galéria megtekintése

Ők képviselnének minket az EP-ben

NOL

A kormánypárt 10-12, a szocialisták 5-8 helyben reménykednek, a kisebbek 1-2 mandátummal is beérnék az Európai Parlamentben.

Az eddigi adatok szerint több mint 30 párt indulhat a május 25-i európai parlamenti választáson. A szám még nem végleges, eddig többek között a Magyar Liberális Párt és a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt is visszavonta indulási szándékát. A nagyobb pártok listái viszont már nyilvánosak. Ezek alapján összegyűjtöttük, kik versengenek majd a Magyarországnak járó 21 ep-mandátumért.

Még a lista is nemzeti

A Fidesz csütörtökön adta le a KDNP-vel közös választási listáját és az összegyűjtött 55 ezer ajánlást  a választási irodának. Gulyás Gergely képviselő szavai szerint a Fidesz-KDNP "nemzeti listáján" a határon túli, köztük az Európai Unión kívül élő magyar közösségek - így Kárpátalja és a Délvidék - képviselői is helyet kapnak. Őket pénteken mutatják be sajtótájékoztatón. Azt már korábban bejelentették, hogy Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a diaszpóra magyarságát pedig Schöpflin György képviseli a listán. A Fidesz-KDNP listavezetője Pelczné Gál Ildikó, a második Szájer József, majd Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik. Őket követi Vajdaság és Kárpátalja képviselője, majd a 11. helyen Kósa Ádám, a 12-en pedig Hölvényi György szerepel.

 

Balra van

Bajnai Gordon vezeti az Együtt-PM listáját Jávor Benedekkel
Bajnai Gordon vezeti az Együtt-PM listáját Jávor Benedekkel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szanyi Tibor elnökségi tag vezeti az MSZP Európai Parlamenti választási listáját. A húsz nevet tartalmazó EP-lista második helyezettje Ujhelyi István parlamenti alelnök, mögötte Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a nőtagozat elnöke következik. A teljes listát csütörtökön hozták nyilvánosságra, azon szerepel még Winkfein Csaba, Mudri György, Kolozs András, Szabó Vilmos, Tüttő Kata, Jernei Zoltán, Pintér Attila, Laczik Zoltán, Komássy Ákos, Mihályi Helga, Bihary Gábor, Brantmüller László, Schmuck Roland, Kadia Adrienn és Konkoly Marianna. Az MSZP  „Európa balra van!" szlogennel kampányol; Szanyi Tibor korábbi közlése szerint a párt "megalkuvás nélküli baloldali programmal és politikával készül", többek között az európai minimálbér és minimál-nyugdíj bevezetését szorgalmazzák, valamint azt, hogy ne lehessen 10 százaléknál nagyobb az alapvető élelmiszerek áfája.

Indulva maradnak

Az ep-választáson a korábbi összefogás pártjai önállóan indulnak. Az Együtt-PM európai parlamenti listáját Bajnai Gordon vezeti, csütörtöki bejelentése szerint ezzel is jelezni szeretnék, hogy számukra az európai politika belpolitikát is jelent. A volt kormányfő megerősítette, hogy nem fog EP-képviselőként dolgozni. A listán másodikként, de valójában "első számú kijutóként" Jávor Benedek, az Együtt-PM és a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerepel. A Demokratikus Koalíció listáját Gyurcsány Ferenc vezeti, a második helyen Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerepel, őt Niedermüller Péter alelnök követi, a negyedik helyen Kakuk György, az ötödiken Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tagok szerepelnek. Közülük Gyurcsány Ferenc - Bajnaihoz hasonlóan - csak húzónévként vezeti a listát, akkor is a magyar parlamentben folytatja a politizálást, amennyiben az EP-választáson mandátumot szerez. A DK "Európai élet - szabadság, biztonság, jólét" szlogennel kampányol, és legalább két képviselői helyben reménykedik.

A Fidesznél Pelczné Gáll Ildikó áll az élen, mögötte Szájer József
A Fidesznél Pelczné Gáll Ildikó áll az élen, mögötte Szájer József
Kovács Attila / MTI

Tiszta Magyarország

Meszerics Tamás, Csiba Katalin, Heltai László, Gecsei-Tóth Andrea, Jakabfy Tamás, Hanák Gábor András - így néz ki az LMP listája. Schiffer András, a párt társelnöke az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta csütörtökön: miután sikerrel vették az „aláírásgyűjtési kanyart", úgy véli, biztonsággal be fognak tudni kerülni az Európai Parlamentbe, és akár 2 mandátumot is szerezhetnek. Szavai szerint az LMP egy europolitikus párt, amely az ökoszociális Európa tervén dolgozik, ahol például a bérek, a környezetvédelem, a munkavédelmi jog tekintetében „több Európára" lesz szükség. Ugyanakkor például a termőföld védelménél nagyobb autonómia kell.

Nagy Magyarország

"Európával nagy Magyarország" - a Modern Magyarország Mozgalom is megkezdte az ep-kampányt, Bokros Lajos vezeti a listájukat. A listán szerepel Pusztai Erzsébet, Kajdi József, Bartha Péter és Fülöp Hajnalka.  A MOMA szerint utóbbi évek súlyosan elhibázott gazdaság-, kül- és társadalompolitikája helyett Magyarország számára hatalmas lehetőség, hogy az EU tagjai vagyunk, mert az unió az európai béke biztosítéka, Európa népei jelentik történelmi családunkat is, Európa a modern parlamentáris demokrácia bölcsője."

Belülről bomlasztók

Nemzetek Európáját! szlogennel kampányol az amúgy EU-ellenes Jobbik. A szélsőjobboldal listavezetője ezúttal is Morvai Krisztina, őt Balczó Zoltán, Kovács Béla, Staudt Gábor, Sipos László, Németh Zsolt, Varga Géza, Árgyelán János, Ferenczi Gábor és Bernáth Georgina követik. A párt kampányának egyik fő üzenete, hogy legyen népszavazás az Európai Unió és Magyarország viszonyáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.