galéria megtekintése

Lehet, hogy ezt a cikket is robot írta?

0 komment


Hargitai Miklós

A robotújságírás immár nem a jövő, hanem a jelen: a cikkíró robotok nemcsak tőzsdei hírek vagy időjárás-jelentések létrehozására képesek, hanem a drámai fordulatok kiemelésére vagy akár az írás tartalmához igazodó kvízek beépítésére is. A sajtómunka gépesítése a diktatúrákban számít igazán ígéretes perspektívának.

A hírgyártó automaták után megjelentek a komplex feladatokra alkalmas cikkíró robotok, és az első tapasztalatok szerint nem is teljesítenek rosszul. A robotújságírás friss fejleményeit a közelmúltban összefoglaló Nakedsecurity.com szerint a legizgalmasabb újdonság most egy kínai megoldás, a Dreamwriter.

R. úr ír
R. úr ír
Fabian Bimmer / Reuters

Mint a portál cikkéből kiderül, az ázsiai ország egyik vezető internetes és online szerencsejáték-cégének, a Tencentnek a honlapján nemrég megjelent egy ezer szóból álló cikk, amely a fogyasztási cikkek monoton áremelkedésének problematikáját taglalta.

 

Az írás még a rela­tíve kényes téma ellenére sem keltett volna feltűnést, ha nem derül ki róla, hogy valójában a Dreamwriter írta, méghozzá nagyjából 60 másodperc alatt.

Az ismert közgazdászokra hivatkozó és a kínai gazdasági sajtó szóhasználatát követő anyag elkészítéséhez a robot természetesen nem hívott fel senkit, ugyanakkor összegyűjtötte a világhálóról a releváns és aktuális információkat, logikusan strukturálta az írást, és a végeredmény pontosan olyan lett, mintha egy random üzleti újságíró hozta volna össze.

A South China Morning Post megszólaltatott egy helybeli újságírót, aki megjegyezte, hogy Kínában a hatalom nem biztosít túlságosan nagy mozgásteret a sajtómunkásoknak, a tevékenységük sokszor az állami hivatalok közleményeinek másolás-beillesztés jellegű átvételére korlátozódik, kételyek megfogalmazására vagy érdemi tényfeltárásra nincs módjuk.

Robot, ne ölj!

Közel ezer tudós és műszaki szakember, köztük Stephen Hawking, Elon Musk vagy a híres nyelvész-filozófus, Noam Chomsky emelte fel a szavát a gyilkos harci robotok betiltásáért egy a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó kongresszuson. Palugyai István cikke: >>>

Cikkíró robotok egyébként a nyugati sajtóban is évek óta működnek – az amerikai Narrative Science számos megoldást szállított hírügynökségek számára. Az automaták eddig főként az olyan egyszerű feladatokat vették át az emberektől, ahol ellenőrzött forrásokból származó adatok és ismétlődő fordulatok segítségével viszonylag egyszerű egy közleményt megfaragni – ilyen területnek számítanak a pénzügyi hírek, a gyászjelentések vagy az időjárási előrejelzések.

A fejlettebb rendszerek – a Dreamwriter, a Word­smith (még áttételesen sincs kapcsolatban a „smittelni" kifejezéssel) vagy a Quill – viszont már okosabbak, sőt bizonyos fokú tanulásra is képesek: meg tudják találni és irodalmi, illetve grafikai eszközökkel ki tudják emelni a hosszabb történetek drámai fordulópontjait, sőt akár a megfelelő illusztrációkat is be tudják gyűjteni a médiatárból vagy az internetről. Az elmúlt hetekben olyan robotújságíróról érkeztek hírek, amely a kattintásgyűjtés legkorszerűbb módszereit is alkalmazza, azaz tematikus kvízt illeszt a saját maga által írt cikkbe, vagy egy hosszabb kommentfolyamot generáló bejegyzést illeszt a cikk végére.

A gyártó Automated Insights a közelmúltban bárki számára elérhetővé (azaz letölthetővé) tette a Wordsmitht, és máris kiderült, hogy a robot nemcsak a cikkírásban, hanem az egyes felhasználókat érdeklő, személyre szabott tematikus összeállítások készítésében is remekel, azaz megadott paraméterek alapján kompakt összefoglalókat tud gyártani a világhálón összegyűjthető információk alapján. Ez akár a sajtó új iránya is lehet – amelyben mindenki a személyesen neki készült cikkeket olvassa –, az állásukat féltő zsurnalisztákat pedig legfeljebb azzal nyugtathatjuk meg, hogy az AP-nél, ahol ezres nagyságrendben készítik a robotok a pénzügyi híreket, eddig még senki nem veszítette el a munkáját a gépi konkurencia miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.