galéria megtekintése

Morvai legjobb barátja okoz zavart a Jobbikban

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 10. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Gaudi-Nagy Tamás úgy érzi, a keddi botrány segít a jó ügynek, amelyet szolgál. A Jobbikban másként értelmezik a történéseket. A párt és egykori képviselőjük szakítása csak részlegesnek tűnik, és hangos kibeszélésekkel jár.

Gaudi-Nagy a botrány előtti napon a Jobbik frakcióülésére érkezik a Képviselői Irodaházba
Gaudi-Nagy a botrány előtti napon a Jobbik frakcióülésére érkezik a Képviselői Irodaházba
Kovács Tamás / MTI

Újabban mindent elkövet, hogy bosszantson minket – így minősítette Gaudi-Nagy Tamás magatartását egy neve mellőzését kérő jobbikos politikus.

Gaudi-Nagy közben brüsszeli székhellyel működő „patrióta jogvédő szervezet” létrehozására készül, nem mellesleg pedig Morvai Krisztina szakértője lesz az Európai Parlamentben. A Jobbik a választási kampányban igyekezett konszolidált külsőt ölteni. A szélsőjobboldali pártban már azt sem nézték jó szemmel, hogy Gaudi-Nagy – amolyan magánakcióként – kidobta a Parlamentből az uniós zászlót.

 

A Jobbiknak még kevésbé hiányzott a mostani botrány. Ismeretes, hogy a Kossuth téren durván szidalmazták és leköpdösték a Gaudi-Nagy Tamás által hazaárulónak minősített vajdasági Pásztor Istvánt. Ráadásul Gaudi-Nagy később kijelentette: örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a hazaárulók lámpavason szoktak lógni.

Hatalmas áttörést hozott a Kossuth téri demonstrációnk, mert az országos figyelem homlokterébe került a „hazaáruló földtörvény” kérdése, minden ellenkező kísérlet ellenére

A Jobbik elítélte a minősíthetetlennek nevezett inzultust. „Elvált a Jobbik és Gaudi-Nagy útja” – ez volt a címe a párt egyik közleményének, amely hangsúlyozta, hogy Gaudi-Nagy már nem jobbikos parlamenti képviselő, nem tagja a pártnak, „munkásságáért kizárólag ő tartozik magyarázattal”. Igaz, Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listájának vezetője némileg kilógott a sorból.

Morvai Krisztina számít Gaudi-Nagyra
Morvai Krisztina számít Gaudi-Nagyra
Mohai Balázs / MTI

Morvai is „egyet nem értését” fejezte ki, de nem látott okot rá, hogy elhatárolódjon „harcostársától és legjobb barátjától”, Gaudi-Nagy Tamástól, akit egy korábbi alkalommal „a nemzeti jogvédelem Maradonájaként” méltatott.

Az incidens óta a Jobbik háza táján is egymást követik az állásfoglalások és nyilatkozatok. Ezekből nagyjából körvonalazódni látszik Gaudi-Nagy és a Jobbik konfliktusának gyökere. Novák Előd, a párt alelnöke legalábbis az egyik közösségi oldalon arról írt, hogy a Jobbik elnöksége szerette volna, ha Gaudi-Nagy országgyűlési képviselőként folytatja, ám ő ezt nem akarta. Arra hivatkozott, hogy akkor meg kell válnia az ügyvédi talártól. Ami Novák szerint nem igaz.

Gaudi-Nagy – folytatta Novák Előd – EP-képviselőként szeretett volna Morvai Krisztina mellett tevékenykedni. Ezt viszont a Jobbik nem akarta: „Az elnökség előre jelezte neki, hogy nem még egy jogvédőt szeretnénk a szűkös brüsszeli képviselőcsoportunkba.”

Gaudi-Nagy saját honlapján válaszolt Nováknak. Kitartott álláspontja mellett: „...nem lehettem volna aktív nemzeti jogvédő ügyvéd, ha országgyűlési képviselő maradok” – írta, és bejelentette, hogy „előrehaladott állapotban van egy brüsszeli székhelyű, pártfüggetlen patrióta jogvédő szervezet vezetésemmel történő megalapítása”.

Ami a Kossuth téri botrányt illeti, Gaudi-Nagy Tamás a jelek szerint nem bánt meg semmit. Ellenkezőleg.

A botrány előtti percek
A botrány előtti percek
Kovács Tamás / MTI

– Hatalmas áttörést hozott a Kossuth téri demonstrációnk, mert az országos figyelem homlokterébe került a „hazaáruló földtörvény” kérdése, minden ellenkező kísérlet ellenére – mondta lapunknak. – Az ügy mellé állt a gazdákhoz hasonlóan kisemmizett devizaadósok több érdekképviseleti szerve is. A külföldiek földszerzése érdekében elfogadott petíciónkban rögzített követeléseink felét jobbikos képviselők már benyújtották az Országgyűlésnek, a másik felemég hátravan.

Azt is közölte, hogy szombaton kora este, a kormány megalakulását ünneplő fideszes nagygyűlés után újabb „föld- és nemzetvédelmi” tüntetést tartanak a Parlament előtt.

Jobbikos körökben (is) vélelmezik, hogy Gaudi-Nagy Tamás az előzmények ellenére Morvai Krisztina szakértője lehet az EP-ben. A feltételezés megalapozott. „Morvai Krisztina korábban már egyértelművé tette, hogy szakértőként számít a munkámra az Európai Parlamentben, ahogy eddig is” – jelentette ki Gaudi-Nagy.

Megkérdeztük Novák Elődöt, aki elmondta: informális módon szoktak egyeztetni ilyen kérdésekről, de jogi értelemben a pártnak nincs beleszólása abba, hogy egy EP-képviselő kit alkalmaz szakértőként. Morvai Krisztinának – jegyezte meg – a többiekhez képest nagyobb mozgástere van a pártban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.