galéria megtekintése

Hét új csatornát indít a TV2-csoport

5 komment


M. László Ferenc

Hét új kábelcsatorna indítását, kettő már létező adó átnevezését és egy átpozicionálását jelentette be Fischer Gábor, a TV2-csoport kábelportfólióért felelős vezetője a hazai média éves seregszemléjén, a Siófokon zajló Media Hungaryn.

Íme az új, tematikus kábelcsatornák:

- Izaura TV, főként nőknek.

- Chili TV néven gasztrocsatorna indul.

 

- Az új zenei adót Zenebutikra keresztelték.

- A Joy TV lesz az életmódcsatorna, ez is főként a nőket célozza meg.

- Átalakítják a Fem3 csatornát, új nevet is kap: Prime-ra keresztelik.

- Kiwi TV néven indul egy mesecsatorna. Ez azt jelenti, hogy a TV2-csoport versenyezni fog nemcsak Minimaxszal, hanem a közpénzből fenntartott m2-vel is.

- A Pro4 is átalakul, Mozi+ néven fut tovább, ez is filmes adó lesz.

- A Super TV2-t átalakítják, napi 4 órányi saját gyártású műsor lesz rajta.

- Két új adó nevét csak később árulják el.

Fischer Gábor a NOL-nak azt mondta, azok a csatornák is elindulnak hónapokon belül, amelyek nevét most nem árulták el. Az új kábelcsatornák mindegyike rövid időn belül elindul, és reményeik szerint a legtöbb szolgáltatónál fogható is lesz. Az előadásában arról is beszélt, hogy ilyen rengeteg tévécsatorna mellett miért kell újakat indítani és tovább darabolni a piacot. Fischer szerint hiába a sok csatorna, a nézők nem kapnak elég tartalmat, ezért van értelme jó műsorral rendelkező új adókat indítani. Szerinte a jövő a televíziózásban az, ha egy tévétársaság rengeteg kábelcsatornával magánál tartja a nézőket, reményeik szerint az új csatornák elindításával a TV2-csoport rövid időn belül piacvezető lesz.

A TV2 jelenleg le van maradva a kábelcsatornák piacán folyó versenyben. Az országos főcsatorna mellett pillanatnyilag csak három adója működik, a SuperTV2, a Fem3 és a Pro4. Ehhez képest a fő vetélytársnak, az RTL-nek 8 csatornája van összesen (főcsatorna, RTLII, Cool, Film+, Film+2, Sorozat+, Muzsika Tv).

Korábban mind az új tulajdonos, Andrew G. Vajna, mind pedig a TV2 új vezérigazgatója, az RTL-t korábban vezető Dirk Gerkens úgy nyilatkozott, hogy a tavaly felvásárolt tévétársaság csak akkor tehető sikeressé, ha a kábeltévék versenyébe is beszállnak: vagy meglévőket vásárolnak fel, vagy újakat alapítanak. Februárban a Népszabadság arról írt, hogy a TV2 vezetői kinézték maguknak a magyar tulajdonban lévő Story Tv-t, illetve a román hátterű – rádióval és kábeladókkal is rendelkező – Sláger Tv-t. Ám az üzlet végül nem jött össze, így új csatornák alapítása mellett döntöttek.

A két tévécsoport közötti különbség hatalmas: a múlt heti nézettségi adatok szerint az RTL csatornái közel kétszer akkora közönségaránnyal rendelkeznek a kereskedelmileg fontos korosztályban, mint a TV2. A Cool és a Film+ manapság nagyon magas nézettséget ér el, a RTLII-n pedig elindul a Való Világ újabb szériája, ami legutóbb is jó számokat tudott felmutatni. Ráadásul az RTL csoportban értékesíti a reklámidejét, ami tovább növeli a tévétársaság piaci erejét: tavaly ez a társaság vitte ez a tévés reklámpénzek közel felét.

Az RTL annak is köszönheti a nagy piaci részesedését, hogy idejében ismerte fel: a piac fragmentálódik. Ám a korábbi médiatörvény előírásai szerint országos kereskedelmi adó nem indíthatott kábelen is csatornákat. Csakhogy az RTL ezt a rendelkezést megkerülte: a tévétársaság legfőbb műsorgyártója, a milliárdos üzletember, Rákosi Tamás érdekeltségébe tartozó IKO nevű cég Romániába bejegyezve alapított új magyar nyelvű adókat. Miután a parlament feloldotta a tilalmat az új médiatörvényben, az RTL megvásárolta Rákositól a csatornákat. Rákosi jó viszonya a tévétársasággal tavaly megromlott, cége jelenleg a TV2 legfőbb beszállítója.

Míg a kereskedelmi tévé 1997-es indulásakor néhány szereplő volt a piacon, az utóbbi években rengeteg új csatorna indult, több nagy amerikai stúdió is feltűnt Magyarországon. Jelenleg 125 csatorna fogható, ebből 113 magyar nyelvű, tehát a TV2-s új adóknak kemény versenyben kell majd helytállniuk, komoly összegeket fog felemészteni a piaci bevezetésük. Ugyanakkor megéri több csatornát is fenntartani, hiszen egy közepes nézettségű adóért is magas díjat fizetnek a terjesztők, a kábelszolgáltatók, hiszen megéri nekik felvenni az előfizetői csomagokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.