galéria megtekintése

Ez csak a kezdet – ezrek tüntettek Miskolcon az oktatásért

Teljesültek a várakozások, Miskolcon több ezer ember jelent meg azon a tüntetésen, amelyet szerda délután tartottak a Klik ellen, az oktatási rendszer megváltoztatásáért. Tüntettek a tömegközlekedésiek is, és a nyelviskoláknál is betelt a pohár.

Tüntetnek országszerte több nagyvárosban is. Miskolcon és Győrben fél ötkor, Budapesten, Pécsen és Szombathelyen ötkor, Szegeden és Sopronban fél hatkor, Veszprémben hatkor kezdődött a fáklyás tiltakozás.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az elégedetlenségi hullám első jele az a nyílt levél volt, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Borzalmasan érezzük magunkat, soha ennyi frusztrált, gyanakvó, félelemmel teli légkörben dolgozó, túlterhelt pedagógust a pályám során még nem láttam. A közoktatásban totális diktatúra jött létre, az állam nem egyeztet, hatalmi szóval dönti el, hol lehet iskola és hol nem, megszabja, hogy a tanárok miből és hogyan taníthatnak, a zűrzavaros rendszerben mindenki elvesztette az önállóságát – hangzott el a PSZ egyik konferenciáján akkor. Januárban aztán a miskolci Herman Ottó Gimnázium által közzétett online petíciójával robbant a feszültség. A tanitanek.com honlapon közzétett felhíváshoz eddig több mint ötszáz tantestület csatlakozott, a pedagógus-sztrájkbizottság pedig 25 pontban fogalmazta meg a követeléseit.

 

A tiltakozási hullám nyomán az Orbán-kormány meghátrált, Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Klik „belső korrekciókra” szorul, de a pedagógusok szerint a kabinet ezzel csak terelésre és megosztásra játszik. Balog el is ment Miskolcra csodálkozni egy kicsit, de többre nem futotta, felhívására a Klik cinikus módon február 3-ra, a miskolci tiltakozás időpontjára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben.

Korábbi jelzésüknek megfelelően a pedagógusok tüntetéséhez csatlakoznak a közlekedésiek is. Ők háromkor kezdték el a demonstrációjukat Miskolcon.

Percről percre a tüntetésről

19:00 Élő közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

18:59 Egy bűbájos mondat a Borsod Online élő közvetítéséből: „Csabalik Gyuláné, a tüntetés főszervezője csillagos ötösre értékelte a demonstrációt, és reményét fejezte ki, hogy az elhangzottak valódi meghallgatásra találnak. Ezzel a tüntetés befejeződött, az emberek hazaindultak.”

18:53 És akik nem mentek el. Elnökségi ülést tartott ma a Nemzeti Pedagógus Kar. Horváth Péter elnök tudósítónknak elmondta: a köztestület nem vesz részt a tüntetéseken, esélyt lát arra, hogy tárgyalásos úton rendezzék a konfliktusokat, ellentmondásokat.. A jövő hétfőn például intézményvezetői tagozatuk tart ülést, melyen részt vesz a Klik vezetője is. Az elnöki ülésen többek között szóba került az Arany János Tehetséggondozó Program, mely pénz hiányában az elnök szerint is haldoklik. Erről a közeljövőben az Emmi vezetőivel tárgyalnak. A közvetlenül az ülés után kérdezett Horváth a tüntetésekről, a résztvevők számáról, a demonstrációk hangulatáról információ hiányában nem tudott beszámolni.

18:50 Pécsen a szakadó eső ellenére több mint félezren jöttek el a hermanosok követeléseit támogató demonstrációra – írja tudósítónk, Ungár Tamás. Az „Elég!...” táblával a 48-as térről induló tüntetők átvonultak a belvároson, s a színház előtt gyűlést tartottak. Szerdán történt az is, hogy Páva Péter, a Klik Baranya megyei vezetője fórumot tartott Pécsen a pedagógusoknak. A rendezvényre az oktatási intézmények irányítóit hívták meg. Az iskolákban tevékenykedő érdekképviseleti vezetők nem kaptak meghívót, ennek ellenére többen is ott voltak közülük. A rendezvény elején az egyik középiskolai matematika-tanárnő kiállt társai elé, s azt kérte, hogy, aki szolidáris a Miskolcon tüntetőkkel, az álljon fel. A fórumon nyolcvanan vettek részt, s valamennyien gondolkodás nélkül felálltak. A gesztusról készült videó a YouTube-ra is felkerült.

