galéria megtekintése

Egymillióért vásárolt „bankettszékeket” az ORÖ

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Újabb rejtélyes kifizetésekre bukkantak az Országos Roma Önkormányzatnál. Többek között egymillió forintot költöttek „bankettszékekre”, de a repülőjegyeket is aranyárban vették, Farkas Flórián és egyik társa 2011-ben Brüsszelbe 642 ezer forintért utazott el. A taxiköltség pedig 2011 és 2013 között több mint ötmillió forintba került. Kiderült az is, az ORÖ a közlekedési szabálytalanságokért kirótt büntetéseket is magára vállalta.

Egymillió forintot költött „bankettszékekre” az Országos Roma Önkormányzat, és ugyanennyibe került az egyik alkalmazott belföldi kiküldetése – újabb meghökkentő tételeket talált az ORÖ könyvelésében az ellenzéki képviselőkből alakult úgynevezett alternatív vizsgálóbizottság.

A vitatott kiadások az elmúlt években keletkeztek, amikor Farkas Flórián volt a testület elnöke. (Ettől a posztjától Farkas időközben megvált, hogy megtarthassa fideszes parlamenti mandátumát. Orbán Viktor kinevezte miniszterelnöki biztossá.) A lapunkhoz eljuttatott könyvelési lista szerint

Farkas Flórián és egyik társa 2011 tavaszán Brüsszelben járt, repülőjegyük 642 ezer forintot kóstált.

 

Úgy látszik, Magyarországon még drágább mulatság utazni: az ORÖ-hivatal egyik prominensének „belföldi kiküldetése” 2013 szeptemberében csaknem egymillió forintba került. Ez különösen annak fényében furcsa, hogy az illető neve mellett hasonló jogcímen találunk egy másik, mindössze 8365 forintos összeget is. Elképzelhető, hogy az egymilliós kiadás összevont tételeket tartalmaz, de ennek a táblázatban nincs nyoma. A két kiküldetés ára között így több mint százszoros a különbség.

Két rendezvényszervező cég két év leforgása során összesen 33 milliót kapott (rendezvények, szállítás, vendéglátás). Az említett összegben benne foglaltatik a nyilván elengedhetetlenül szükséges „bankettszékek” vásárlására szánt egymillió forint is.

Makai István nevetségesnek tartja az ORÖ védekezését
Makai István nevetségesnek tartja az ORÖ védekezését
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A taxiköltség 2011 és 2013 között több mint ötmillió forintot tett ki az ORÖ-ben. Nem könnyű követni a logikát: a „könyvelési esemény” rubrikában általában a taxis (vagy a taxicég) neve olvasható, máskor viszont annak a személyé, aki igénybe vette a szolgáltatást. Akár nagyvonalú gesztusnak is vehetnénk, de szokványosnak nem mernénk nevezni, hogy

az ORÖ a különféle közlekedési és autóbérlési szabálytalanságokért kirótt büntetéseket is magára vállalta.

A legkisebb tétel ötezer forint, a legnagyobb 60 ezer: mindent egybevetve nagyjából 400 ezer forintról van szó. Mindez semmiség, ha összevetjük a NAV-nak adótartozási bírságként és késedelmi kamatként befizetett 26 millió, illetve 18 és fél millió forinttal. Ami viszont valósággal eltörpül a „NAV elvonás rendezés” címén kiadott 78 millió forint mellett.

Makai István (Roma Polgári Tömörülés), az alternatív vizsgálóbizottság tagja hangsúlyozta: garanciát vállal rá, hogy a dokumentumok hitelesek. Ebből azonban nem feltétlenül következik, hogy az ORÖ ténylegesen arra és annyit költött, mint ami a kimutatásban szerepel.

A korábban nyilvánosságra hozott esetek közül Makai példaként említette, hogy közfoglalkoztatottak számára utazási költségként százezres –vagy éppen milliós – összegeket tüntettek fel: mintegy harmincan nevük vállalásával hajlandók tanúsítani, hogy ebből semmit nem láttak.

A vizsgálóbizottság tagjai a most előkerült kimutatás tételeit is próbálták ellenőrizni.Makai elmondása szerint vegyes a kép. Beszéltek olyanokkal, akik valóban megkapták a pénzt, de olyanokkal is, akik nem. Makai István egyetlen dologban biztos: hatalmas a káosz az ORÖ könyvelésében.

Ráfogják a tizedesvesszőkre

Eddigi megkereséseinkre az ORÖ érdemben nem reagált, az önkormányzat székházában rendezett sajtórendezvényre szerkesztőségünket nem hívták meg. Tudósítások szerint az ORÖ gazdasági vezetője azzal érvelt, hogy a vizsgálóbizottság „vádaskodó” tagjai nem ismerik a tizedesvesszőket – amit például ők 500 ezer forintnak gondolnak, a valóságban csak 500 forint.

Makai István nevetségesnek tartja az állítást. A mostani kimutatások is bizonyítják, hogy a vizsgálóbizottság részéről szó sincs tévedésről.

Emlékeztetett rá, hogy több eljárás folyik az ORÖ és a hozzá kötődő foglalkoztatási szövetkezet ügyében: a bizottság ezúttal is megteszi a „szükséges lépéseket”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.