galéria megtekintése

Amerikai lom

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

„A budapesti Amerikai Nagykövetség eladásra kínál nagy mennyiségű irodai bútorzatot, számítógépeket és monitorokat, nyomtatókat, telekommunikációs eszközöket, konyhai berendezéseket és rekreációs kondicionáló gépeket. A kiárusítás módja: nyilvános árverés.”

A fenti felhívást a nagykövetség honlapján, valamint internetes közösségi oldalakon lehetett olvasni, és bizonyára sokan olvasták, mert szerdán reggel hosszú sorok kígyóznak abban az angyalföldi utcában, az amerikaiak raktárbázisa előtt, ahol az árverésre sor kerül.

Lassan halad a sor, lévén csak a személyes okmányok ellenőrzése, és fémdetektoros vizsgálat után lehet bejutni a telepre. Amíg araszolunk, hallgatjuk a körülöttünk állókat. Fiatalok arról beszélnek, hogy a vállalkozásuknak helyet adó irodát szeretnék berendezni, más saját lakásába szerezne olcsó bútorokat, kicsit hátrébb valaki a kondicionálógépekre vadászik, megint más a jó állapotú számítógépekre.

Próbálunk ismerős arcokat felfedezni a sorban, keressük például Farkas Flóriánt, talán ő is hírét vette, hogy az Országos Roma Önkormányzat elnökeként már nem kell a Híd a munka világába elnevezésű uniós projekt következő irodájába megint 31 millióért bútorokat vásárolnia, itt néhány ezerből megveheti a komplett berendezést.

 

Nagy tehát az érdeklődés, pedig nem olcsó belvárosi ingatlanokat, trafik- vagy kaszinókoncessziókat, zsíros földterületeket, vagy nemzeti parkokat osztogatnak.

Az amerikai nagykövetség lomtalanít.

Ráadásul úgy tűnik, itt most semmit sem lehet venni „okosba”, ezúttal kénytelenek leszünk a nálunk jóval rugalmatlanabb kereskedelmi kultúrájú, rigorózusan előírás-követő amerikai üzleti szabályok szerint vásárolni, de felmerül a kérdés: ez kinek jó. Emlékezzünk csak a régi szép időkre, amikor az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet katonáktól egy-egy kacsintós pénztárcáért komplett föld-föld rakétát lehetett megvenni a laktanya kerítésén keresztül. Mindezt csak azért említjük, hogy ezzel is hangsúlyozzuk a keleti nyitás fontosságát.

A „Goodfriend-hagyaték” szigorúan ellenőrzött licitálói
A „Goodfriend-hagyaték” szigorúan ellenőrzött licitálói
Mirkó István

Amíg állunk a sorban, valamelyik televíziós stáb vicces riportere érdeklődik a várakozóktól: vajon vízum nélkül be lehet-e jutni az amerikaiak raktárbázisára? Tény: az Egyesült Államokba sem sokkal nehezebb. Végül elvergődünk valahogy a kapuig, túlesünk a különféle ellenőrzéseken, és máris mehetünk a raktárépületbe, hogy szemügyre vegyük, milyen is a néhány ezer forintos kikiáltási árért kínált amerikai lom.

Leharcolt irodabútorokat látunk, székeket (vajon kik ültek azokon fontos megbeszélések idején?), iratszekrényeket (vajon miféle titkos listákat őriztek azokban?), számítógépeket (vajon miféle iratok készültek segítségükkel?).

Látunk odébb erőfejlesztő gépeket, futópadot (talán a magyar demokráciától rettegő amerikai diplomaták gyakorolták rajta a menekülést), és látunk hűtőszekrényeket (talán azokban hűltek ki egy kissé a magyar–amerikai kapcsolatok.)

Egy udvaron felállított sátorban megkezdődik az árverés, ami aztán bő órán át szerényen csordogál. Bizonyos irodabútorok, számítástechnikai berendezések iránt nagy az érdeklődés, meglepő módon még egy elektromos írógépre is licitálnak. Olcsón megvehetők a kondicionálógépek és a hűtőszekrények, viszont az olajradiátorok és a hagyományos telefonok nemigen mozgatják meg a licitálók fantáziáját.

Az udvaron terjedő pletyka szerint az árverezett tárgyak egy része magát André Goodfriendet szolgálta, és tényleg. Ha már felmerült az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének nemrég távozott ideiglenes ügyvivője, valahogy hiányozni kezd nekünk Vida Ildikó, a NAV elnöke. Tényleg, hol van? Eljöhetett volna, hogy a jó hangulatú megbeszélések emlékére ő is hazavigyen egy-két apróságot. Biztosan tudott volna venni valamit az árverésen.

Ha mást nem, hát néhány nyelvleckét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.