London: metropolis utazó családoknak is

A brit főváros családbarát programokkal gondoskodik a nyáron gyermekeikkel együtt érkező turistákról. A játékmúzeum mellett a Diana hercegnőről elnevezett óriási játszóteret is érdemes felkeresni.

Téli mulatságok Londonban

Az általában enyhe időjárás ellenére is ragaszkodnak a britek a műjégpályákhoz és a forralt borhoz. Például Európa legnagyobb irodaház-együttese is kialakítja jégparadicsomát.

Focival jobban fogy a koncertjegy

Néhány utazási iroda kínálatában szerepelnek ugyan komolyzenei koncerteket is tartalmazó csomagok, de a legtöbb esetben nem fő attrakcióként: sokszor csak a Milánóban vagy Londonban meccset néző férjjel utazó feleségek vigaszdíja egy nagyszabású előadás, főként opera.

Új fényben Oxford múzeuma

Úgy duplázták meg a világ egyik legrégibb és leggazdagabb egyetemi galériájának kiállítási területét, hogy érintetlen maradt a városképet meghatározó, a viktoriánus korból származó neoklasszikus homlokzat.

Megéri Londonban vásárolni

A 2007-ben még a világ második legdrágább városának számító London idén a huszadik helyre esett vissza a PriceRunner árösszehasonlító listáján, mivel az üzletek komoly árcsökkentésekre kényszerültek a vásárlók visszaszerzése érdekében.

 

Végső búcsút vettek a londoni kikiáltótól

Peter Moore több mint három évtizeden át rótta a brit főváros utcáit és a középkori hagyományokat folytatva fennhangon hirdette ki a nyilvános közleményeket. A nagy múltú szakma ma is él, számos brit városban alkalmaznak kikiáltókat, akik ma már leginkább turistalátványosságnak számítanak.

Végső búcsút vettek tisztelői és családtagjai London városának sok turista által is ismert kikiáltójától, Peter Moore-tól, aki több mint három évtizeden át rótta a főváros utcáit és a középkori hagyományokat folytatva fennhangon hirdette ki a nyilvános közleményeket.

A munkamániás Moore 70 esztendős korában, egy nappal utolsó szolgálata után hunyt el szívinfarktusban még decemberben, búcsúztatását hétfőn tartották a londoni Szent György katedrálisban.

Húszéves fia búcsúbeszédében hangsúlyozta, hogy Moore szerette vörös-arany egyenruháját, amelyet városi kikiáltóként viselt, mivel így megjelenése hatalmat és tekintélyt sugárzott.  A kikiáltó munkája fontos megbízatásnak számított a középkori Angliában, hiszen nem voltak újságok, és a legtöbb ember írni-olvasni sem tudott.

A kikiáltó járta körbe a várost, és hirdette ki a király közleményeit, a helyi híreket, a vásárok és az ünnepek napjait, valamint más nyilvános ceremóniákat.

Peter Moore rendszeresen részt vett például a hagyományos londoni újévi parádén, amelynek szervezői ezért posztumusz életműdíjjal tüntették ki az idei újévköszöntőn.

A nagy múltú szakma ma is él, számos brit városban alkalmaznak kikiáltókat, akik főként történelmi rendezvényeken látják el feladatukat, és ma már leginkább turistalátványosságnak számítanak.

 

Peter Moore
Peter Moore, 74, from Cavan enjoys a cigarette in The Well bar the day before a ban on smoking in public places comes into force, in Cavan, Ireland, March 28, 2004. Cigarette companies say Ireland's ban on smoking in all workplaces including pubs and restaurants beginning March 29 will not affect their business in the country, but anti-smoking groups say many people will seize the opportunity to quit the habit. Ireland is the first country in Europe to impose such a ban.
Top cikkek