galéria megtekintése

Fazekas elsőre bukta a pörköltet és a 410 milliót is

7 komment


Hajba Ferenc

A földművelésügyi miniszter „érdes” kijelentései miatt indított pert Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese ellen. Mivel Gőgös véleménye összefüggésben áll a közügyekkel, attól függetlenül élvezi a véleményszabadság alkotmányos oltalmát, hogy helyes, helytelen, tetsző vagy nem, értékes vagy értéktelen gondolatot tartalmaznak-e – indokolta a földművelésügyi miniszter keresetének az elutasításában a veszprémi bíróság. 

Az ügy a brókerbotrányig nyúlik vissza, egészen pontosan addig a több százmillió forintos veszteségig, amelyet a Földművelésügyi Minisztériumnak a Hungária Értékpapír Zrt. csődje miatt kellett elszenvednie. Fazekas tárcája gyakorolja ugyanis a száz százalékban állami tulajdonban álló TIG Állami Takarékgazdálkodási Nonprofit Kft. felett a tulajdonosi jogokat. A Földművelődésügyi Minisztérium a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírszámlával rendelkező TIG Kft.-n keresztül  410 millió forintot helyezett el a társaságnál. A tárca ezekben az értékpapírokban tartott vagyonát nem tudta visszaszerezni a brókerbotrány kitörése után.

A bíróság helyt adott annak, hogy Gőgös véleménye nem érintette fazekas magánéletét...
A bíróság helyt adott annak, hogy Gőgös véleménye nem érintette Fazekas magánéletét...
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

2015. február 26-tól a brókerházak sorra bezártak a náluk tapasztalt hiányosságok miatt. Gőgös ezt követően a Népszava Online felületén közleményt jelentetett meg, amelyben többek között azt írja:  „Fazekas Sándor agrárminiszter történelmi fordulatot emleget az új földtörvénnyel kapcsolatban, ami valóban igaz, ha azt nézzük, hogy a mohácsi vész is történelmi fordulat volt. A 410 millió forint közvagyont eltőzsdéző Fazekas Sándor arra büszke, hogy hazánkban hamarosan megszűnik az állattartás? Arra büszke, hogy megszűnnek az agráriumban a munkahelyek? Ha a brókerbotrány minisztere az országot járva nem csak pörköltet enne, hanem az agráriumból élőkkel is szóba állna, tudhatná, hogy a földet művelő gazdák és társaságok  arányának változása csupán adminisztratív jelenség....”

 

Fazekasnak ez a megjegyzés nem tetszett. Ügyvédje szerint Gőgös az ügyfele becsületét és jó hírnevét is megsértette. Gőgös álláspontja – véli – nem szakmai véleménynyilvánításnak minősül. Fazekas 1 millió 200 ezer forint sérelmi díjra tartott igényt, valamint annak kamataira és a perköltség megtérítésére. Gőgös védelme viszont arra hivatkozott: Fazekas közszereplő, többet kell tűrnie. Az MSZP elnökhelyettesének a véleménye nem érintette Fazekas magán- vagy családi életét, nem irányult Fazekas megalázására, nem lehet öncélúnak vagy önkényesnek nevezni – hangzottak a védelem érvei, a Veszprémi Törvényszék pedig ennek adott helyt, elutasította Fazekas keresetét.

A törvényszék igen részletesen ismertette az ügyet és indokolta a határozatát. Először is fontosnak tartotta megállapítani, hogy Fazekas szakminiszterként felperes, és a Hungarikum Bizottság tagja, de szóba került az is, hogy a birkapörköltet felvették a hungarikumok gyűjteményébe.

A hosszú indoklásban a törvényszék az Alkotmánybíróság döntése alapján vizsgálta a közszereplők bírálhatóságát és annak határait, megjegyezve: „A véleményszabadság különleges védelmet követel akkor, amikor közügyeket és a közhatalom gyakorlását, közfeladatot ellátó, illetve a közéletben szerepet vállaló személyek tevékenységét érinti."

Az értelmezést követően az indoklás rátér a konkrét ügyre. A bíróság elsődlegesen abban a kérdésben foglalt állást, hogy az alperes általi internetes megnyilvánulásra kiterjed-e a közügyek vitatását megillető magas szintű alkotmányos védelem. Gőgös a szakminisztérium egyik háttérintézménye által a Hungária Értékpapír Zrt.-nél befektetett 410 millió forint sorsának alakulását, másrészt a miniszter hozzáállását bírálta. Nyilatkozatát nem jellemezte öncélúság, mivel aktualitását a brókerbotrányban elveszített 410 millió forint jelentette. A közlések nem önkényesek, mert mindegyiknek van ténybeli megalapozottsága. Még a birkapörkölt felvételének is a hungarikumok gyűjteményébe, hiszen Fazekas volt a bizottság egyik tagja.

...a minisztrenek pedig többet kell tűrnie
...a miniszternek pedig többet kell tűrnie
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A közlések mindegyike az alperes véleményét tartalmazza, amelyet ugyan túlzóan fogalmazott meg, ezt azonban a közszereplőnek tűrnie kell – indokolt a bíró.

A „410 millió forint közpénzt eltőzsdéző” kifejezés a túlzó tartalom nélkül az ellenzéki politikus azon értékítéletét tartalmazza, hogy a minisztérium nem gazdálkodott jól az általa felügyelt vagyonnal – fogalmazott a bíró. A „ha csak nem pörköltet enne” kitétel a miniszteri magatartásnak, hozzáállásának a kritikájára utal, s összefüggésbe hozható a politikai csipkelődéssel.

Az ítélet nem jogerős. 

Gőgös, illetve Fazekas tárcája között több szinten zajlik a harc, és úgy tűnik, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak minden áldozatot megér. Azután, hogy az ügyészség megszüntette a nyomozást, amelyet hűtlen kezelés gyanúja miatt indítottak ismeretlen tettes ellen a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület ügyében, a tárca pótmagánvádlóként akart eljárást kezdeményezni, kérve, hogy csaknem félmilliárd forintnyi értékben vegyék zár alá Gőgösnek a vagyonát. Az egyesület 2008-ban – amikor Gőgös a tárca államtitkára volt – félmilliárdos támogatásban részesült, a pótmagánvád szépséghibája csak annyi, hogy az Alkotmánybíróság korábban kimondta, állami szerv ilyen minőségben nem léphet fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.