Porlángos, kiolvasztott hekk, fáradt kolbász – de sok jó is van a Balatonnál.
Eddig sem kizárólag porlángos meg olcsó mirelit krumpli, hazainak hitt tengeri sült hekk kínálta magát strandokon, hanem például a Balaton-parton jó minőségű keszeg, pisztráng, fogas, süllő friss olajban kisütve, lisztes-élesztős lángos valódi sajttal és jóízű tejföllel. Nem beszélve a híres balatoni éttermekről, csak a piaci és tóparti style-nál maradva is leírhatjuk mindezt.
Juha Gyula 43 éve süti a halakat – mindent tud róluk Veres Viktor / Népszabadság |
De ezzel együtt is nagy szükség volt a friss fuvallatra, amit a városi street food adott a tóparti bódék menüjének. A Kalóz például grillkolbászt tálal zakuszkával és kovászos uborkával, újdonság a fövenyesi strandon a chiliburger. A Balatoni Kör és a We Love Balaton közös Év Strandétele-versenyét is ők nyerték tavaly a Harcsa & Krumplival. Heston Blumenthal fish & chips receptjét gondolta tovább a séf, hozzá szigetközi szürkeharcsa-filét és magyar burgonyát használ – kétféle mártogatóssal tálalja. A versenyt júliusban újra megrendezik, augusztus elején hirdetnek majd eredményt.