18:47 Véget értek a beszédek. A színpadon bemondják a rendőrségi becslést, amely szerint Miskolcon ma ötezren tüntetnek a a magyar oktatási rendszer megváltoztatásáért.

18:37 A miskolci tömegben láttuk az MSZP-s Hiller Istvánt és Kunhalmi Ágnest is.

18:25 Budapesten véget ért a Szabadság téri demonstráció. A megszállási emlékmű környéke tele volt tüntetőkkel.

Fotó: Hárs Katalin / Népszabadság

18:21 Merész becslés, de fotósunk, aki kora délután még hiányolta a forradalom chijét, 8-10 ezer embert lát a miskolci Hősök terén.

18:19 Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke szerint ma mindenki Miskolcra figyel. Kijelentette, mára elfogyott a pedagógusok türelme. Beszédében hosszan dicsérte a Herman Ottó Gimnázium tantestületét, amely bátran kiállt az elvei mellett, bebizonyítva, hogy ott nemcsak oktatnak, hanem nevelnek is. Később a mai tüntetést egy akciósorozat kezdetének nevezte, utalva arra, hogy február 13-án Budapesten, a Kossuth téren tartanak demonstrációt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

18:12 Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az elnöke többek között a Klik bojkottjára szólított fel. Szerinte nem szabad részt venni az Emmi vezetői által ígért köznevelési kerekasztal megbeszélésein, mert ez nem valódi egyeztetés.

18:04  Gulyás Balázs színpadra lépése ehhez képest éles hangnemváltást hoz. A 2014-es netadóellenes tüntetéssorozat főszervezője azzal tüzeli fel a tüntetőket, hogy a jelenlegi kormány megnyomorítja az oktatást, amire szerinte jellemző, hogy amikor az Emmi oktatáskutató háttérintézménye megírta egy tanulmányban, értelmetlen, felesleges és rossz a Klik működése, válaszul az intézményt megszüntették. Nem a tükröt kell összetörni, miniszter úr – üzente Balognak. Tett egy oldalvágást Orbán felé is. Korábban egyetlen olyan kelet-európai vezető volt, aki stadiont építtetett a falujában. Nicolae Ceausescu – jegyezte meg.

17:59  A hallgatóságot némiképp sikerült meglepnie a Független Diákparlament egyik képviselőjének, Tóth Rékának, aki nem csak az államot bírálta az elavult tananyag és a túlterhelt tanárok miatt, hanem magukat a pedagógusokat és a szakszervezeteket is, amiért nem hallgatják meg a diákokat.

17:52 Napi két óra jut pihenésre – panaszolja videónkon az egyik vonuló diák.

17:43 Miután a kormány és a Klik teljesítményét elégtelenre értékelték, a tér egyik sarkában felhangzott a „Balog Zoltán mondjon le!” kiáltás, ezt azonban nem kezdte el skandálni a tömeg. Viszont mindenki nevetett, amikor bejelentették, hogy a tüntetőket Soros György pénzelné. Egy emberként helyeselt a tömeg akkor is, amikor elkezdték felolvasni a tanárok követeléseit, és elhangzott, hogy meg kell szüntetni a Kliket.

17:34 Megérkezett a menet a miskolci Hősök terére, amelyet szinte teljesen megtöltenek az emberek. A középen felállított színpadhoz rengetegen nem férnek oda. Az első szónokok arról beszélnek, hogy a gyerekek jövője miatt jöttek ilyen sokan ide. Ezt a demonstrációt el lehetett volna kerülni, amihez a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint hogy meghallgatja a tanárok észrevételeit. A Herman Ottó Gimnázium részéről Pilz Olivér, a közalkalmazotti tanács elnöke és Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója is kifogásolta, hogy elvonták tőlük az igazgatói jogköröket. A kormány és a Klik elégtelenre vizsgázott iskolafenntartásból – mondták.

