Megéri Londonban vásárolni

A 2007-ben még a világ második legdrágább városának számító London idén a huszadik helyre esett vissza a PriceRunner árösszehasonlító listáján, mivel az üzletek komoly árcsökkentésekre kényszerültek a vásárlók visszaszerzése érdekében.

Berlin a világ legnagyobb szabadtéri szilveszteri bulijára készül

A világ legnagyobb szabadtéri szilveszteri bulijára készül a német főváros: a Brandenburgi kapu környékére több mint egymillió embert várnak december 31-én.

Biciklivel Berlinben

Bár Berlin tömegközlekedési hálózata kitűnő, sokkal többet láthatunk a városból, ha biciklire ülünk. Ráadásul az autósok is odafigyelnek ránk.

Végső búcsút vettek a londoni kikiáltótól

Peter Moore több mint három évtizeden át rótta a brit főváros utcáit és a középkori hagyományokat folytatva fennhangon hirdette ki a nyilvános közleményeket. A nagy múltú szakma ma is él, számos brit városban alkalmaznak kikiáltókat, akik ma már leginkább turistalátványosságnak számítanak.

A Hold Völgye és a Stonehenge a veszélyeztetett látványosságok között

A brit Wanderlust utazási magazin ismét összeállította a legveszélyeztetettebb turistalátványosságok listáját, amelyen a jordániai Hold Völgye mellett a Stonehenge is szerepel.

 

Focival jobban fogy a koncertjegy

Néhány utazási iroda kínálatában szerepelnek ugyan komolyzenei koncerteket is tartalmazó csomagok, de a legtöbb esetben nem fő attrakcióként: sokszor csak a Milánóban vagy Londonban meccset néző férjjel utazó feleségek vigaszdíja egy nagyszabású előadás, főként opera. Azok, akik tájékozottak a komolyzene világában, és van is rá pénzük, hogy a Carnegie Hallban vagy a berlini Philharmonie-ben hallgassanak meg egy koncertet, általában elintézik maguk a jegyvásárlást. Ez nem is különösebben bonyolult, mert a jelentősebb koncerthelyszínek és előadók honlapjainak az egyik legjobban kidolgozott része a jegyrendelés menüpont.

Persze egy kis nyelvtudás és némi kitartás nem árt a procedúrához: a Berliner Philharmoniker oldala például a helyfoglalás folyamata közben valamiért hirtelen átvált angolról németre. A kifizetett jegyeket legtöbbször futárcégekkel juttatják el a megrendelőnek, de előfordul olyan helyszín is, ahol a koncert előtt is átvehetjük a belépőket. A legfontosabb, hogy időben kezdjünk el tájékozódni, mert a világhírű koncerthelyszíneken hónapokkal az előadás előtt elfogynak a jegyek.

Azok számára is akad azonban lehetőség, akik későn kaptak észbe. A vállalkozó kedvűek a különböző jegybróker honlapokon próbálhatnak szerencsét (pl. worldticketshop. com, soldouttickets.com, seatwave.com), ahol általában sorstársaik ajánlataira licitálva juthatnak hivatalosan már nem kapható belépőhöz. Ilyesmire már viszonylag kevesebben mernek vállalkozni, és itt jönnek képbe az utazási irodák.

- A nagyobb koncertekre, világhírű könnyűzenei együttesek turnéira van, hogy egy nap alatt elfogynak a jegyek, sokan viszont csak két-három héttel az esemény előtt kapnak észbe. Mivel számos olyan céggel állunk kapcsolatban, amelyek komolyabb jegykészleteket vásárolnak fel, mi még ilyenkor is tudunk jegyet szerezni, de így természetesen az eredeti árnál jóval drágábban. Vannak saját ajánlataink is, ezekben a csomagokban azonban ritkán fordul elő, hogy a komolyzene lenne a fő attrakció. Egy városnéző hétvége mellé, de főleg sportesemények, döntően focimeccsek kísérőjeként sikerül eladnunk jegyeket, például a Scalaba.

A feleségek, akik elkísérik a férjüket mondjuk egy AC Milan-meccsre, így este nem kell, hogy unatkozzanak, el tudnak menni egy koncertre. Ezek között is főleg a nagy sztárok fellépéseire lehet jegyeket eladni: Placido Domingo és Andrea Bocelli koncertjeit keresik a legtöbben - meséli Oláh Katalin, a Quaestor Utazási Irodától.

Ennek az üzletágnak sem tett jót a válság, ugyanis a cégek által az ösztönző jutalom utak mellé vásárolt koncertjegyek mennyisége is csökkent. Komolyzenei eseményre a Quaestor idén körülbelül harminc csomagot adott el, összesen koncertekre majd kétszázat, ezek között Madonna és a U2 turnéi voltak a legsikeresebb célpontok.

Kifejezetten koncertjegyekre épülő csomagok értékesítésével több cég is foglalkozik, például az Aréna Travels és az Ibusz is, mindegyikre jellemző azonban, hogy a belépőjegy mellé alapesetben csak szállást szerveznek, a kijutás nincs benne az árban. Ez azért van így, mert igen nehéz előre megsaccolni, hogy hány jegy fogy majd el, és így a cégeknek túl nagy kockázatot jelent hónapokkal korábban buszokat vagy charterhelyeket lefoglalni. Ha igény van rá, persze megszervezik a kiutazást is.

Közös vonás az is, hogy a szervezés központjában inkább a helyszínek állnak - túlnyomó többségében operaházak - az Arena Travel honlapján is ezeket találjuk meg a komolyzene menüpont alatt. Emellett elsősorban a szezonális kulturális események kapnak kiemelt szerepet a kínálatban: a karácsonyi és újévi időszak sztárja Bécs. Az itt rendezett programokhoz kulináris élvezeteket is próbálnak csatolni, habár a magyar látogatók a legtöbb esetben még a koncert estéjén hazautaznak a sógoroktól, így az utazási irodák gyakran még a szállodai szobát sem tudják eladni a jegyek mellé.

A bécsi Musikvereinben
A bécsi Musikvereinben
Top cikkek