galéria megtekintése

Esélyt sem adunk a menekülteknek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Száznál kevesebb menedékkérelmet vettek át a tranzitzónákban, és az elbírált 48 esetből 19-ben órák alatt elutasító határozat született. A határzár is megtette a hatását: mindössze négyszáz menekült lépett be az országba.

A kerítésnek egy hozadéka biztosan van: kedden legálisan – a két tranzitzónán keresztül –, illetve a zöldhatáron át alig négyszáz menekülő tudott Szerbia felől bejutni Magyarország területére. A határzár felállításával sikerült tehát csaknem mindenkit elrettenteni attól, hogy hazánkon át próbálkozzon Nyugat-Európába jutni. A tüneti kezelés kétségkívül hatásos, hiszen korábban egy nap alatt több ezren – hétfőn több mint kilencezren – érkeztek.

Menedékkérelmet sem sokan akarnak benyújtani, Tompán egyetlen ember jelentkezett kedden. Röszkén reggel hattól este tízig csupán 92 kérelmet vettek át. Korábban naponta átlagosan hat-hétszáz menedékjog iránti kérelmet terjesztettek be. A próbálkozók egy része viszont nem teljesen esélytelen: a bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint a kedden elbírált 48 kérelemből csak 19-et minősítettek elfogadhatatlannak, s egy eljárást szüntettek meg.

Így 28 üggyel érdemben foglalkozni kívánnak. Pontosabban: a hatóságnak ezekkel muszáj foglalkoznia, mert a sérülékeny csoportokhoz tartozóknak – a gyermekeknek, az idős vagy beteg, esetleg fogyatékkal élő embereknek – különleges bánásmód jár, esetükben a határon lefolytatandó gyorsított eljárás szabályai nem alkalmazhatók. Közülük került ki az a 74 ember, akit kedden beléptettek Magyarország területére. Őket befogadóállomásokon helyezték el.

 
Szerbiába visszaküldött migránsok. Nekik nincs visszaút
Szerbiába visszaküldött migránsok. Nekik nincs visszaút
Marko Djurica / Reuters

Azt nem tudni, hogy esetükben mi lesz a döntés, hiszen aki Szerbiából érkezett, annak kérelme az új szabályok szerint elfogadhatatlan. De a sérülékeny csoportok esetében – különösen az egyedülálló kiskorúak, a terhes nők és a gyermekükkel egyedül érkező anyák ügyében – a bevándorlási hivatal korábban is megengedőbb volt, és lehet, hogy a hatóság elismeri: nekik, kiszolgáltatott helyzetük okán, Szerbia tényleg nem biztonságos.

A többiek viszont legfeljebb a bíróságban reménykedhetnek. Abban sem nagyon. Civil jogvédők máris készülnek arra, hogy a várhatóan szakmányban születő elutasító határozatok miatt nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

A keddtől hatályos szabályok miatt az érintettek akár alkotmányossági panaszt is benyújthatnának – hoz fel újabb szempontot Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Az alaptörvény szerint ugyanis tilos a csoportos kiutasítás, de Lattmann szerint a jogalkotó olyan helyzetet állított elő, amelynek következményeként egy egész csoportot – a Szerbiából érkező menekültek szinte mindegyikét – végül ki kell utasítani, hiszen a kérelmük a törvény erejénél fogva elfogadhatatlan. Igaz, ehhez előbb be kellene engedni őket az ország területére, ám az „új időszámítás” ezt is kizárja, ha csak nem valaki illegálisan lépi át a határt.

Van azonban nyomósabb érv is. Az alaptörvény szerint „Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet – kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek”. Ebből egyértelműen következik – jegyezte meg –, hogy azoknak a kérelmét érdemben vizsgálni kellene, akiknek a görög, a macedón és a szerb hatóságok mindössze annyi segítséget adtak, hogy továbbutaztatták őket.

A határon lefolytatott eljárások során a menedékkérőket anyanyelvükön írásban tájékoztatják jogaikról, ügyük várható kimeneteléről, a felülvizsgálati kérelem benyújtásának lehetőségéről, s arról, hogy jogi segítőt kérhetnek. Bár tolmácsot biztosítanak, a határozatot magyarul szövegezik meg.

Azt azonban a tolmács lefordítja, és a kérelmezőnek aláírásával kell igazolnia, hogy mindent megértett. Amúgy mindenki kérhet írásba foglalt fordítást is, de ennek költségeit az állam nem viseli. A határon dolgozó civil szervezetek pedig eddig nem találkoztak olyan esettel, amikor valaki jogi segítséget kért és kapott volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.