17:22  Sokakat kérdeztünk, hogy mit látnak most a legnagyobb gondnak a közoktatásban. Az idősebbek – mint például a Miskolcon élő Juhász György – azt mondják, hogy „unokáink miatt vagyunk most itt”, és úgy vélekednek, a legnagyobb baj a túlzott központosítás, az államosított tankönyvek és a tanárok megterhelése felesleges feladatokkal. A diákok szinte kivétel nélkül nehezményezték, hogy az érettségi követelményeket ötletszerűen, és nem kifutó rendszerben változtatták meg. Egy tizenegyedikes fiú példaként említi, hogy most lényegében újra kell tanulniuk a kilencedikes történelem-tananyagot, mert a szabályváltozás miatt másképp fogják számon kérni jövőre az érettségin.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

17:11  A tüntetők csendesen beszélgetve vonulnak, a demonstráció nagyságához képest meglepőnek tűnhet, hogy eddig egyetlen rigmus sem csendült fel a tömegben. A visszafogottságban persze szerepe lehet, hogy amióta elindult a menet, egyre jobban szakad az eső. Emiatt többen a fáklyájukat sem gyújtották meg. Tudósítónknál nincs esernyő.

17:03 A kihangosítókon a tanitanek.com-ra feltett üzeneteket olvassák fel. Rengeteg a panasz a tanárok túlterheltségére és a buzdítás, hogy tartsanak ki. Orbánt is hallani, azt a beszédét, amelyben arról beszél, hogy Magyarország felemelkedésének egyedüli kulcsa az a tudás, amely a gyerekek fejében van.

16:59 Pártzászló nincs a tömegben.

16:51  A menetben több közéleti személyiség is ott van. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és a fekete ruhás ápolónők vezéralakja, Sándor Mária is, aki tudósítónknak azt mondta, hogy a pedagógusok éppúgy az Emmi mostohagyerekei, mint az egészségügyiek, ezért nem volt kérdés, hogy itt a helyük.

16:47 A tömeg méretére jellemző, hogy tíz perc kellett, amíg a Herman Ottó Gimnázium elől az utolsó demonstrálók is elinduljanak.

16:43 Esik az eső, de ez valószínűleg nem sok embert tart otthon.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

16:39 Néhány perce elindult a tüntetők menete, az emberek a Gyermekeinkért transzparens mögött sorakoznak. Megkérdeztünk néhány szervezőt, akik már néhány ezerre becsülték a tiltakozók számát. Ami biztos: az egyik szervező a közönség üdvrivalgására jelentette be, hogy módosítani kellett a vonulás útját, mert többen jöttek el a vártnál. Rendőrségi kérés volt, hogy ne a járdán, hanem az úttesten vonuljanak. Budapestről a Teleki Blanka Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium is itt van.

16:29  A tüntetők között nem csak tanárok vannak, nagyon sok más miskolci is eljött, aki egyszerűen csak szimpatizál a pedagógusokkal. Feltűnően sok a diák is. Egyikük, egy Péterként bemutatkozó srác, a Zrínyi Ilona Gimnázium 11. osztályos tanulója azt mondja, maga is látja, hogy a tanároknak nagyon sok idejét elviszi a papírmunka. „Sokat panaszkodnak az adminisztrációs túlterheltségre, miközben tudok olyan esetet, hogy korlátozták, mennyit nyomtathatnak, pedig ez kell a munkájukhoz. És felháborítónak tartom, hogy egy évvel az érettségi előtt változtatták meg a megméretés szabályait és feltételeit” – mondja.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

16:24  Folyamatosan érkeznek az emberek, nehéz megbecsülni a résztvevők számát, több százan lehetnek. Egy hermanos diák apja arról beszél, hogy megmutatják a kormányzatnak, hogy „nem csak túltolták a biciklit – ahogyan Balog nyilatkozta nemrég –, hanem teljesen el vannak tévedve. Szégyen és gyalázat, amit az oktatással művelnek!”

16:15 A fáklyás felvonulás két órán át fog tartani. a közönséget próbára tevő tíz felszólalóval. Júliusban is sok, nemhogy februárban – morgunk a szerkesztőségben.

16:09 Gyülekeznek az emberek a Herman Ottó Gimnázium előtt, ahol fél ötkor kezdődik a pedagógusok demonstrációja. Ez hivatalosan még húsz perc, de már most legalább kétszáz tüntetőt lehet látni. A gimnázium földszinti ablakainak a rácsaira fehér szalagok százait kötötték. Mindegyikre ráírták azoknak a nevét, akik támogatják a gimnázium felhívását.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

16:07 Az első csatlakozási ponton, a miskolci Városház téren négy grasszáló rendőrt és két rendészt kivéve egyelőre nyugalom van. Pár ember a Széchenyi-szobor mellett nézelődik – írja a Borsod Online.

