galéria megtekintése

Van sütnivalója

0 komment


Szemere Katalin

Porlángos,  kiolvasztott hekk, fáradt kolbász – de sok jó is van a Balatonnál.

Eddig sem kizárólag porlángos meg olcsó mirelit krumpli, hazainak hitt tengeri sült hekk kínálta magát strandokon, hanem például a Balaton-parton jó minőségű keszeg, pisztráng, fogas, süllő friss olajban kisütve, lisztes-élesztős lángos valódi sajttal és jóízű tejföllel. Nem beszélve a híres balatoni éttermekről, csak a piaci és tóparti style-nál maradva is leírhatjuk mindezt.

Juha Gyula 43 éve süti a halakat – mindent tud róluk
Juha Gyula 43 éve süti a halakat – mindent tud róluk
Veres Viktor / Népszabadság

De ezzel együtt is nagy szükség volt a friss fuvallatra, amit a városi ­street food adott a tóparti bódék menüjének. A Kalóz például grillkolbászt tálal zakuszkával és kovászos uborkával, újdonság a fövenyesi strandon a chiliburger. A Balatoni Kör és a We Love Balaton közös Év Strand­étele-versenyét is ők nyerték tavaly a Harcsa & Krumplival. Heston Blumenthal fish & chips receptjét gondolta tovább a séf, hozzá szigetközi szürkeharcsa-filét és magyar burgonyát használ – kétféle mártogatóssal tálalja. A versenyt júliusban újra megrendezik, augusztus elején hirdetnek majd eredményt.

 

Az északi parton, Zánkán akkora sikere volt a Neked főztem új hullámos strandbüfének – amely a Balaton-felvidék őstermelőinek szezonális alapanyagait használja –, hogy újabb helyet is nyitott Alsóörsön. A szigligeti strandon pedig még mindig párás szemmel távoznak, akik megkóstolják az Oszi büfében a sügért. 43 éve süti itt a halakat Juha Gyula, akit egykori főnöke nevezett el Oszinak, hogy miért, azt máig titok övezi.

A Magyar Konyha júliusban megjelent praktikus Balaton 2016 című gasztronómiai útikalauza mások közt a szemesi András büfé fogasait, keszegeit és az almádi Jóbarátok halsütödéjét rakta a top 10 strandbüfé kategóriába. Az előbbiben 33 éve süti Vincze András a halat és a rántott karajt, ad hozzá például hagymás burgonyasalátát. Az utóbbiban a sült halakon kívül saját füstölésű pisztrángot és süllőt is vehetünk.

Otthon is
Otthon is
Veres Viktor / Népszabadság

Aki most nem tud leruccanni egy balatoni strandra, hanem a budapesti irodából vágyakozik egy lángos után, ha teheti, rohanjon le a belvárosi piacra. A Hold utcában megtalálja a Fritú remekét. A minap füstölt sajtos-tejfölös lángost vásároltunk, ami szerencsére nem tocsogott az olajtól, nem porból készült, de ropogott kívül, puha volt belül. És ha éppen kísérletező kedvünk van, ehettünk volna lecsósat és mindenféle töltöttet is. Elkértük a receptet is, de az a lángossütő hölgy régi családi titka volt és marad is.

Otthon is elkészíthető remek receptet kaptunk viszont a Limara péksége című blog írójától, Libor Máriától.

Lángos

Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1,5 tk. só
• 5 evőkanál olaj
• 3,5 dl langyos víz
• 2,5 dkg élesztő
• a sütéshez 1 l olaj

A langyos vízben feloldjuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, és a közepébe mélyedést vájunk, ebbe öntjük az élesztős vizet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk, könnyű, lágyabb tésztát készítünk, amihez végül hozzáadjuk az olajat is.

A tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és 45 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, és olajos kézzel 8-10 darabot szakítunk belőle. Mindből gombócot formázunk, és kb. 10-15 percig pihenni hagyjuk. Letakarni nem kell, az olajos felület megvédi a tésztát.

Amíg a tésztánk pihen, egy mély, 26-28 cm átmérőjű serpenyőben 4 ujjnyi magasan olajat melegítünk – kb. 180 fokosra.

A tésztagombócokat olajos kézzel vékonyra húzkodjuk és óvatosan a bő, forró olajba csúsztatjuk. Sütés közben a tésztát egy csipesszel az olaj alá nyomkodjuk, ettől lesz szép hólyagos a felülete. Oldalanként kb. 2-2 percig sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róla.
Tejföllel, sajttal vagy fokhagymás kencével tálaljuk. Utóbbihoz lereszelünk 2-3 gerezd fokhagymát, nagy csipet sót adunk hozzá és annyi vizet, amennyi bőven ellepi. Végül 1 ek. olajjal elkeverjük.

És egy tipp.A tésztába belereszelhetünk egy közepes méretű héjában főtt, majd alaposan lehűtött burgonyát is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.