Perszepolisz, a csoda

Irán nem népszerű turisztikai célállomás napjainkban. A világörökség részének tekintett Perszepoliszt azonban mégis egyre többen keresik fel.

Shiráz városától 45 kilométerre, mélyen a Marvdasht-síkság szívében, a Rahmat-hegy sziklás lankáinál található az ősi Perszepolisz. Az épületegyüttes látványában az ókori egyiptomi piramisokhoz, a római Colosseumhoz vagy a kambodzsai Angkor-Vathoz hasonlítható. Az ember úgy érzi: a világ közepén van. A perzsa romok még 2500 év után is ámulatba ejtik a szemlélődőt.

Irán a földkerekség egyik legrégebbi állama. Az első perzsa birodalom központja Pasargadae volt, ahol a birodalomalapító Nagy Kürosz sírhelye is található. Az ókori Perzsia ékszerdoboza azonban minden kétséget kizáróan Perszepolisz, amely a későbbiekben, I. Dareiosz uralkodása alatt lett a birodalom székhelye. A hatalmas palotaváros az óperzsa (Akhaimenida-) dinasztia reprezentatív eseményeinek adott otthont, amíg Nagy Sándor seregei fel nem égették. S mivel a város nagyrészt fából épült, kevés maradt meg az utókornak.

A perzsák rendkívülisége a kívülről érkező szellemi értékek előtti nyitottságukban rejlett. Perszepolisz ezt testesíti meg. A nagyváros építésében számtalan mester és művész vett részt a birodalom minden tartományából. Az eredmény egyedülálló stíluskeveredés, ami megfigyelhető az épületekben és a díszítésekben. A monumentális lépcsősorok, a tökéletes domborművek, a mérhetetlenül hosszan sorakozó oszlopok, valamint az impozáns kapubejáratok mind-mind ámulatba ejtik a látogatókat, s büszkeséggel töltik el magukat az irániakat is.

Perszepoliszba szervezett utazás keretén belül könnyen eljuthatunk, akár itthon fizetünk be rá, akár Iránban. De ha önállóan utazunk, akkor sem jelent nagy akadályt felkeresni a romokat. Csak arra kell figyelni, hogy taxisofőrünkkel még az indulás elején állapodjunk meg a viteldíjban. Az utazásra leginkább a tavaszi időszakban érdemes sort keríteni, mert akkor nemcsak a virágokban pompázó Shirázt csodálhatjuk meg, hanem elkerülhetjük a rekkenő hőséget is.

Magyarországon egyre több utazási iroda szervez Iránba körutazásokat, ezek ára azonban borsos. Ötszázezer forint körül számíthat a 8-14 napos útra vállalkozó. A merészebbek, akiket nem riasztanak el a nyelvi és a kulturális nehézségek, saját szervezésben, olcsóbban is kalandozhatnak Iránban. Vízum: Magyar állampolgárok vízummal utazhatnak Iránba. Kéthetes eljárással beszerezhető Irán budapesti nagykövetségén (30 napos vízum, kb. 15 ezer forint). Érkezéskor egyhetes vízum váltható Irán nemzetközi repülőterein 20 dollárért. Utazás: Bécsből az Iran Air vagy Gulf Air közvetlen járatával, vagy Budapestről átszállással a nagyobb légitársaságok bármelyikével (120-160 ezer forint). Vonattal vagy busszal Budapestről Isztambulon át Teheránig olcsóbb, ám emberpróbáló (60-80 ezer forint). Szállás: Shirázban az utazó széles választékból szemezgethet. Szinte mindenhol lehet alkudni. A luxushotelekben több mint 100 dollárt kérhetnek. A középkategóriás szállodákban napi 20-40 dollárt, míg a hátizsákos igényeket kielégítő szállókban csupán 5-6 dollárt kérnek el egy-egy ott töltött éjszakáért. Taxival Shirázból Perszepoliszba 150 ezer rial 5 fő részére, fejenként 30 ezer rial (kb. 3-4 dollár). Belépő Perszepoliszba: 40 ezer rial (kb. 4 dollár). Nyitva tartás: évszaktól függő.

Top cikkek