Új divat Ausztriában a kertturizmus

Az ausztriai kastélyok, paloták, várak, vagy az azokban rendezett kiállítások látogatói egy ideje már hozzászoktak, hogy ne csak a falakon belül nézelődjenek: tudják, érdemes a kertre, a parkra is időt szakítani.

Korea hadi alagútjai

Ázsiában az alagútásás járja.

Húsvéti programok a gödöllői kastélyban

A Gödöllői Királyi Kastély húsvéti programokkal várja az érdeklődőket április 5-én és 8-án: 5-én ünnepi koncerttel, 8-án az Erzsébet királyné kedvenc virágáról elnevezett Ibolya-nappal ünnepelhetnek az odalátogatók.

Barlangkaland a Mecsekben

Népszerűek az erőpróba jellegű programok, mint a "vad" barlangokban való túrázás is.

Perszepolisz, a csoda

Irán nem népszerű turisztikai célállomás napjainkban.

 

Tömeg, turizmus

Csalódtam a görög szigetben. A tenger ugyan finom volt, a homok bársonyos, a nap perzselő, az olajfák árnyat adtak, de mégsem olyan volt a hely, mint amilyenre emlékeztem. Nosztalgia vezetett vissza a helyre, amelyet az elragadó brit író szerettetett meg velem, és oly sokakkal. Már tizenöt éve is csak a nyomait lehetett látni a hajdani elszigeteltségből adódó bájnak. Most meg már semmit. A sziget szinte teljes partvidéke zsúfolt, egymást érik a szórakozóhelyek, beépült minden talpalatnyi kukoricaföld és szőlőskert kisebb-nagyobb hotelekkel, apartmanházakkal. És sokan vannak, miközben magam is láttam, hogy félkapacitással dolgozik a turistaipar.

Tizenöt éve a turisták külföldiek voltak. Ma a sokkalta nagyobb tömeg jó része görög. A kis repülőtéren is ők voltak többségben, de persze hozták az embercsapatokat a német irodák felségjelével ellátott óriás masinák is. Hol van a kor, amikor a sugárhajtású gépeken utazgatók külön kaszthoz, a jet-sethez tartoztak? Szerencsére ez a kor elmúlt, minket is diszkonttársaság repített a szigetre részeként a turistáskodó, fürdő, szórakozó tömegnek. Tanulság: ha meleg tengerre, klasszikus mediterrán emlékekre vágyunk, nem úszhatjuk meg a tömegturizmus élményét. Sorállás all inclusive. Meg kell fontolni, mit is szeretnénk, csendes zugot, exkluzív élményeket, vagy kényelmet és kötelező látványokat? Sok felfedezetlen része van még a világnak, Európának, amelyet nem fedezett fel a tömegturizmus. Ez persze ötletességet és némi extravaganciát követel. A legtöbb sikert akkor érjük el, ha idehaza keresünk pihenőhelyet és érdekességeket. De ehhez már igazi kalandornak kell lenni!

Top cikkek