galéria megtekintése

Pénzzel se

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Hálátlanok az emberek – most éppen a Fidesszel. Éppen akkor széled szét a táboruk, amikor fizetnek. Nem is csak a jól keresőknek, mint szoktak, hanem szélesen terítve. Csak tegnap: bejelentették, hogy a Quaestor-összeomlás kárvallottjait az eredetileg tervezettnél sokkal nagyobb mértékben kárpótolják.

Nagyon sok milliárd forint ez, igaz, nem a sajátjukból, amin most a költségvetést kell érteni. Ezekben a hetekben már érkeznek a devizahitel-elszámolásokból visszajáró százezer forintok nagyon sok ember számlájára.

Megint csak a bankok kasszájából, de az államnak köszönhetően. A jászberényi kórház ügyetlenül összeszedett adósságának kiváltására felkínált állami százmilliók és a minden évben beköszönő kórház-konszolidáció 60-70 milliárdja már tisztán közpénz. Adják. Tegnap tették közzé azt az adatot is, amely szerint hosszú idő után először csökkent a szegénység kiterjedtsége. Az első elemzések szerint ez jórészt a közmunkára fordított ugyancsak állami tízmilliárdoknak köszönhető, és jelentős része van benne a törvény szabta rezsicsökkentés által okozott kis könnyebbségeknek is. Szivárog tehát köz- (és más) pénz a köz embereihez is, nemcsak a gigantikus összegekhez közeli vállalkozásokhoz, rosszabb esetben hozzájuk közeli számlákra.

 

És mégis – ki emlékszik már a rezsicsökkentés örömeire, a kedves Németh Szilárdra? De a friss pénzek sem hatnak. Töpped a Fidesz. Mert mindennél fontosabb a kormányzóképesség érzete. Ez rendült meg. Pénzzel nem is szerezhető vissza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.