16:01 Elegük lett a nyelviskoláknak is. Szervezetük, a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) szerda délután a Facebook-oldalára írta ki, hogy csatlakozik a közoktatásban dolgozó pedagógusokhoz. „Mint ismeretes, titkos minisztériumi szobákban szövegezett, minden érdemi szakmai egyeztetést nélkülöző felnőttképzési törvényt fogadott el 2013-ban a parlament a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésére. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete számtalan törvénymódosító indítványát válaszra sem méltatták. A jogszabály az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatás működését európai léptékekhez mérten súlyosan központosítja, túlszabályozza, ugyanakkor minőségi és számszerűsíthető eredményeket nem tud felmutatni. Ezen tényeket alátámasztják a KSH-OSAP statisztikai adatai, valamint a legfrissebb EUROSTAT felmérések arról, hogy a keresőképes felnőtt lakosság idegennyelv-tudása az európai uniós országok közül Magyarországon a legalacsonyabb” – indokolják a döntést.

15:47 A vérnyomásom 230 fölé ment – nyilatkozta Zelenka a NOL-nak.

15:36  A tüntető közlekedésiek a demonstrációjuk végén petíciót adtak át a zrt. vezetésének, Négy követelést fogalmaztak meg. Kérik a 2015-ben járó 3 százalékos bérfejlesztés végrehajtását, a tavalyi bértárgyalások lezárását, az új egyeztetések megkezdését, követelik továbbá, hogy azonnali hatállyal vonják vissza Zelenka jogszerűtlen büntetését, valamint hogy kérjenek tőle bocsánatot. A tüntetők ezután elindultak, hogy csatlakozzanak a pedagógusok hamarosan kezdődő tiltakozásához.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:24  A szónokok között volt, aki egyetlen mondatba sűrítette a véleményét, vagyis hogy együttérez Zelenkával: „Én is buszvezető vagyok” – hangzott a tavaly januári párizsi terror után elterjedt szlogent, a „Je suis Charlie”-t idéző megjegyzés. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy egyetlenegy szakszervezeti tisztségviselőt sem hagynak magára. Emellett szólt arról is, hogy közleményben követelnek béremelést, a jelenlegi ajánlott 0 százalékos béremelés ugyanis nem elfogadható.

15:13  A demonstráció azzal kezdődött, hogy a tüntetők seprűt fogtak, és nekiálltak „tisztogatni” a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. főbejárata előtt. „Hú, de sok a szemét!”, „Nagy itt a mocsok, dolgozzatok serényen!” – biztatták egymást. Néhány perces söprögetés után a szónok a „Köszönjük a tisztogatóknak!” felkiáltással vetett véget a takarításnak, és elkezdődtek a beszédek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:02 A miskolci délutáni tüntetés afféle felvezetőjeként 100-200-an gyűltek össze a borsodi megyeszékhely közlekedési vállalat központja előtt, hogy az ágazat problémáira is felhívják a figyelmet – és persze azért is, mert szerintük „meghurcolták” az egyik kollégájukat. Mint korábban mi is megírtuk, Zelenka Lászlót, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnökét járműtakarításra ítélték, amiért szolgálat közben előírásszerűen, headsetet használva nyilatkozott egy televíziónak a helyben szerveződő sztrájkról. Éppen ezért a szervezők, hogy kigúnyolják a sajátos retorziót, a Nagytakarítás címet adták a tüntetésüknek, és tucatnyi seprűvel készültek a szimbolikus rendrakásra. Több tüntető is hangsúlyozta, hogy ezen a demonstráción elsősorban magukért tüntetnek, de amint végeznek, csatlakoznak a délutáni pedagógustüntetéshez, hogy kifejezzék szolidaritásukat. A városi tömegközlekedésiek mellett tiltakoznak a vasutasok is.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

14:29 Miskolcon egyelőre minden egy átlagos hétköznapra hasonlít, kiegészítve azzal a díszlettel, amelyet néhány rendőr jelent. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.