galéria megtekintése

Elkezdődött a verseny az űr újrafelosztásáért

1 komment


Palugyai István

A Nemzetközi Űrállomás napjai meg vannak számlálva, de sokan az ezt követő időkre készülnek. Az amerikaiakon kívül az oroszok és a kínaiak is a Föld körüli térség dominanciájára törnek.  

A nemzetközi űrállomás 2011 óta első ízben épp a múlt héten bővült, amikor hozzácsatolták azt a felfújható lakómodult, melyet a SpaceX űrhajója hozott magával. Néhány napra rá a kevlárszerű anyagból készült űrszobát gyártó cég, a Bigelow Aerospace bejelentette, 2020-ban saját űrállomást készül felbocsátani, sőt arról álmodnak, felfújható űrszobáik B330-as típusai állnak majd az ISS helyére. Ehhez azonban először magánűrhajók kellenek, saját személyzettel, amire még egy darabig várni kell. Jelenleg űrhajósok feljutásához csak egy mód van: fejenként 71 millió dollárért helyet kell vásárolni egy orosz Szojuz űrhajón. A NASA eközben erősen támogatja a Boeing és a SpaceX űrhajóépítési törekvéseit, melyek eredményeként jövő év során elstartolhat a Dragonv2 űrtaxi, csúcsán az űrhajósokat szállító CST-100-as űrkapszulával.

Felfújható szoba a Nemzetközi Űrállomáson
Bigelow Aerospace

De Robert Bigelow amerikai milliárdos nem az egyedüli, akinek tervei vannak a Föld körüli pályával. A következő évtizedben az amerikai kormányon és néhány magáncégen kívül Oroszország és Kína is jelentkezik az űrbeli tér újrafelosztására. Úgy tűnik azonban, e törekvések célja messze nem a felfedezés, inkább egy új szféra birtokbavétele, ahogyan ezt Bigelow cégének egyik embere is megerősítette.  Aki e folyamat győztese lesz, hosszú időre fölénybe kerül a Naprendszerben.

 

Hogyan is néz ki majd ez a szép új világ – teszi fel a kérdést a New Scientist. Vajon egy nagyhatalom lesz a fő játékos, vagy sok kicsi űrállomás lesi majd az oda áramló kutatási és űrturizmust szolgáló pénzeket?

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 1998 óta kering a Föld körül, s bár az építésében részt vevő kormányok megegyezése alapján 2024-ig tart a küldetés, az erre szánt források hamarabb is kiapadhatnak, és akkor a hatalmas modulrendszer akár a tenger mélyén is végezheti. Kína kívül rekedt az együttműködésből, és a jelen szabályok nem is engedik a NASA-nak a közeledést. Ez év során a kínaiak minden bizonnyal bejelentik a Tienkung-2 (Mennyei Palota) nevű űrállomás idei felbocsátását, mely a kísérleti eszköznek tekinthető Tienkung-1 után a korábbi kettő hét helyett egy hónapnyi tartózkodást tenne lehetővé két embernek, s további lépcsőt jelent a kínai tervekben szereplő 2020-as állandó űrállomás felé.

A Nemzetközi Űrállomás

Egyesek azon tépelődnek, mi lesz az ISS moduljaival, ha az űrállomást végleg le kell hozni. Az oroszok azon gondolkoznak, hogy tovább működtetik saját moduljaikat egy Orbital Piloted Assembly and Experiment Complex nevű űreszköz formájában, amihez más cégek is hozzákapcsolhatják saját moduljaikat.

A NASA eközben nem ad pénzt amerikai cégeknek új űrállomások építésére, de minden másban támogatja e törekvéseket. Kérdés, hogy mire lesz lehetőség, mielőtt az ISS lehúzza a redőnyt. Mérnöki szempontból semmi sem indokolja, hogy 2024 után lehozzák, úgyhogy minden az erre szánt forrásoktól függ. Ha mind állami, mind magánforrásokból végleg elfogyna a pénz, a jelenlegi állás szerint egyedül Kína állomásoztatna embereket Föld körül keringő űrállomás fedélzetén. Az ázsiaiak egy űrtávcsövet is terveznek, mely korszerűbb lenne a Hubble-nél, s mivel közel maradna az űrállomáshoz, egyszerűbb lenne az esetleges javítása is.

Kérdés, hogyan reagálnának a kínaiak az amerikai magáncégek terjeszkedésére, teszi fel a kérdést a New Scientist. Elképzelhető, hogy fellépnének velük szemben, ha biztonsági fenyegetésnek éreznék őket. Az is igaz viszont, hogy a Föld körüli űr jóval több űrállomást is elbír, mint egyet, és a technológia ezt minden bizonnyal ki is fogja használni.    

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.