Minden rab mobilt kap

Az európai uniós gyakorlathoz igazodva Magyarországon is valamennyi fogvatartott mobiltelefont kap. A korábbi szabályozás tiltotta, hogy a szabadságvesztésüket töltők telefont tartsanak maguknál. A készülékeket a látogatóknak is le kellett adniuk az érkezéskor.

Az új szabályozás értelmében speciális mobilokat kapnak a fogvatartottak, amellyel kizárólag kimenő hívás indítható a meghatározott öt-hat számra. A re­gisztrált kapcsolattartóikat tudják majd hívni, akik elsősorban a rokonok közül kerülnek ki – számol be a Borsonline.hu.

A készülék szétszerelhetetlen, mindössze néhány alapfunkció működik rajta, nem okostelefon. A beszélgetéseket lehallgatja a büntetés-végrehajtási intézet, akárcsak korábban, a vezetékes telefonok esetében.

A heteken belül életbe lépő új rendszer nem tesz különbséget a fogvatartottak között, mind a tizennyolcezer, jelenleg szabadságvesztését töltő megkapja a készüléket tekintet nélkül az elkövetett bűncselekményre.

A pszichológus szakértő szerint nem jelentenek nagyobb kockázatot a telefonok, viszont kulcsfontosságúak lehetnek a kapcsolattartás szempontjából, ami a múltban gyakran generált feszültséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.