galéria megtekintése

Üzenetet töltenének fel az űrszondára az emberiségről

1 komment

NOL/MTI

Bárki segíthet megalkotni azt a digitális üzenetet, mely idegen civilizációknak vinne hírt az emberiségről, s amelyet a Plútó közelében repülő New Horizons űrszonda memóriájába szeretne feltölteni egy világszerte támogatókat kereső kezdeményezés.

"Olyan üzenetet szeretnénk létrehozni, amely nem csupán a NASA-t, vagy az Egyesült Államokat képviselné, hanem az egész Földet" - hangsúlyozta hétfőn Budapesten Jon Lomberg, a One Earth Message kezdeményezés elindítója.

Az amerikai űrművész és tudományos újságíró négy évtizeddel ezelőtt részt vett a Voyager űrszondákon elhelyezett híres aranylemezek megalkotásában, amelyek szintén az emberiség hírét hordozzák magukkal a világűrben. A Voyagerek esetében összesen hat hetük volt az aranylemez megtervezésére, ezért csupán egy szűk társaság dolgozhatott az üzeneten. Most azonban az internetet hívják segítségül, és egy olyan honlapot készítenek, amelyen bárki küldhet és véleményezhet javaslatokat arról, mi kerüljön a New Horizons memóriájába.

A Voyager szondával fellőtt híres aranylemez tartalmazta az emberiség első üzenetét
A Voyager szondával fellőtt híres aranylemez tartalmazta az emberiség első üzenetét
Wikipédia

 

A 2013-ban indult kezdeményezés első szakaszában egy 10 ezer aláírással ellátott petícióval igyekeztek felhívni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) figyelmét a kérdésre. Jon Lomberg szerint ekkor a világ 140 országából érkeztek aláírások, s az Egyesült Államok után a legtöbben Magyarországról adták a nevüket az akcióhoz.

Noha az üzenettel kapcsolatban a NASA egyelőre nem foglalt állást, a New Horizons-projekt vezetője, Alan Stern támogatja a kezdeményezést. A csapat elképzelései szerint az űrszonda memóriájában összesen 150 megabyte tárhelyet tudnának felszabadítani az üzenet számára.

Illusztráció a Plútó közelében járó New Horizons szondáról
Illusztráció a Plútó közelében járó New Horizons szondáról
NASA

Jon Lomberg szerint a csekély hasznosítható tárhely rendkívüli feladatot ró a kezdeményezésre, ugyanakkor úgy véli, a megkötések, szigorítások legtöbbször segítik a nagy művészeti alkotások megszületését. Az interneten keresztül javasolt képek és más anyagok válogatását egy nyolc szakértőt tömörítő tanácsadó testület fogja segíteni.

A művész szerint az üzenetnek először is tartalmaznia kell majd egy olyan útmutatót, amely segítheti az idegeneket az üzenet többi részének megfejtésében. Emellett háromdimenziós képek, hanganyagok, zene vagy akár software is helyet kaphat a csomagban. A cél egy olyan üzenet megalkotása, amely a körülményekhez képest a lehető legteljesebb képet adja a földi életről, egyfajta "önarcképet" nyújtva az emberiségről.

Jon Lomberg a projekt következő lépésének a szavazatok, javaslatok fogadására és rendszerezésére alkalmas internetes oldal elkészítését nevezte, amelyhez jelenleg is keresik a támogatókat. Elképzelései szerint az üzenet megalkotására és a New Horizons memóriájába való feltöltésére 2018-ban érkezhet el az idő.

A Puli Space Technologies meghívására érkezett amerikai művész ma a Prezi főhadiszállásán, szerdán pedig a Design Terminálban fog beszélni a One Earth Message projektről.

A New Horizons szonda küldetéséről és legutóbbi felfedezéseiről itt írtunk bővebben: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.