúg fel az „Orbán, takarodj!” rigmus.

11:42 Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szólal fel. „Azt látom, többen vagyunk itt, mint a mi pénzünkből épült fűtött gyepű stadionok lelátóin a futballdrukkerek. Ma azért vagyunk itt, hogy azt mondjuk, a KISZ-es haverokból verbuvált Fidesz–KDNP-nek, hogy eddig, és ne tovább. A Fidesz–KDNP ámokfutásának áldozatai a gyermekek és mi bölcsődei dolgozók is” – mondja. A hatalom stadionokat és felcsúti vasutat épít magának, miközben a sérült, idős vagy fogyatékossággal élő emberek számára a Taigetoszt kínálja. Követeljük, hogy adják vissza a bölcsődéknek a korai fejlesztés feladatát és az ahhoz szükséges pénzügyi fedezetet. Bizonyított, hogy a korai évekbe fektetett pénz megtérül. Pályakezdőként kollegáink pótlékokkal együtt kilencvenezer, nyugdíj előtt 110 ezer forintot vihetnek mindösszesen haza. 2013 óta ígérik a szociális ágazatnak az életpályamodellt, amit félévente kitolnak. A 2018-as választás előtt dobnak nekünk valami gumicsontot újabb koncnak, de addigra nem lesz kinek. Egy életünk van, ami egyszeri és megismételhetetlen. Nem kormánypropagandára, stadionokra, látszategyeztetésre van szükségünk, hanem létbiztonságra, kiszámítható jövőre. A bértárgyalásnak nevezett egyeztetésen száz vagy ezer forintos emelést keserves küzdelmet folytatunk, míg az állami vezetők ötmilliós fizetést markolnak fel. Belegondoltak?

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

11:39 Már gyülekeztek a tüntetők a Kossuth térre meghirdetett demonstrációra, amikor Palkovics László oktatásai államtitkár sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét a megmozdulásról. – Okafogyottá vált a tüntetés – vélekedett a politikus, kijelentését arra alapozva, hogy a héten megtartották az első Köznevelési Kerekasztalt, tárgyaltak a pedagógusok sztrájkbizottságával, és az egyeztetéseken minden aktuális kérdés szóba került. A kabinet pedig – mondta Palkovics László – világossá tette, hogy számos ponton készek a változtatásra, így például azonnali intézkedésként elkezdődik a decentralizálás, a Klik működésének átalakítása, finanszírozásának rendezése, a pedagógusok minősítési rendszerének egyszerűsítése. Az előrelépések miatt szerinte most elsősorban tárgyalni kellene, mert – miként fogalmazott – „tüntetésen nehéz a nemzeti tantervet módosítani vagy a gyerekek terheit csökkenteni.”

Palkovics László egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tartja indokolatlannak a tanárok panaszait, de az már „ízlés kérdése, hogy ezeket a problémákat tüntetésen vagy a tárgyalóasztalnál vetik fel.” Az oktatási államtitkár – azzal összefüggésben, hogy lapunk
információi szerint Orbán Viktor külső erők által gerjesztett akciónak tartja a pedagógusok tiltakozási hullámát – kérdezték arról is, hogy a miskolci tanárokkal való egyeztetésen tapasztalt-e politikai motivációt. Palkovics kitérő választ adott, majd amikor lapunk munkatársa tovább firtatta, érzékelt-e, hogy a tanárok mögött bármiféle politikai erő, motiváció állna, azt felelte: „Nem érzékeltem
ezt.”

11:37 Eközben az M1-en: Fókuszban a művészet.

11:32Uraim, mi nem balhézni jöttünk, azért jöttünk, mert nem hagyjuk a gyermekeink jövőjét! Együtt vagyunk itt, keményen dolgozó kisemberek. És már nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Összefogtunk, mert ez a egyetlen fegyverünk. Nem hagyhatjuk cserben  egymást, mert akkor magunkat és a saját gyermekinket hagynánk cserben. Nem elég beszélni, tettekre van szükség. Ma a pedagógusok tüntetnek, de itt vannak az egészségügyiek, a közlekedésiek, a vegyészek is, és holnap az egészségügyiekért, holnapután a vasutasokért fogunk kiáltani. Mi már felismertük, csak együtt vagyunk erősek” – kiáltja Varga.

11:28  Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke beszél. „Miskolcról jöttem, ahol, az emberek feje felül elbontják a házakat. Ahol bátor civilek rendszeresen etetik a rászorulókat, akik éheznek. Onnan, ahol bátor pedagógusok először kiáltottak: segítsetek megvédeni a gyermekeink jövőjét! Köszönjük a civilek bátorságát, köszönjük a tanárok bátorságát. És hitetlenkedve kérdezzük: hogyan jutottunk odáig, hogy ehhez ma Magyarországon bátorság kell? Mi mégis itt vagyunk! Én azért vagyok itt, mert teljesítettem a női princípiumot: szültem három gyermeket. És azért vagyok itt, mert nem csak megszülten, hanem tisztességgel fel is akarom nevelni őket, biztosítani a megélhetésüket, a boldogságukat. Ezért kéttannyelvű iskolába írattam őket, hogy el tudjanak menni külföldre. De én nem ezt akarom.”

