galéria megtekintése

A jelenlegi földrablás még csak előjáték

6 komment


Hargitai Miklós

A jelenlegi földrablási próbálkozások csak előjátéknak számítanak ahhoz képest, ha uniós nyomásra valóban szabaddá válik a földforgalom Magyarországon – hangzott el azon a budapesti könyvbemutatón, ahol Tanka Endre szakjogász ismertette a vonatkozó EU-joganyaggal kapcsolatos ellentmondásokat. Tanka szerint az EU-hoz Magyarországgal együtt csatlakozó tagállamokat más feltételekkel vették föl, mint amiket a régi tagok maguknak kialkudtak, és ez a megkülönböztetés a földjeink elveszítését eredményezheti.

A helyi közösségeket megfosztják a termőföldjüktől, a vidéki térségek elnéptelenednek, a lakosság nagyvárosi gettókba kényszerül, a kilátástalanság miatt fokozódik a migrációs nyomás. A hatalmas, géppel művelt, öntözött ültetvények maguk is hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, ugyanakkor például az utóbbi hónapokban pusztító indonéziai erdőtüzek mögött is az olajpálma-telepek létesítése céljából gyújtott erdőtüzek állnak.

A fenti példák azt mutatják, hogy a földrablás jelensége a fejlett világ perifériáin hasonló modelleket követ – hangzott el Tanka Endre szakjogász (Ángyán József visszatérő szerző- és harcostársa, az MTA jogtudományi doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem emeritus professzora) Országvesztés törvényesített földrablással című könyvének csütörtöki budapesti bemutatóján.

Mint Tanka kifejtette, a fenti séma az Európai Unióban is érvényesül: az Unió új keleti tagállamait a belső joggal nem feltétlenül összhangban álló csatlakozási szerződések kötelezik arra, hogy a földpiacaikat megnyissák, miközben a centrum országaiban (vagyis a régi tagállamokban) a földforgalom szabályozása ma is nemzetállami hatáskör – bár újabban egyes bírósági ítéletek már a régiek föld-önrendelkezését is próbálják kikezdeni azzal a céllal, hogy a földforgalom minél szélesebb körben a tőke szabad áramlása körébe kerüljön.

 

– Az uniós polgároknak joguk van ahhoz, hogy az Unión belül követeljék az államterületük földjére annak a nemzeti önrendelkezésnek a biztosítását, amit az Alapszerződés 345. cikke elvben ma is biztosít, tagállami hatáskörré téve a földkereskedelem szabályainak meghatározását – hangsúlyozta Tanka Endre.

Kérdésünkre, hogy miért a külföldi „földrablóktól” féljünk, amikor egyelőre inkább a magyar oligarchák rabolják le a hazai földvagyont, a professzor úgy fogalmazott:

ez még csak az előjáték, és a mostani privatizációba is beszállhatnak külföldi vevők.

Szerinte Magyarországon is a tőkeérdekek állnak szemben a társadalom érdekeivel, a föld közösségi tulajdonban tartásához viszont az uniós szabályokat kell megváltoztatni.

Mint elmondta, öt új tagállam ellen jelenleg is kötelezettségszegési eljárás zajlik, mivel 2020-ig megtiltották a külföldiek földtulajdonlását. Ellencsapásként az érintett kormányoknak kezdeményezniük kellene az Európai Tanácsnál az Alapszerződés módosítását, a tényleges tagállami hatáskör biztosítását, ehhez azonban 16 igen szavazatra lenne szükség a Tanácsban, vagyis a magyar kormánynak koalíciót kellene szerveznie azokból a tagállamokból, amelyek nem akarják végleg elveszíteni a jogaikat a saját földterületeikkel kapcsolatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.