Barlangkaland a Mecsekben

Népszerűek az erőpróba jellegű programok, mint a "vad" barlangokban való túrázás is. Mondjuk a Mecsekben.

Az Orfűi-tó közelében található Mészégető-források barlangjában 2007 tavasza óta van lehetőség barlangi kalandtúrán való részvételre. "A barlangi túrákat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vezetik" - tájékoztatta lapunkat Wodtke Szilvia ökoturisztikai referens. A kiépítetlen "vad" barlang kizárólag vezetéssel, előzetes bejelentkezést követően, térítés ellenében látogatható. A túra hossza 400 méter - a barlang további kétszáz méteres, már feltárt része a látogatók elől lezárt. A szükséges felszerelést a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja a látogatók részére.

A Mészégető-források barlangja Orfűn található, az Orfűi-tó közelében. Változatos méretű, aktív patakos barlangról van szó. Egyediségét az oldásos formák, vízesések adják, jellegzetessége a kőzet felszínét borító fekete bevonat.

A barlang átlagos szélessége 1 méter, magassága 1,5-3 méter közötti. Bejárata alacsony, mintegy 60 cm magas, 2 m széles, négykézláb haladással érhető el az első szifon előtti, 2 méter átmérőjű, másfél méter magas terem. Az első szifonon átjutva helyenként 20-30 cm vastag iszapréteggel kell megküzdeni, szűkületeken átpréselődni, majd helyenként térdig érő vízben gázolni. A nehézségeket feledteti a látvány: vízesések, kőpengék, üstök, áramlási kagylók, kisebb-nagyobb cseppkövek - ezek védett helyen vannak, nem sérülhetnek meg.

A barlangtúrákon 14 év felettiek vehetnek részt. 14-18 év közöttiek esetében írásos szülői engedély szükséges. A kedden, csütörtökön és szombaton induló túra részvételi díja 5300 forint, ami tartalmazza a túravezetést, az overallt, a fejlámpa használati díját, valamint a biztosítást. A kaland legalább négy résztvevővel indul, de nyolcnál többen egyszerre nem mehetnek le.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, 7625 Pécs, Tettye tér 9. (72) 518-221, (72) 518-222, (30) 405-4571, (30) 377-3388.

Térdig gázolnak a vízben
Térdig gázolnak a vízben
Top cikkek