A halál elől menekült, másfél óra alatt kiutasították Magyarországról

Egy évre kiutasított Magyarországról jogerősen a Szegedi Járásbíróság egy a határzáron keresztül érkező iraki férfit szerdán. Ez volt az első ítélet a jogszabályi szigorítás keddi életbelépése óta.
A bíróság a határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a bagdadi férfit, aki kedd hajnalban a testvérével lépte át illegálisan a magyar-szerb zöldhatárt. A vádlottat kötelezte mintegy 19 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. Ez volt az első ítélet a jogszabályi szigorítás keddi életbelépése óta.

A vádlott a tárgyaláson - amelyre egy rendőr kíséretében, megbilincselve érkezett - elmondta, hogy a háború elől menekülve indult el testvérével az iraki fővárosból. A harcok során két testvérét megölték, ezért döntöttek úgy, hogy elhagyják a szülőföldjüket. Finnországba akartak eljutni, ahol egy harmadik testvérük él. Kedd hajnalban egy nagyobb csoporttal érkeztek a magyar-szerb határra, találtak a kerítésen egy korábban mások által vágott lyukat, amelyen átbújtak. Ezt követően fogták el őket a rendőrök.

A vádlott többször is azt mondta, nem tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha tudomása lett volna arról, hogy a törvény bünteti a határ átlépésének ezt a módját, akkor más utat választott volna.

Khar József ügyvéd védőbeszédében kifejtette, a vádlott végszükségben cselekedett, hiszen hazájában élete, testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve. Az általa érintett országokban - Törökországban, Görögországban, Macedóniában és Szerbiában - pedig nem volt reális esélye arra, hogy valós védelemért folyamodjon.

Kemenes Krisztián bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a határon drótakadály és több mint háromméteres kerítés áll. Ennél egyértelműbben nem tudja kifejezni egy ország, hogy ebben a formában nem lehet a határt átlépni, így a vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy szabálytalan, amit tesz.

A bíró úgy fogalmazott, nem az a cél, hogy a bíróság tömegekre büntetést szabjon ki, hanem az, hogy az érkezők tiszteletben tartsák Magyarország jogrendjét. Ezért a bíróság a törvényi minimumban szabta meg a kiutasítás időtartalmát, és a vádlottat az egyik lehetséges legenyhébb büntetéssel sújtotta. A bíró közölte, a kiutasítás jogszabályok alapján azonnal végrehajtható.

A mintegy másfél órás tárgyaláson elhangzottakat folyamatosan tolmács fordította a vádlottnak, aki nem kérte, hogy az ítéletet anyanyelvére lefordítva, írásban elküldjék neki.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.