Kegyetlenül át akarja verni a gazdákat az Orbán-kormány

Máris megszegi a kormány a földbérleti szerződések felbonthatatlanságáról szóló ígéretét az újonnan földtulajdonossá válók érdekében. A korábban az állammal kötött kedvezményes szerződéseket formálisan továbbra sem lehet majd felmondani, ám a tulajdonosok lehetőséget kapnak arra, hogy piaci bérleti díjat kérjenek.

Az erre vonatkozó törvénymódosítást a fideszes Győrffy Balázs, az állami földek eladásának megszervezésében kulcsszerepet játszó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke terjesztette be kedden. A törvényjavaslat szerint a haszonbérbe adó a bérleti szerződés megkötését követő két év elteltével, ezt követően pedig további háromévenként kezdeményezheti a szerződés módosítását a haszonbérnek a kezdeményezéskor irányadó piaci bérleti díj összegére való emelése érdekében. A piaci haszonbérleti díj összegét az agrárkamara szakértői becslése alapján kell megállapítani.

Győrffy Balázs elégedett
Győrffy Balázs elégedett
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A díjemelés ellen csak bíróságon lehet majd jogorvoslattal élni, ez esetben a bíróság állapítja meg az emelt díjat. A szabályozás ráadásul visszamenőleges hatályú, magyarán a korábban megkötött bérleti szerződésekre is érvényes lesz.

Ha ezt a törvénymódosítást a parlament elfogadja – ami fölöttébb valószínű –, akkor igazolódik az, amit lapunk a múlt héten már előre jelzett: azoknak éri meg földet vásárolni, akik tudják, miként fog változni a szabályozás (vagyis megismétlődik mindaz, amit az Orbán-kormány a trafikügyben már eljátszott).

A piaci árak kikényszerítésével az új tulajdonosok ellehetetleníthetik, vagy akár a szerződés felmondására is kényszeríthetik azokat a korábbi bérlőket, akik birtokpolitikai, foglalkoztatási vagy természetvédelmi megfontolásból kapták meg a kedvezményes bérlet lehetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.