galéria megtekintése

Mennyibe fájtak száz év katasztrófái?

0 komment


Palugyai István

Az 1900 óta bekövetkezett természeti katasztrófák egy új számítás szerint összességében hétbillió dolláros gazdasági kárt okoztak a világon. A 35 ezer ilyen eseménynek ezenfelül 8 millió halálos áldozata volt.

Az Európai Geológiai Unió éves kongresszusán ismertetett elemzés a BBC szerint segíthet az egyes kormányoknak a jövőbeni katasztrófák előfordulásakor a krízis-menedzsment feladatainak meghatározásában.

A Karlsruhei Technológiai Intézet kutatói a mintegy 90 nyelven fellelhető összes régi forrást, sajtójelentést felhasználták a vulkánkitörések, szélviharok, áradások, aszályok, földrengések és tűzvészek elemzéséhez. Az így összeállított adatbázisból például kiderült, hogy az 1900-2015 közötti időszak anyagi kárainak 40 százaléka az árvizekhez kötődött. A földrengések a gazdasági veszteségek negyedéért, a szélviharok az ötödéért felelősek. A veszteségek 12 százaléka volt az aszály, 2 százaléka pedig a tűzvészek számlájára írható, a vulkánkitörések pedig mindössze a veszteségek egy százalékát okozták.

Bár a gazdasági veszteségek száz év alatt abszolút értékben növekedtek, ezek csupán kis töredékét jelentik a mai épület és infrastruktúra állomány értékének. Ez a kutatók szerint arra is rávilágít, hogy a katasztrófák által okozott károk ma már sok esetben jóval hatékonyabban csökkenthetők. Persze mind a hatások, mind a következmények erősen megoszlanak az egy s országok között. Nagy-Britanniában az áradások, míg Új-Zélandon és Chilében a földrengések okozták a legnagyobb veszteségeket, Afrikában pedig a szárazság és a tűzvész.

 
Kétmilliárd dollár lehet a kár Ecuadorban
Kétmilliárd dollár lehet a kár Ecuadorban
Henry Romero / Reuters

A hatvanas évekbeli adatokat böngészve a kutatók észrevettek egy tendenciát: a szélviharok egyre nagyobb szeletet hasítottak ki a tortából.

Az elemzést a legutóbbi, equadori földrengésre alkalmazva, a modellszámítósok kétmilliárd dollár veszteséget jeleznek, de a japán földrengés ennek alapján már jóval nagyobb, 12 milliárdos veszteséget okoz.

A német kutatók adatbázisa a több mint száz év során végig megközelítőleg azonos számú halálos áldozatot mutatott ki, évente átlagosan 50 ezret, ami a Föld népességének növekvő számát tekintve relatív csökkenést jelent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.