Medvetour Berlinben

Az ötlet az Amelie csodálatos élete című filmből származik, csak itt a kerti törpe helyett szőrmeállatkák utaznak.

Berlin a szabad ég alatt

Gondolta volna, hogy a berliniek nyaranta ízig-vérig mediterrán népek? Ha júliusban vagy augusztusban a német fővárosban jár a turista is megbizonyosodhat erről.

Rómában legjobb gyalog

Forgalmi káoszra ne csak a Rómába autóval érkezők készüljenek.

Berlin a világ legnagyobb szabadtéri szilveszteri bulijára készül

A világ legnagyobb szabadtéri szilveszteri bulijára készül a német főváros: a Brandenburgi kapu környékére több mint egymillió embert várnak december 31-én.

Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

 

Biciklivel Berlinben

Bár Berlin tömegközlekedési hálózata kitűnő, sokkal többet láthatunk a városból, ha biciklire ülünk. A kiépített kerékpárút-hálózat miatt a német fővárosban a turisták is biztonsággal tekerhetnek.

Berlinben érdemes biciklizni: a budapestinél jóval fejlettebb bicikliútvonal-hálózat és nem utolsósorban a figyelmes és türelmes autósok miatt a várost kevéssé ismerő turista is biztonságban érezheti magát az utakon. Szinte az összes forgalmasabb úton van jelzett biciklisáv, a kereszteződésekben gyakran külön sávokra is osztják az egyenesen továbbhaladó vagy lekanyarodó biciklist, vagy elkülönítve felvezetik a járdára a bicikliutat. Sok helyen a széles járdákon jelöltek ki helyet a kerékpárosoknak. Ahol rosszabb minőségű a kerékpárút, ott az úton is engedélyezett a tekerés, de ahol kék táblával jelzik a bicikliutat, ott kötelező azt használni. A kerékpárosok az egyirányú utcákba általában szemből is behajthatnak – figyelni kell a közlekedési táblákat. Fontos, hogy legyen lámpa vagy villogó a biciklin, a kivilágítatlan biciklisek ugyanis súlyos büntetésre számíthatnak. A múzeumok, iskolák, hivatalok, áruházak és pályaudvarok mellett rengeteg biciklitároló van. A városban valóban rengetegen közlekednek kerékpárral – nem hiába rendezték meg itt idén nyáron a biciklisfutárok Európa-bajnokságát.

A Múzeum-sziget, a kormányzati negyed, az állatkert környéke és a parkok kitűnően bejárhatók biciklivel. Kényelmesen haladhatunk a saját tempónknak megfelelően, akkor állunk meg bámészkodni, és persze fotózni, amikor csak akarunk. Ha netalán eltévednénk, a város fölé magasodó tévétorony mindig hasznos segítség lehet a tájékozódásban.

Ha az Alexanderplatzról indulunk a Potsdamer Platz felé, a Karl-Liebknecht Strasse széles sávjain az emblematikus tévétorony mellett kelhetünk át a Spreén a Múzeum-szigetre. Innen az Unter den Linden sugárúton haladhatunk tovább, amely az itt parkoló turistabuszok miatt talán a városban a legkevésbé alkalmas biciklizésre, de a sofőrök itt is figyelmesek. A sugárúton elhaladunk az Operaház, a Humboldt Egyetem, a monumentális orosz, majd a szerényebb magyar nagykövetség előtt is. A Brandenburgi kapunál balra kanyarodva a holokauszt-emlékművet elhagyva már láthatjuk is a Potsdamer Platz modern tornyait. Ha elfáradtunk a városnézésben, irány az innen kicsit távolabb eső, ám biciklivel félórás tekeréssel elérhető Mauerpark, ahol vasárnaponként óriási bolhapiacot rendeznek. Minden kapható itt, az egykori NDK-s csecsebecséken kívül lemezek, könyvek, plakátok, biosütik, török pékáruk, vagy akár frissen facsart gránátalmalé. Innen csak egy ugrás a Kastanienallee, a város egyik leghangulatosabb utcája, tele egyedi kávézókkal, éttermekkel, különleges üzletekkel. Ha megéheztünk, a Kastanienalle és a Danziger Strasse sarkán lakatoljuk le a biciklit, majd az U-Bahn megálló alatt található Konnopke’s Imbiss büfében kóstoljuk meg a curry wurstot: állítólag egy szerencsés véletlen folytán itt találta fel Herta Heuwer a tradicionális fogássá vált, nem túl bonyolult, ám annál finomabb gyorsételt: a fűszeres, currys kecsappal nyakon öntött és friss zsömlével tálalt kolbászt.

Igazán látványos útvonal a Brandenburgi kapu és a főpályaudvar (Hauptbahnhof) közötti szakasz is. A Reichstag üvegkupolájától jobbra magasodik a hipermodern kormányzati negyed: a parlamenti könyvtár és az óriási mosógépre emlékeztető kancellária. A berliniek is kedvelik a folyóparti sétányt: pecázó és kocogó emberekkel is találkozhatunk a monumentális épületek között. Innen végig kitűnő bicikliúton tekerhetünk a pályaudvar felé. Berlin az egyik legzöldebb európai főváros, hatalmas parkokkal, zöld terekkel. Érdemes a Tiergarten felé is eltekerni, a brandenburgi kapu után végig a több kilométeres Strasse des 17 Juni kerékpársávján. Innen az egykori Nyugat-Berlin felé vehetjük az irányt.

Kis túlzással szinte minden sarkon kerékpárüzletbe botlunk – ezek legtöbbje kínál bicikliket bérlésre is. Átlagosan napi 8–10 euróért bérelhetünk egyet, válasszuk azt, ami közel esik a szállásunkhoz. A Prenzlauer Allee elején található Bike Team Berlin üzletben például napi 8 eurót kérnek egy tökéletes állapotban lévő kerékpárért, egy hétvégére (péntek reggeltől hétfő estig) mindössze 20 eurót kell fizetni, egy hét pedig 35 euróba kerül.

Infó

A berlini bicikliboltok listáját megtaláljuk a http://www.berlinerfahrradlaeden.de/ honlapon. Egyre népszerűbb a Deutsche Bahn telefonos biciklikölcsönző szolgáltatása is (http://www.callabike-interaktiv.de/kundenbuchung/)

Bicikliutak térképe: http://www. bbbike.de/cgi-bin/bbbike.cgi

Túrák: http://www.berlinonbike.de/

Bicikliboltok: http://www.berliner-fahrradlaeden.de/

Sok biciklikölcsönző kínál városnézéseket, tematikus, idegenvezetéssel egybekötött biciklitúrákat is. A faldöntés huszadik évfordulójára emlékező fővárosban legnépszerűbbek a berlini faltúrák: a várost egykor kettészelő fal mentén kerekezhetünk végig érintve az egykori átkelőket, és az itt-ott máig megmaradt falmaradványokat. A Kulturbrauerei nevű óriási kultúrkomplexumban található Berlin On Bike 18 euróért kínálja a túrákat – ebben az árban az idegenvezetés és a biciklibérlés is benne van. Persze egy kis készüléssel az útvonalakat magunk is összeállíthatjuk.

képek  berlinhez
Top cikkek