galéria megtekintése

Pokoli élőlényekre bukkantak a Föld mélyén

8 komment

NOL

Rendkívül ritka életformákat találtak a Föld mélyén: a Nature Microbiology című szaklapban publikált felfedezés szerint ezek a létformák a Földön előforduló legextrémebb körülmények között is képesek túlélni.

Az achaea fajhoz tartozó mikrobák nagyon primitív organizmusok, melyek savas forrásokban és sós tavakban fordulnak elő – olyan környezetben, ami a legtöbb élőlény számára elviselhetetlen. Bár hasonlítanak a baktériumokra, nagyjából akkora köztük a genetikai különbség, mint az emberek és a fák között. 

A Hadesarchaea, magyarul "pokoli ősi lények" névre keresztelt mikrobák – a felfedezést ismertető IFLScience cikke szerint – a Föld kérgében laknak; 3,2 kilométer mélyen bukkantak rájuk egy dél-afrikai aranybányában. Az elnevezés nem véletlen: ezek az egysejtűek akár 80 fokos hőmérsékletet is kibírnak, oxigén és fény nélkül.

 
Aranybánya az Elefántcsontparton
Aranybánya Elefántcsontparton
Luc Gnago / Reuters

Mivel a fotoszintézisre esélyük sincs, a környezetük kémiai összetevőiből, kemoszintézissel nyerik energiájukat, többek között metánból és szén-dioxidból termelnek szénhidrátokat.

Ezek az úgynevezett extremofil élőlények a legújabb kutatások szerint sokkal változatosabban képesek alkalmazkodni a mostoha körülményekhez, ami a Földön kívüli élet lehetőségét is megnövelheti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.