galéria megtekintése

Amerikai árszínvonalon gyártanak itthon új egyenruhát a katonáknak?

13 komment

NOL

Több mint hétszázmillió forintért gyártja a Magyar Honvédség új egyenruháit a HM EI Zrt., a megbízáshoz versenyeztetés nélkül jutott a cég – tudta meg a Magyar Nemzet. Az új felszerelés valószínűleg Táborfalván készül majd holland alapanyagokból, s egyetlen zubbony vagy nadrág több mint harmincezer forintba kerül.

Augusztus elsején Simicskó István honvédelmi miniszter személyesen „avatja fel" a tatai bázison a katonák új gyakorló-egyenruháját. A Magyar Nemzet úgy tudja, az időzítés összefügg az iraki misszióban szolgáló kontingens augusztusban esedékes cseréjével, mivel a Közel-Keletre készülő katonák kapják meg az első sorozatot, majd ezt követően a szervezet alakulatainál fokozatosan vezetik be az új egyenruhát.

A műveleti körülmények között alkalmazott, különösen nagy terhelésnek kitett hadi ruházat cseréjéről már korábban cikkezett a sajtó, a beruházásról azonban sok részletet nem árult el a szaktárca. A VS.hu tavaly októberben megjelent írásából annyi derült ki, hogy – szemben a ma ismert téli, nyári és sivatagi öltözetekkel – egységes egyenruhát vezet be a honvédség, vagyis a téli hideg ellen a katonáknak alá kel majd öltözniük kell majd viselniük. Ugyancsak egységessé válik az álcázó minta is.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) döntését akkor azzal indokolta, hogy a NATO-tagországokban ez bevett gyakorlat, a VS.hu azonban emlékeztetett rá: az Egyesült Államok hadserege korábban az egységes álcázó mintájú ruházat kivonására kényszerült, Afganisztánban ugyanis a katonákat nem beolvasztotta, hanem éppen ellenkezőleg, kiemelte környezetükből.

 

A Kormány.hu-n elérhető, a szerződés odaítéléséről szóló hirdetményből kiderül, hogy a gyakorlóruhákat a HM EI Zrt. gyártja majd. A gyártásra az állami cég több mint 789 millió forintos megbízást kapott a minisztériumtól, s a június 29-én közölt beszerzési dokumentumból kiderül: a munkát hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárás útján szerezte meg. A nyilvános versenyt kizáró beszerzési eljárást nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi érdekkel magyarázták.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A honvédség és a HM EI Zrt. között köttetett szerződés eredményét a katonai felszerelésről szóló, Combat Gear blog is feldolgozta. Bár az új egyenruhákról szóló eredeti bejegyzést valamiért eltávolították a honlapról, a törölt cikk alatti vita olvasható. Ebből kiderül, hogy a magyar gyártmányú ruhadarabok az amerikai katonai felszerelések árkategóriájában mozognak.

A cég három ruhatípusra kapott megbízást. Az úgynevezett 15M-es gyakorlókalapból 6700 darabot gyártanak bruttó 7480 forintért, 31ezer forintos darabáron készül továbbá a hadi gyakorlózubbony, ebből 12 ezret rendelt a honvédség, s ugyanennyi gyakorlónadrág készül, darabonként több mint 30 ezer forintos áron.

Egy névtelenséget kérő, a honvédség anyagbeszerzését ismerő katonatiszt elmondta: a magas ár már a szervezeten belül is vitákat okozott. A HM EI Zrt. ugyanis Hollandiából szerzi be az alapanyagot, amit a honvédségnél többen nem tartanak indokoltnak.

Az új hadi egyenruhákat Táborfalván készítik helyi varrónők, bár a Magyar Nemzet információja szerint a tömeggyártásra az üzem nincs felkészülve. Ezt támasztja alá, hogy az egyébként széles üzleti palettával rendelkező HM EI Zrt. honlapján nincs nyoma textilipari tevékenységnek.

A lap a HM EI Zrt. szolgáltatási divíziójának vezetőjétől, Kormány Zsolttól szeretett volna részleteket megtudni a gyártás körülményeiről, ő azonban a tárca sajtóosztályát javasolta, ott azonban a kérdésekre lapzártáig nem adtak választ

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.