galéria megtekintése

„Addig várunk itt, amíg kinyílik a kapu vagy meghalunk”

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A szerbiai Horgosra már nem érkezik utánpótlás, a menekülteket inkább a horvát határra viszik. Az a néhány ezer ember viszont, aki a határ lezárásának éjjelén jött, nehezen mozdul: abban bízik, valahogy átjutnak Magyarországra. Visszamenni nincs hová, nincs miből és nincs miért.

Horgosra kedd délután óta nem jön utánpótlás a magyarkanizsai menekülttáborból. Belgrádból érkezett szerdán Magyarkanizsára mintegy ötszáz ember, de őket már nem a magyar, hanem a horvát határra vitték tovább szerb autóbuszokkal. Az a két-háromezer ember azonban, aki még a 14-ről 15-re virradó éjjel érkezett ide, nehezen mozdul.

Arra várnak, hogy előbb-utóbb valaki kikényszeríti: megnyíljon a határ.

Vannak – elsősorban családos szírek –, akik megpróbálkoznak a menedékjog kérésével. Azért kevesen, mert óránként csak öt-hat személyt engednek be a regisztrációs pontra. Amikor azonban kijönnek, nagy karika menekült gyűlik köréjük. Elmondják tapasztalataikat, utána a legtöbben letesznek a szándékukról.

 

– Én nem megyek el innen, csak ha kinyitják a kaput, és keresztülengednek Magyarországon – mondta még tegnap délelőtt egy férfi. Előzőleg fiatal arabok és afgánok próbálták meg betörni az autópálya-határátkelő kapuját. Help us, Germany! – skandálták. Thank you, Serbia! – köszönték meg, hogy a szerb állam idáig elszállította őket, és a szerb rendőrök nem zavarták őket a határzár ostromában. Többen Allah Akbar! kiáltásokkal hívták társaikat demonstrálni.

A szerda délutáni zavargásokban a határ felett lőttek egymásra menekültek és rendőrök, ki amivel tudott
A szerda délutáni zavargásokban a határ felett lőttek egymásra menekültek és rendőrök, ki amivel tudott
Stoyan Nenov / Reuters

Volt, aki körbemutatott a bokrok közt, az utakon táborozó több ezer emberre. – Nézze, mondta, itt vagyunk étlen-szomjan, nem tudunk tisztálkodni, a gyermekeinket tisztába tenni.

Miért nem engednek a magyarok oda, ahová elindultunk?

Addig várunk itt, amíg  meghalunk, vagy kinyílik a kapu.

Egy fiatalasszony egy kétévesforma kislánnyal táborozott a kapu mellett.

– Ha mások átmennek, átmegyünk mi is.

– És ha nem? Van B terve?

– Mi lenne?

– Visszamenni.

– Visszamenni nincs hová, nincs miből és nincs miért.

Egy családnak megemlítettem, hogy Horvátországon át szabad az út Németország felé. A horvát miniszterelnök nyilatkozott, hogy szívesen látja őket.

– Minden határ után van egy újabb határ – felelte a férfi. – Nem is tudom, hány országon jöttünk keresztül. Sehol nem láttak bennünket szívesen, csak kifosztottak, ha tudtak.

Tegnap este innen mellőlem vittek el taxival egy másik családot. Azt ígérték nekik, hogy a horvát határra mennek. Örültek szegények, de mire reggel felébredtünk, már újra itt voltak, csak a pénzük, a mobiltelefonjuk és a csomagjuk nélkül.

Egy idősebb férfi visszakérdezett, hová menjen vissza. Szerbiába? Macedóniába? Görögországba?

– Ha mégis visszamegyek, akkor Szíriába megyek… meghalni – mondta keserűen.

Horgosi életkép. Minden határ után van egy újabb
Horgosi életkép. Minden határ után van egy újabb
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Azok a dühös fiatalemberek, akik megtámadták a röszkei kettes határállomást, amelynek a kerítése gyengébb volt, valószínűleg hasonlókat gondoltak, de megpróbálták másoknak is kikaparni a gesztenyét.

Miután az összecsapások kora este véget értek, még mindig nagyon kevés volt a szerb rendőr – az autópálya-határátkelőnél egyet sem láttam. Röszke 2-n a kerítés ledöntve, plexipajzsos magyar rohamrendőrök és vízágyú áll a határvonalon, még ég egy felgyújtott autógumi.

Legalább kétezer ember táborozik a két határátkelő közti füves, bozótos területen, aki nem tudja, mit csináljon, ha nem jut át a lezárt határon. Időnként beállt egy busz, menekültek szálltak föl rá azzal, hogy Magyarkanizsára mennek. Onnan pedig Horvátországba. Erre a tolmács által közölt ígéretre, no meg a külügyminiszter kérése nyomán megérkezett néhány szerb rendőr látványára hátráltak meg.

Este  újra békésnek tűnt a hangulat. De ilyen volt délután kettőkor is,

ám nem telt bele két óra, és kevés híján mindannyian a magyar oldalon voltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.