galéria megtekintése

Bukik a város, fizet az ország

3 komment


Doros Judit

Hétszázötvenmillió forintot kellett volna kifizetnie Jászberény önkormányzatának, amiért 2008-ban felbontotta a helyi kórház víz- és fűtés­szolgáltatójával kötött szerződést. A települést a csőd fenyegette, de Lázár János csütörtökön bejelentette: a kormány kisegíti a várost.

Az, hogy a jászberényi Szent Erzsébet Kórház működése finoman szólva sem volt optimális, már régebben kiderült. Az intézmény évről évre több kiegészítő támogatást kért a várostól, a képviselők pedig – mivel nem akartak a helyiek haragjával szembesülni – rendre megszavazták az extra összegeket. Aztán a jászberényi önkormányzat úgy döntött, jobb, ha magánkézbe adja az intézmény működtetését. Ezt akkor konszenzussal szavazták meg a képviselők. Nem sokkal később azonban az akkor még ellenzékben lévő Fidesz választmányi ülésén az a döntés született, hogy nem támogatják a kórházak privatizációját: 2007-et írtunk, Jászberény városvezetői széké­ben a szocialista Gedei József ült, a testületben viszont kisebbségbe szorult a baloldal.

Felügyelt ügy

– Az akkori alpolgármester, a fideszes Juhász Dániel elővezetett egy javaslatot egy kétpólusú kórházi modellre. Eszerint létre kell hozni egy önkormányzati tulajdonú vagyonkezelői és egy nonprofit szolgáltató céget. Én ezt nem szavaztam meg, kézzel-lábbal tiltakoztam ellene, de lesöpörték az érveimet, a többségi döntést pedig alá kellett írnom – mondja Gedei, aki időközben visszatért eredeti szakmájához, és ügyvédként dolgozik. Szavai szerint a 2008 februárjában született határozatot a képviselők többsége támogatta. Még azt a javaslatát is elutasították, hogy az átalakítást legalább a város könyvvizsgálója véleményezze. Érdekesség, hogy a változtatásokat kezdeményező fideszes alpolgármester, Juhász Dániel a vagyonkezelő felügyelőbizottságának tagja, miközben egyik üzlettársa, Piroska Miklós a cég ügyvezetője lett. A kórházat működtető kft. élére pedig Szabó Tamás akkori főorvost nevezték ki. Ő ma a város polgármestere, korábban a Fidesz országgyűlési képviselője volt.

 

Mindent vissza

Az átalakulással együtt járt, hogy a korábbi költségvetési intézményt jogutód nélkül szüntették meg, noha már akkor is többen figyelmeztettek: érvényes szerződésük van a Dalkia Kft.-vel – ma Veolia Zrt. –, amit nem befolyásol az átalakítás. A francia tulajdonú cég 2000 óta szolgáltatta a vizet és a fűtést a kórházban: ehhez kiépítette a megfelelő rendszereket. Az átalakuláskor jelezték: továbbra is érvényesnek tartják a szerződést, annál is inkább, mert a műszaki háttér a saját tulajdonuk, s nehezen elképzelhető, hogy azokon mások „szolgáltassanak". Amikor mégis új szolgáltatót jelöltek ki a feladatra, a Dalkia pert indított jussáért.

Nagy a felfordulás Jászberényben
Nagy a felfordulás Jászberényben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Igaz, közben jelezték, hogy hajlandóak 100-150 millió forintnyi bánatpénzért peren kívüli egyezségre, ezt azonban a 2010-ben felállt új, fideszes városvezetés elutasította. Jogi szakértők szerint nemigen volt más választásuk: egy közpénzből gazdálkodó önkormányzat nem „dobhat ki" csak úgy ennyi pénzt, ha közben úgy érzi, van esélye megnyerni a pert. Ám vesztettek. Hatévnyi jogi procedúra után a bíróság nemrégiben jogerősen kimondta: a városnak ki kell fizetnie nagyjából 750 millió forintot, amiből 200 millió a perköltség. Rá­adásul az új kórházi működési modell sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a beígért költségracionalizálás helyett 2008 és 2011 között a városnak több mint egymilliárd forintot kellett átutalnia működtetésre és különféle fejlesztésekre.

– A polgármester hónapokig nem jelezte, hogy baj van, pedig a bírósági döntés már tavaly novemberben tudott volt – mondja Gedei, aki azóta büntetőfeljelentést tett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Jól hallgatók

Az ügy márciusban a parlament előtt is szóba került. Varjú László DK-s

képviselő arról beszélt: ketyeg a bomba a jászberényi önkormányzat alatt, mert a 750 milliós kiadást nem tudják finanszírozni.

– A pereskedésről az önkormányzat hallgat, a fideszes polgármester nem meri bevallani a városnak, mit követtek el, és ez akkor is így van, ha eközben a Fidesz országgyűlési képviselője ezt úgy próbája meg eladni, mintha egyébként Gedei József egykori vagy a korábbi polgármesternek ehhez köze lenne

– fogalmazott Varjú. L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára erre azt felelte: nem véletlen, hogy ebben az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék is vizsgálódik, a megszólaló képviselőnek pedig inkább a saját háza táján kellene söprögetnie ahelyett, hogy vádaskodik, és azt a fideszes polgármestert piszkálja, bántja méltatlanul, aki ebben a helyzetben a hatóságokhoz fordult, és megpróbál rendet tenni.

Kerestük az ügyben a jelenlegi kórházigazgatót, de Csiki Zoltán azzal hárított, a per az önkormányzat ügye. Szabó Tamás jászberényi polgármester nem reagált megkeresésünkre. Korábban úgy nyilatkozott: rendkívüli perorvoslati kérelmet nyújtottak be a Kúriának, és bíznak annak kedvező elbírálásában.

Ám addig sem kell aggódniuk, mivel Lázár János kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be: a kormány 740 millió forintos támogatást nyújt Jászberénynek, hogy megmentse a várost a csődtől.

A miniszter a politikai felelősségről nem beszélt, ahogy az ügy előzményeit sem részletezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.