galéria megtekintése

Hajléktalan idegenvezetők

0 komment

Csémi Klára

Bécs Új oldaláról ismerhetik meg az osztrák fővárost azok, akik részt vesznek a Shades Tours különleges idegenvezetésein. Ezeken ugyanis hajléktalanok mutatják be a város másik oldalát.

Egy ismeretlen világ tárul fel a bécsi Shades Tours résztvevői előtt, az Árnyéktúrákon lelkes és autentikus túravezetők a hajléktalanok rejtett világába engednek betekintést. A vezetést személyes történetek gazdagítják, és arra is fény derül, milyen kihívásokkal kell szembenézniük azoknak, akik otthon nélkül maradnak az osztrák fővárosban.

A túra nemcsak a résztvevők szociális érzékenységét növeli, hanem az idegenvezetők számára is hasznos: segíti őket a beilleszkedésben, és abban, hogy visszakerüljenek a munkaerőpiacra. Munkájukért fizetést kapnak, ami növeli motivációjukat és önbizalmukat. A Shades Tours több bécsi szociális intézménnyel együttműködik, többek között a Városi Iskolatanáccsal (Stadtschulrat) és a Bécsi Szociális Alappal (Fonds Soziales Wien). A vezetéseket németül, illetve angolul tartják. Egy-egy túra 2-2,5 óra hosszú, fejenként 15 euróba kerül, és előzetes regisztrációhoz kötött.

 
Egy séta alatt három helyszínre jutnak el az érdeklődők
Egy séta alatt három helyszínre jutnak el az érdeklődők
Faruk Pinjo

A kezdeményezést egy fiatal osztrák szakember, Perrine Schober honosította meg Bécsben Shades Tours néven tavaly ősszel. Az ötletet az adta, hogy Európa számos nagyvárosában, Amszterdamban, Berlinben, Koppenhágában, Londonban, Prágában, Hamburgban, Utrechtben és Barcelonában is sikerrel vezetnek hasonló túrákat. Az osztrák változat először 2015-ben mérette meg magát – benevezett a társadalmi feladatokat felkaroló, szegénység ellen tevő vállalati díjra (Ideen gegen Armut) –, januártól pedig teljes sebességre kapcsolt.

A kezdő vállalkozás bevételeit kizárólag a vezetett túrák részvételi díjai teszik ki. Fedél nélkül maradtaknak nyújt munkalehetőséget, ami a későbbiekben hozzásegítheti őket, hogy állandó kereső tevékenységhez jussanak, és az árnyékból az élet napfényesebb oldalára kerüljenek.

E téren sokat számít a kezdeményezés népszerűsége – az újszerű városi sétákat nemcsak a magánemberek, hanem az egyesületek, az iskolák és a vállalatok is érdeklődéssel fogadták. Bár sokan úgy gondolták, hogy ismerik a hajléktalanok gondjait, a valósággal való szembesülés sokszor megrázó élményekhez vezet. Az ötlet azonban nem rekedt meg ezen a szinten, tevékeny, segítő részvételre is lehetőség nyílik. Arra, hogy személyesen bekapcsolódjanak például a hajléktalanok nappali melegedőinek hétköznapjaiba, az ott tartózkodókkal beszélgessenek, segítsenek nekik az intéznivalóikban, közösen kézműves tárgyakat készítsenek vagy főzzenek. A többi már empátia dolga.

 A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.