Új divat Ausztriában a kertturizmus

Az ausztriai kastélyok, paloták, várak, vagy az azokban rendezett kiállítások látogatói egy ideje már hozzászoktak, hogy ne csak a falakon belül nézelődjenek: tudják, érdemes a kertre, a parkra is időt szakítani. A legújabb jó szokás ugyanis ezeknek a virágos, zöld területeknek hagyományhű felújítása. A szépség szeretetén túl az a megfontolás, hogy a park a történelmi környezet tartozéka, sokat elárul önmagában is egykori lakóiról, a kor ízlésvilágáról, igényeiről, az akkori életmódról. A kerttervezés és építés Ausztriában egyre megbecsültebb foglalkozás, amely nemcsak a kor, hanem a növények ismeretét is feltételezi.

Ráadásul nem elég tudni, melyik virág, zöld növény milyen éghajlatot, talajt, öntözést igényel, a növényvilágnak is van történelme, amely a történeti parkok helyreállításánál nem hagyható figyelmen kívül. A szakember felszisszen, ha korabeli dizájn megvalósításához sokkal később divattá vált virágokat használnak fel.

Ugyanakkor kert és kert között óriási a különbség: más a színösszeállítás egy kolostor vagy apátság körül kialakított parkban, mint abban a kertben, amelyik a várfalak komorságát hivatott enyhíteni, avagy a kastély kecsességét szeretné kiemelni. És persze megint más az olyan nagy múltú létesítmények parkja, mint mondjuk a Schönbrunn, a Belvedere, avagy más történelmi palota, amelyet annak idején messze földről - többnyire Franciaországból vagy Olaszországból - hozott mester tervezte meg. Ezeknél nincs más feladat, mint a sokszor elkallódott tervek előkeresése, és azok hű másolása.

A történelmi kertek persze az újabban kialakított parkok tervezőit is megihletik, sőt, van már szép tábora a saját kertet művelőknek, akiknek művét időről időre versenyeken mérik össze a szakemberek. Ismét mások nem igénylik ezt a versengést, az elismerést és díjat, viszont szélesebb közönségre vágynak: Bécs egy-egy kevésbé központi kerülete újabban ilyen "nyitott magánkert napokat-heteket" rendez.

A tartományok közül Alsó-Ausztria fedezte fel a leginkább ezt az új keletű "kertturizmust" - igaz, itt vannak olyan vidékek, amelyeken szó szerint minden dombon kastély, vár vagy apátság áll. Ilyen a Kamp folyó völgye, ahol június végéig tart a kertfesztivál. A látogatók előtt húsz különböző stílusú vár - vagy apátságkert kapuja nyílik meg, köztük olyan is, ahol gyógynövény vagy akár a napi élethez szükséges zöldség terem. A parkokban elsősorban hétvégeken szakszerű vezetéseken lehet a kerti tudnivalóknál sokkal bővebb ismereteket szerezni történelemről, régmúlt idők kultúrájáról, szokásairól. A program iránti érdeklődést még az idei, nem éppen tavaszra, kora nyárra emlékeztető időjárás sem csökkentette: részletes felvilágosítást a látnivalókról a http://www.kamptalgaerten.at honlap nyújt, térképpel, útvonaltervezéssel egyetemben.

Mozart-kert Bécsben
Mozart-kert Bécsben
Top cikkek