galéria megtekintése

„Hallottuk, hogy a rosseb egye meg!” – Almásfüzitőn kiborultak a Buda-Cash miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 28. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A Buda-Cash bedőlése nyomán Almásfüzitő 700 millió forintja látszik odaveszni. A településen vészforgatókönyv lépett életbe, az önkormányzatnál pedig azt találgatják: miben hibázhattak, ha épp az egyik állami hivatal által támogatott brókerháznál tartották a biztonságosnak hitt állampapírokat.

– Hallottuk, hogy a rosseb egye meg! – fakad ki az Almásfüzitő központjában megszólított Németh István, aki indulatosan reagál, amikor a Buda-Cashnél odaveszett almásfüzitői közpénzekről kérdezzük. Hamar megmagyarázza dühét: – Hosszú évek után végre nyert a panelházunk önkormányzati támogatást, 2,8 millió forintot a szigetelésre. Erre most a Buda-Cash-csőd miatt az önkormányzat kénytelen volt lefújni a támogatást, így elmarad a felújítás. Dühösek vagyunk, hogyne lennénk, hiszen a szigetelés a következő fűtési szezonban már 30-40 ezer forinttal csökkentette volna egy-egy család kiadását!

Nem a panelházi szigetelés lefújása az egyetlen megszorítás Almásfüzitőn azután, hogy kiderült: a Komárom-Esztergom megyei falu 722 millió forintja „ragadt bent” a Buda-Cashnél. A 600 milliós költségvetésű településen 127 milliót kellett azonnal lefaragni a kiadásokból: egyebek mellett lefújták az iskolai korszerűsítést, az ablakok, ajtók cseréjét, és elmarad a település két része közötti út – régóta tervezett – építése. A megszorítások mellett az önkormányzatnak más súlyos döntéseket is meg kellett hoznia, hogy elkerüljék a csődöt: a nagyobb cégektől például előre kérték az adót, hogy még rövid távon se kerüljön fizetési zavarba a hivatal, minden dolgozó megkaphassa a bérét.

– Nagyon közel álltunk az összeomláshoz, s bár fájdalmas döntésekkel, de sikerült elkerülni a legrosszabbat – összegez Karánsebesy Lukács, aki független polgármesterként 2002 óta irányítja a falut. – Mindenekelőtt fontos lenne eloszlatni egy félreértést: finoman szólva is bántó, hogy most úgy próbálnak minket és más hasonló helyzetbe került településeket beállítani, mintha felelőtlenül elbrókereztük volna az adófizetők pénzét, nyerészkedni akartunk volna közpénzből! Erről ugyanis szó sem volt!

 
Súlyos döntéseket hozott a falu a csőd elkerüléséért. Már bánják, hogy hallgattak a PSZÁF-ra
Súlyos döntéseket hozott a falu a csőd elkerüléséért. Már bánják, hogy hallgattak a PSZÁF-ra
Korponai Tamás

A polgármester messziről indul: a rendszerváltás utáni években, a privatizációk idején tett szert jelentősebb vagyonra Almásfüzitő. A timföldgyáráról és olajfinomítójáról híres faluban a Mol, valamint több kisebb-nagyobb cég részvényekkel váltotta meg az önkormányzattól a használt területeket. Ami tény: a 2080 lakosú, ipara jó részét mára elvesztő településnek 2011-ben még biztosan volt egymilliárd forint megtakarítása.

– Ez azért tudható pontosan, mert az előző vagyonkezelőnk akkor kivonult az értékpapírpiacról, így készült egy pontos mérleg – mondja a polgármester. – Akkor egyébként épp a PSZÁF úgynevezett állományátruházó engedélyezési határozatával került a Buda-Cashhez a portfóliónk. Az állami hivatal támogató véleményét elfogadtuk, végtére is ők a szakértők, hogy jöttünk volna mi ahhoz, hogy felülbíráljuk őket?

Karánsebesy Lukács külön kiemeli, hogy időközben alaposan átalakították a portfóliót: „Pénzünk 5 százaléka volt részvényben, 7,5 százalék készpénzben, euróban és forintban folyószámlán, 87,5 százalék pedig állampapírban. Épp azért váltottuk a részvények nagy többségét állampapírra, mert az a legbiztonságosabb befektetés.” A polgármester kitér arra is: az idén tavaszig nem volt panasz a Buda-Cashre, minden évben 150-170 milliót vettek ki fejlesztések önrészéhez, s ezeket az összegeket mindig egy-két napos átfutási idővel fizették ki.

– Idén januárban jeleztem az önkormányzatunk ügyeit kezelő brókernek, hogy 177 milliót szeretnénk kivenni. Ez a pénz már nem érkezett meg. A vicc az egészben, hogy a számítógépes rendszerben ma is ott látom a pénzünket, ami azóta még kamatozott is! – mondja a polgármester, aki az elmúlt hetekben a kormányzat majd minden szintjét megjárta már kérdéseivel, ám valódi választ sehol nem kapott. – Reménykedünk, hogy a kivonaton látható számok valódi, s nem virtuális pénzt jelentenek. Reménykedünk, hogy ha átvertek is, talán az állam kártalanít majd minket éppen úgy, mint a quaestoros ügyfeleket. Reménykedünk, hogy legalább valamennyit látunk még a pénzünkből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.