galéria megtekintése

Szuperforró bébit kapott le a Hubble

0 komment

Ny.M.

Legalább annyira különös, mint szépséges kozmikus párosról készített felvételeket a Hubble űrtávcső.

A WR 124-es csillag és az M1-67-es jelzésű ködösség a Nyilas csillagképben található, 15 ezer fényév távolságra. Az úgynevezett Wolf-Rayet típusú szuperforró csillag körül létrejött gázburok szédítő, óránként 150 ezer kilométeres sebességgel tágul, magas hőmérséklete miatt vörös színben pompázik a felvételeken. A gázköd átmérője már eléri a 3 fényévet.

Kozmikus káosz
Kozmikus káosz
ESA/Hubble/NASA

Maga a ködösség mindössze 10 ezer éve jöhetett létre, ami csillagászati viszonylatban csecsemőkornak számít. Ez a Tejút legfiatalabb ilyen típusú ködössége. A rendkívül forró gázköd létrejöttéért a napszél felelős, rendkívüli méreteit pedig azzal magyarázzák kutatók, hogy a központi csillag egymás után többször is kilökött magából óriási gázfoszlányokat. 

 
Tüzijáték kíséri a kozmikus karambolt

Két szomszédos galaxis összeolvadását figyelték meg csillagászok, amikor különleges tüzijátékra lettek figyelmesek.

További csillagászati híreket itt olvashatnak.

A WR típusú csillagok rendkívül ritkák, életciklusuk pedig nagyon rövid, mivel szinte szó szerint két végén égetik a gyertyát. Összehasonlításul: miközben a képen szereplő csillag tömege alig 20-szor nagyobb a mi Napunkénál, fényessége  központi csillagunkénak több milliószorosa. Ezek a csillagok mindössze néhány millió évig élnek, majd szupernóvaként múlnak ki egy gigantikus robbanásaban, hogy aztán újabb csillagoknak és bolygóknak adjanak életet.

Az M1-67-es nebula megfigyelésekor a csillagászok számtalan - a Földnél 30-szor nagyobb - csomót és nyúlványt azonosítottak, melyek kaotikus formákban terpeszkednek a csillagközi térben. A megfigyeléseknek köszönhetően a napszél természetéről, kémiájáról, illetve a csillagok életciklusának változatosságáról tudhatunk meg részleteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.