11:24 Himnusz.

11:22  Először zúg fel a rigmus: „Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!”

11:21  A szoborról másszanak le, mert balesetveszélyes – figyelmeztet a műsorvezető. Mindenhol emberek állnak. Az úttesten, a járdán és a füvön is.

11:18 A szónokokat szólítják a színpadra tüntetőket konferálják fel. Az egészségügyiek is itt vannak, a legnagyobb ováció talán a fekete ruhás ápolónők vezéralakját Sándor Máriát fogadja, de üdvrivalgás kíséri .Pilz Olivérnek és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának, Pukli Istvánnak a felkonferálását is.

11:15 Kezdődik a tüntetés

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

11:14 A résztvevőket  most már arra kérik, hogy többen álljanak egy esernyő alá, és így minél többen elférjenek a Kossuth téren. Esernyőtenger mindenhol  Emlékeink szerint internetadó elleni tiltakozás óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon. És talán az sem volt ekkora.

11:10 A mozgólépcsőkön még mindig tömött sorokban állnak. Eközben a műsorvezető újra figyelmezetet a kijűáratok szabadon hagyására.

11:09 Özönlenek az emberek. Féltucatnyi rendőr érkezett, akik arra kérik az ott várakozókat, hogy induljanak a tér felé, hogy szabadon maradhassanak a kijáratok, és mindenki feljöhessen.  

11:07 Rendkívül sokan ragadtak lent a metróban. Ezért még mindig nem kezdik. Próbálják felszabadítani a megállót. 

11:05  A rendezők újra türelmet kértek a kezdésig, mert még mindig nem sikerült mindenkinek bejutnia a Kossuth térre, amely mostanra lényegében megtelt.

10:57 Kicsit csúszik a kezdés, mert a rendezők igyekeznek megvárni mindenkit, aki ide tart. Most éppen a metrómegálló előtt gyülekezőket kérték, hogy jöjjenek közelebb, mert a most érkezők már nem tudnak kijönni

10:55 Még öt perc van a kezdésig, de már túlestünk az első nagy üdvrivalgáson, miután a rendezők egyike arra kérte a gyülekezőket, húzódjanak összébb, mert az Alkotmány utca felől érkezők már nem férnek a térre. Közben a Kossuth téri metrómegálló oldaláról is százával érkeznek a tüntetők. Már most több ezren lehetnek.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

10:44 A szolidáris szakszervezetek kifeszített molinókkal jelentek meg Ilyen feliratok vannak rajtuk: „Védőnők fizetése = Hungarikum Tragikum” „Magyarország! Ne engedd a nővéreidet külföldre! „Ne hagyd éhezni a gyermekeket!”

10:40 Érkezünk a Kossuth térre, ahol már sokan várják a Jászai Mari térről ásétálókat. Egyre csak érkeznek az emberek

10:36 A menet élén Pilz Olivér megy, aki munkatársunknak azt mondta, reméli, jól sikerül a rendezvény, sokan lesznek, és ezzel nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra, egyúttal jelezve azt is, mindenféle szavazó van azok között akik elégedetlenek között az oktatási rendszerrel.

10:29 A zenekar előtt 8-10 sárga taxi gurul. A tüntetéssel szolidáris taxisok vezetik fel a demonstrálókat.

10:27 A Markó utca felé kanyarodik el a menet. Élén egy zenekar halad. Nagyon sokan biciklicsengővel jöttek. Kis oldalvágás Balog Zoltán felé, az emberi erőforrások minisztere ugyanis azzal a „túltoltuk a biciklit" megjegyzéssel jelentette be, hogy Orbán-kormány hátrál a tiltakozás előtt.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

10:24 A menet teljesen a Balassi Bálint utcát a Kossuth tér és a Jászai Mari tér közötti szakaszon.

10:20 A tömeg elindult a Kossuth tér felé.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

10:17 Nem mintha az eső bárkit is érdekelne. A tüntetők reggel 8 óta a Jászai Mari téren, a 2-es villamos megállójában gyülekeznek, és már nagyon sokan vannak. Helyszíni tudósítónk mondaná, hogy körülbelül hányan, de elsőre nem is látja a tömeg végét. A megállótól a Képviselői Irodaházig állnak az emberek, és érkeznek minden irányból. Sok a szakszervezeti zászló.

10:00 Esik az eső.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.