galéria megtekintése

Külföldre készülnek a dühös rezidensek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 17. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Romániában nemrégiben az állami és a magánpraxis keveredését tartották a kórházi korrupció egyik fő okának, ma viszont ugyanebben látják az egészségügy megváltásának egyetlen esélyét. A fonák helyzet a legfelső bíróságnak éppen a korrupció visszaszorítását célzó jogegységi határozata nyomán állt elő.

A román orvosokat valósággal sokkolta a hír, hogy a legfelső bíróság kriminalizálta a hálapénzt. A semmítőszék jogegységi határozata szerint az állami intézményekben dolgozó orvosok semmiféle ajándékot vagy pénzt nem fogadhatnak el pácienseiktől. Az ítélet indoklásában az áll, hogy az állami kórházak alkalmazottai közpénzből kapják a fizetésüket, tehát köztisztviselőnek számítanak, esetükben a hálapénz megvesztegetésnek minősül.

A román legfelső bíróság már tavaly év végén megállapította, hogy az orvosok büntetőjogi értelemben köztisztviselőnek tekintendők, de szakértők akkor még úgy vélték, a határozat nem feltétlenül jelenti a paraszolvencia törvényen kívül helyezését. A páciensek jogairól szóló törvény ugyanis tételesen kimondja, hogy miközben az orvos nem követelhet semmiféle ellenszolgáltatást, a páciens igenis adhat hálapénzt vagy ajándékot, ha elégedett a kapott kezeléssel. A legfelső bíróság most egyértelműen tisztázta: a hálapénz csúszópénzként értelmezendő. A jogegységi döntés valamennyi bíróságra kötelező.

A felszerelés modern, de kérdés, lesz-e elég orvos
A felszerelés modern, de kérdés, lesz-e elég orvos
Radu Sigheti / Reuters

 

A döntés főleg a fiatal orvosokat borította ki. A rezidens orvosok szövetsége sztrájkot helyezett kilátásba a döntés miatt. Az orvoskamara attól tart, hogy újabb lendületet vesz az egészségügyi személyzet kivándorlása. A román sajtóban nagy karriert futott be egy rezidens orvos nyílt levele, amelyben Codrin Tocut arról ír, hogy társaival együtt kénytelen „prostituálni magát”, mert a havi 1050 lejes (mintegy 70 ezer forintos) fizetésből nem tud megélni. Leszögezte: ahelyett, hogy nap mint nap tartsa a zsebét a pácienseknek, inkább „beszúr az állam zsebébe 7200 eurót” (a tanulmányai költségét), és Bécsben vagy Münchenben dolgozik tovább, „borítékok és megaláztatás nélkül”.

Az egészségügyi tárca azzal próbálja kompenzálni a hálapénz kiesését, hogy engedélyezi a magánpraxist az állami kórházakban. Az orvosok és ápolók így a munkaidejükön kívül pluszjövedelemhez jutnának. Sorin Paveliu, a Romániai Akadémiai Társaság nevű kutatóintézet szakértője szerint ez a szerkezet éppen hogy a csúszópénz továbbélését segítené. Az igazi megoldás szerinte az egészségügyi személyzet bérének növelése lenne.

Cseke Attila volt egészségügyi miniszter a legfelső bíróság döntése nyomán előállt helyzet ellentmondásosságára hívta fel a figyelmet. – Mivel a hálapénz tilalma a magánkórházakra nem vonatkozik, ugyanaz az orvos délután már kaphat „figyelmességet”, ráadásul a magánkórházban is állami finanszírozással nyújtja ugyanazt a szolgáltatást – mutatott rá. Azt is hozzátette, hogy nem illik az igazságszolgáltatás döntéseit kommentálni, de ez a döntés szerinte felülvizsgálatra szorul. Az ellenzéki RMDSZ politikusa elismerte: bérezési problémák vannak, a nagyobb fizetések valóban itthon tartanák az orvosokat, de az elvándorlásnak egyéb okai is vannak. – Közép- és Kelet-Európa többi országában is alacsony a bérszint az egészségügyben, ám Romániában jelentősebb az elvándorlás, mert a fiatalok szakmailag sem tudnak fejlődni.

Cseke szerint az új törvény is csak azoknak kedvezne, akiknek ma is jól megy. – Ki fogja eldönteni, hogy ki folytathat kérésre magánpraxist délután a közkórházban, és ki juthat pluszjövedelemhez? Természetesen azok, akik ma is helyzetben vannak, és akik miatt a fiatalok nem kapnak lehetőséget – érzékeltette a helyzet fonákságát a volt romániai egészségügyi miniszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.