galéria megtekintése

„Van lőszerük, amit ellőhetnek” – eldurvult a tévések vitája

11 komment


M. László Ferenc

Rászálltak a TV2 vezetésére a médiapiac legfőbb konferenciáján, a Media Hungaryn. A tévé vezérigazgatóját, Dirk Gerkenst keményen támadták a kábelszolgáltatók és a piaci vetélytársak, miután az állami hitelekből működő társaság bejelentette, hogy 7 új csatornát indít, és aki nem bírja a versenyt, majd csődbe megy.

„Nem szállok be a méretversenybe, ez a fiúk játéka” – vágott közbe az RTL vezérigazgatója, Vidus Gabriella, amikor egy pódiumbeszélgetésen eldurvult a magyar médiapiac legnagyobb szereplői közti vita.

Pedig a hazai média éves seregszemléjén, a Media Hungaryn mindenki arra számított, hogy a legélesebb konfliktus épphogy Vidus és a tanácskozásra szintén meghívott egykori főnöke, a TV2-höz pártolt Dirk Gerkens között lesz. A feszültség ugyanis tapintható volt, az utolsó percig nem lehetett tudni, hogy a köztük lévő ellentét és bírósági per ellenére vállalja-e minden fél a Baló György vezette tanácskozást.

Ám végül a vita nem köztük, hanem a TV2 délutáni bejelentésén felhördült kábelszolgáltató cégek, terjesztők és Gerkens között zajlott. Az Andrew G. Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő tévétársaság ugyanis a siófoki Media Hungaryn jelentette be, hogy hét új kábelcsatornát indít, kettőt (Pro4, Fem3) átnevez, egyet (SuperTV2) pedig átpozicionál. Ezzel akarják felvenni a versenyt a piac többi szereplőjével, többek között a nyolc csatornával már évek óta rendelkező RTL-csoporttal.

 

Csakhogy – mind ez az esti pódiumbeszélgetésen kiderült – ehhez a kábelcégeknek is van néhány szavuk, hiszen nekik úgynevezett terjesztési díjat kell fizetniük a tévéknek a csatornák után. Ráadásul a kormány hetekkel ezelőtt engedélyezte azt is, hogy a két országos kereskedelmi tévé 19 évnyi tiltás után szintén szedhessen ilyen díjat a két főcsatorna után, ami további kiadást jelent majd a terjesztőknek. Így az esti beszélgetés részvevői közül többen értetlenkedtek, hogyan gondolja azt a TV2, hogy hirtelen felveszik mind a 7 új csatornát az előfizetői csomagjaikba. Erre Gerkens úgy vágott vissza, „nem kell sírni”, a most is fogható 114 adó közül soknak alig van nézettsége, legfeljebb ezeket kiteszik a csomagokból, és beteszik helyükbe a TV2 adóit, ugyanis ő garantálja, hogy nagyon jó műsort fognak majd adni.

Ám a Magyar Telekom kábelügyekért felelős igazgatója, Rajki Annamária egyenesen azt vágta a a fejéhez, hogy a TV2 jelenlegi kábelcsatornái közt is van ilyen, akár azokat is kitehetik. A kisebb terjesztők közül a Tarr Kft. vezetője, Tarr János arról beszélt, hogy nagy „piaci harc lesz”. Tarr szerint nekik érvényes szerződéseik vannak, nem bonthatják fel az új jelentkezők miatt, majd egy-két éven belül felveszik a TV2 csatornáit is, ha addig „letesznek valamit az asztalra”.

Még az állami tulajdonban lévő Antenna Hungaria képviselője, Schneider Henrik is arról beszélt, hogy nehéz az új jelentkezőknek helyet szorítani, hiszen technikailag nem lehetséges végtelen számú adót sugározni. Magnus Ternsjö, a UPC vezetője pedig felvetette, azzal, hogy a két nagy csatorna is szedhet díjat, illetve új adók jelentkeznek be, előbb-utóbb emelni kell az árakat, így a cechet végül a fogyasztók, az előfizetők állhatják. Ternsjö egyenesen 20 százalékos tarifaemelkedést vetített előre.

Dirk Gerkens
Szabó Miklós / Népszabadság

A legkeményebben a Comedy Centralt üzemeltető Viacom kelet-európai és izraeli ügyvezető igazgatója, Bartosz Witak kritizálta Dirk Gerkenst. Ugyanis az új TV2-s csatornák kifejezetten ennek a cégnek jelentenek kihívást: náluk van az MTV zenecsatorna, a Nickelodeon gyerek- és tinicsatorna, illetve a magas nézettséget elérő humorcsatorna is.

A TV2 az első kettőhöz hasonló adó indítását kedden jelentette be, piaci pletykák szerint napokon belül azt is világossá teszi, hogy humorcsatornát tervez. Witak a TV2-s vezér szemébe mondta, nehéz fair versenyről beszélni egy olyan piacon, ahol az egyik szereplő a "támogatások" révén erős hátszéllel bír. Gerkens erre visszakérdezett, milyen támogatásokról beszél, de Witak nem részletezte, mire gondolt. Ugyanakkor az idei Media Hungaryn minden piaci szereplő arról beszélt, hogy Vajna tévéje közel 8 milliárdos állami hitelt kapott, politikai segítséggel próbálja legyőzni a tisztán piaci alapon működő vetélytársait.

Witak a beszélgetésben egyébként felvetette, ha Magyarországon így alakulnak a játékszabályok, akkor senki ne csodálkozzon, hogy a piaci szereplők kivonulnak az országból. Gerkens szerint az RTL – azaz korábbi cége – és a Viacom ne panaszkodjon, évekig nagyon kényelmes volt a helyzetük a kábelszolgáltatóknál.

A vita annyira eldurvult, hogy egy alkalommal Balónak kellett leintenie a feleket. Válaszában Witak azt mondta, nem fognak meghátrálni, „van lőszerük, amit ellőhetnek”, megharcolnak a kihívókkal. Különben is, szerinte nehéz dolga lesz a TV2-nek a magas nézettséget elérő Viacom csatornákkal. Erre jegyezte meg Vidus – a piacvezető tévétársaság vezetője –, hogy ő nem száll be a méretversenybe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.