galéria megtekintése

Buta mobilt kapnak a rabok

3 komment


Lencsés Károly

Hetek kérdése, hogy minden fogvatartott állami mobilt kapjon. A rabok nem beszélhetnek majd bárkivel, csak az engedélyezett kapcsolattartókkal, s velük is csak meghatározott ideig, a hívás díját pedig ki kell fizetniük. Arra azonban továbbra is számíthatnak, hogy lehallgatják őket.

Valamennyi fogvatartott saját mobiltelefont kap néhány héten belül – tudtuk meg a büntetés-végrehajtástól (bv.). A hvg.hu találta meg a szervezet honlapján megjelentetett közérdekű adatok között azt az információt, amely szerint a bv. húszezer készülék vásárlására kötött szerződést a Magyar Telekommal, s a megállapodás tárgya nem nyilvános mobil hírközlési szolgáltatás biztosítása, valamint ügyfélszolgálati rendszer üzemeltetése is. Minderre az interneten korábban elérhető dokumentum szerint csaknem 42 milliárdot szánnak.

Fotó: Szabó Barnabás / Népszabadság

Ám komoly tévedés miatt lett publikus ilyen hatalmas összeg – tudtuk meg. A szerződés ugyanis mindössze 42 millióról, tehát készülékenként nem egészen kétezer forintról szól, s a bv. már intézkedett az adatok javításáról. Ezért a pénzért a Telekom ad egy egészen buta mobilt, s az árban benne van a szolgáltatáshoz való hozzáférés, a hívások díját viszont – miként eddig is – a raboknak kell kifizetniük. A tarifára vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ, de arról biztosítottak minket, hogy az a szokásoshoz képest alacsonyabb lesz.

 

A telefonáláshoz való jogot a büntetések végrehajtásáról szóló törvény szerint ma is biztosítani kell, s például egy fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélt esetén ez heti két alkalommal öt-öt percet jelent. A börtönfokozatban kétszer tíz, a fogházasoknál háromszor tíz perc a limit. A fogvatartottak most a fegyintézetben elhelyezett telefonkészülékeket használhatják, amelyeket – a hívható számokat, az engedélyezett időkorlátot és a feltöltött pénzösszeget tartalmazó – saját kártyájukkal vehetik igénybe.

Ám ez nem igazán jó megoldás, mert a telefonálásra engedélyezett időszakban sokan nem jutottak hozzá a készülékhez, és emiatt elítéltek sora nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. Ha viszont mindenki kap egy mobilt – amit az intézetekbe történő befogadáskor az összes többi felszerelési tárggyal együtt átadnak –, ez a probléma megszűnik. A többletköltség pedig elenyésző, hiszen egy bakancs ára is magasabb – fogalmaztak forrásaink –, mint egy lebutított, kereskedelmi forgalomban alig több mint háromezer forintért megvásárolható mobilé.

A szolgáltató a bv. esetében még alacsonyabb árat ajánlhatott – vélik informátoraink –, mert hűségnyilatkozat nélkül is bizonyos, hogy ezeket a telefonokat évekig használják, és havonta biztosan számolhatnak átlagosan több mint egyórányi beszélgetési idővel. Így még belefér az is, hogy nyomott összegért speciális – ütésálló és a felhasználó által megbonthatatlan – készülékeket szállítsanak. Erre azért van szükség, mert a börtönökben fokozott igénybevételre lehet számítani, s biztonsági okokból meg kell akadályozni azt is, hogy a SIM kártyát kicserélhessék.

„A telefonbeszélgetés a bv.-intézet rendje, a fogva tartás biztonsága érdekében a külön jogszabályban meghatározott módon ellenőrizhető, indokolt esetben megszakítható, amelyről az elítéltet tájékoztatni kell” – ezt tartalmazza a hatályos jogszabály. Eddig fegyintézetenként néhány telefon működött, így a lehallgatás egyszerű feladat lehetett, de ha a 18 és fél ezer fogvatartott mindegyike kap mobilt, ez már megoldhatatlannak tűnik.

Informátoraink ezzel kapcsolatban jelezték: egy tyúktolvaj beszélgetését valószínűleg eddig sem ellenőrizték, a kemény bűnözők kapcsolatfelvételét pedig az új rendszerben is figyelemmel kísérhetik. Létezik például olyan szoftver – mondták –, amely élőbeszédben képes kulcsszavakra keresni, emellett a hívások szinte korlátlanul rögzíthetők, a mobil tehát nem jelent fokozott biztonsági kockázatot.

Hangoztatták emellett, hogy a telefont senki nem tarthatja majd korlátlanul magánál. Így nagyjából tudni lehet, hogy a rabok mikor beszélgethetnek, és fontos szempontként hívták fel a figyelmet arra: a hívható személyek listáját eleve korlátozzák. A rabmobil pedig – tették hozzá – visszahívhatatlan és SMS-ek fogadására sem alkalmas.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.