galéria megtekintése

Egymáshoz bilincselt tiltakozók a Szabadság téren


Czene Gábor
NOL

A kordonhoz nem sikerült, ezért jobb híján egymáshoz bilincselték magukat az 'elátkozott emlékmű' ellen tüntetők.

Úgy kezdődött, ahogy az elmúlt napokban mindig: a tiltakozók péntek délután is élőláncot alkotva járták körbe a Szabadság téren épülő megszállási emlékművet. „Édesapám, te megmondtad, ezek ugyanazok" – szólt a hangszóróból Bródy János dala.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Aztán váratlanul igazinak látszó láncok kerültek elő. Néhány tüntető megpróbálta odabilincselni magát a kordonhoz. Nem sikerült. Részben a rendőrök közbelépése miatt, részben pedig azért nem, mert a bilincsek nem bírták a strapát. Az egyik demonstráló meghökkenve mutatta az elszakadt láncot: kiderült, hogy játékbilincsek érkeztek az akcióhoz.

 

A tüntetők végül egymáshoz bilincselték magukat, és kezüket magasra emelve skandálták: „Demokráciát!, Demokráciát!", „Magyarország köztársaság! Demokratikus jogállam!"

A közjáték után a szokásos módon, beszédekkel folytatódott a rendezvény. Puskás Aurél történelemtanár, a Hálózat a Tanszabadságért tagja arra kérte a fiatalokat, érezzék át, mi a tétje az elhazudott múltnak. A csordaszellem gonosz időket hoz, felelősséggel tartoztok legalább önmagatoknak – mondta.

Rajk László építész, volt SZDSZ-es politikus arról beszélt, hogy az emlékezést az igazság felderítése és hiteles bemutatása szándékának kell vezérelnie. Ez a mostani rezsim azonban bunkert épít, a szemünket és agyunkat akarja befalazni. Ne hagyjuk! – szólított fel.

A sasos-arkangyalos szobor alkotójának, Párkányi Raab Péternek írt levelét olvasta fel Dési János újságíró. Javasolta, hogy a tiltakozást látva a szobrász kérjen időt: közösen gondoljuk át újra ezt az egészet.

Dési másik levele Gábriel arkangyalnak szólt, remélve, nem fogja engedni, hogy rá hivatkozva hazudjanak, kigúnyolják az áldozatok emlékét.

fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az újságíró a főpapoknak címezve indítványozta, kezdeményezzék, hogy inkább annak a Közi-Horváth József katolikus papnak legyen szobra, aki 1944-ben – az akkori Országgyűlésben kivételes módon – tiltakozni próbált a német megszállás ellen.

Beszédet nem mondott, de a demonstrálók között volt a szocialista Lendvai Ildikó is. Az egyik szervező, Zoltai Andrea bejelentette, hogy a Facebookról rejtélyes körülmények között eltűnt a Szabadság téri tiltakozás eseményoldala, a Tiszta emlékezet. Közlése szerint ez nem fogja megakadályozni, hogy folytatódjanak a tiltakozások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.