Kimondták: politikai tisztogatás áldozata lett Baka András

Jogerősen is pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen Baka András, a Legfelsőbb Bíróság 2011-ben menesztett vezetője. Az emberi jogi bíróság a májusi, elsőfokú ítéletet fenntartva hétfőn bizonyítottnak találta, hogy a volt főbírót a kormány intézkedéseivel szemben kritikus nyilatkozatai, és nem átszervezés miatt váltották le idő előtt – írja a Népszava.
A lap beszámolója szerint Baka, aki 2015-ig szóló mandátumának felét sem tölthette ki, a strasbourgi emberi jogi bíróság nagykamarája előtt is megnyerte perét. A bíróság kimondta: a magyar állam megsértette Baka András véleménynyilvánítási szabadsághoz, valamint a jogorvoslathoz való jogát, ekképpen a tisztességes eljárás követelményét is.

A testület kártérítésről is határozott, ennek összege egyelőre nem ismert. Az tudható, hogy 224 millió forint vagyoni és hatmillió forint nem vagyoni kárpótlást, valamint 46 millió forint ügyvédi munkadíjat kért.

Baka Andrást 2009-ben választották meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. Mandátuma hat évre szólt volna, de őt – és helyettesét – a bírósági szervezet átalakítására hivatkozva eltávolították tisztségéből. 2012-től az LB-t Kúriának hívják, és mindenben jogutódnak számít, a bírók jogviszonya folyamatos volt – egyedül a vezetőket cserélték le.

Baka András még hivatalban több alkalommal tiltakozott a bírók kényszernyugdíjazása és a semmisségi törvény ellen. Ezt hálálta meg a kétharmad az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek azon kitételével, amely kimondta a főbíró menesztését az új alkotmány életbe léptével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.