galéria megtekintése

Kínos kérdéseket kapott a kormány Strasbourgban

6 komment


Lencsés Károly

A Legfelsőbb Bíróság idő előtt menesztett korábbi elnökének ügye volt napirenden Strasbourgban. A kormányt egyszer már elmarasztalták, de fellebbeztek, így a Nagykamarának kell kimondania a végső szót egyebek mellett arról, megsértették-e Baka András jogait, s ha igen, mekkora kártérítés jár neki.

Baka András volt főbíró ügyét tárgyalta az emberi jogi bíróság Nagykamarája szerdán, de az ítéletre még várni kell. Több mint három éve azért nyújtott be panaszt Baka, mert hat esztendőre szóló mandátumának még a felét sem tudta kitölteni. Első fokon tavaly tavasszal Strasbourgban már kimondták, hogy az állam megsértette a Legfelsőbb Bíróság 2011 végén menesztett elnökének véleménynyilvánítási szabadsághoz, illetve a jogorvoslathoz való jogát is.

A kormány a döntés kapcsán kérte, hogy az ügyet utalják a Nagykamara elé, és ennek az indítványnak a múlt év decemberében helyt adtak.

Bakát és azóta elhunyt helyettesét az új alaptörvényre hivatkozással távolították el, amelynek átmeneti rendelkezései szerint 2012 januárjával – az alkotmány hatályba lépésnek napjával – megszűnt a megbízatásuk. A Legfelsőbb Bíróságot akkor Kúriára keresztelték át, az Országos Bírósági Tanács helyébe pedig – amit korábban a mindenkori főbíró vezetett – az Országos Bírósági Hivatal (OBH) lépett, s annak elnökét a parlament választja meg kilenc évre.

 

A menesztés oka formálisan tehát az átszervezés volt, illetve arra hivatkoztak, hogy a Kúria elnöke a megváltozott szabályok szerint csak az lehet, aki öt éves magyarországi bírói gyakorlattal rendelkezik. Bakának viszont ez nem volt meg, azt pedig, hogy 17 éven át Strasbourgban ítélkezett, nem vették figyelembe.

Baka András
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ő viszont a panaszában azt állította, hogy azért kell mennie, mert a nyilvánosság előtt szót emelt a kormányzati elképzelések ellen. A parlamentben egyenesen azt állította, hogy az OBH vezetőjének hatalma „korlátlan, átláthatatlan és ellenőrizhetetlen" lesz, s az új igazgatási rendszer „jogköreiben és szervezeti megoldásaiban példátlan a mai Európában (...) de még a szocialista diktatúra évtizedeiben végzett miniszteri igazgatáshoz képest is".

A volt főbíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a sarkalatos törvények ne „egy-egy párt, partikuláris szervezet, vagy társadalmi csoport, hanem a jogállamon alapuló egész nemzet érdekeit szolgálják", mivel ezek a jogszabályok hosszú távra határozzák meg a független igazságszolgáltatást. Arról is beszélt, hogy az alkotmányos intézmények tekintetében a kétharmados többségnek bölcs önmérsékletre lenne szüksége, jelezve ezzel a jogállam melletti elkötelezettségét. Aki ezzel ellentétes gyakorlatot folytat – tette hozzá –, számíthat arra, hogy kiiratkozik Európából.

Az emberi jogi bíróság első fokon leszögezte: Baka András megbízatásának idő előtti megszüntetése sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, mert a megbízatását megszüntető döntés ellen nem állt rendelkezésre jogorvoslati lehetőség. Menesztésének valódi oka pedig a strasbourgi fórum szerint valójában inkább az lehet, hogy egyes jogalkotási lépéseket bírált, s nem a Legfelsőbb Bíróság átszervezése. Így sérült Baka véleménynyilvánításához való joga is.

Az ítéletből kiderül, hogy a strasbourgi fórum szerint a várományt – például a jövőbeni keresetet – nem védi az emberi jogi egyezmény. Baka erre hivatkozással több mint hétszázezer euró kártérítést kért, ami nem feltétlenül megalapozatlan követelés, mert az anyagi vesztesége okozati összefüggésben áll más jogainak – a véleménynyilvánítás szabadságának – megsértésével. A pontos összegről azonban korábban nem döntött a bíróság, hanem egyezségre szólította fel a feleket.

A szerdai tárgyalás után Cech András, Baka jogi képviselője elmondta: alapvetően a kormánynak tettek fel kérdéseket, egyebek mellett arra vonatkozóan, hogy egy volt strasbourgi bíró miért alkalmatlan a nemzeti bírósága elnöki posztjának betöltésére. Azt is firtatták, komolyan gondolja-e a kabinet, hogy az emberi jogi bírósági posztokat – amit korábban állítottak – valóban politikai alkufolyamat eredményeként töltik be. Arra is kíváncsiak voltak, mi a magyarázata, hogy Baka menesztése kapcsán jogorvoslati lehetőséget sem biztosítottak.

Cech András mindezek alapján úgy véli, a Nagykamara döntése sem tér majd el az első fokon kihirdetett verdikttől. Arra számít ugyanakkor, hogy Baka kártérítési igényéről is dönteni fognak – a volt főbíró 224 millió forint vagyoni és hatmillió forint nem vagyoni kárpótlást, valamint 46 millió forint eljárási költség megtérítését kérte –, hiszen a magyar kormány korábban nem mutatott hajlandóságot a megegyezésre. Arra vonatkozóan azonban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, hogy mekkora összegről lehet szó, csak annyit mondott: reményei szerint ősszel kihirdetik majd a jogerős ítéletet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.