Robotdinó fogadja a vendégeket ebben a szállodában

Robotok által működtetett, fapados hotel nyílik Japánban. A vendég választhat, hogy a humanoid recepciós lánynál vagy a kis sapkát viselő tirannoszaurusznál szeretne bejelentkezni.

A Fura Hotelnek (Weird Hotel) is becézett hely egy vidámpark részeként működik. Tulajdonosa, Hideo Sawada szerint a lényeg nem a látványosság. Inkább a technológiai fejlődésre és a hatékonyságra kívánják felhívni a figyelmet a szerkezetekkel – írja a The Guardian.

A Hennna Hotelt szerdán mutatták be a sajtónak. A riporterek az összes robotot is megcsodálhatták munka közben a pénteki hivatalos nyitás előtt. Az ország délnyugati részén működő szálloda a munkadíjra fordított költségek csökkentése miatt jó részt robotokkal dolgoztat. A portástól a londinerig mindent speciálisan erre a célra fejlesztett gépekkel oldanak meg. 

A portás egy hangfelismeréssel ellátott robot, amely a reggelit és a napi programajánlatot ismerteti a vendégekkel. Taxit hívni vagy egyéb apróbb feladatokat teljesíteni nem tud. Egy szögletes, frissítőket és nassolnivalót szállító szerkezet a szobaszervizt látta volna el, azonban még nem működött teljesen jól a bemutató idején. Drónokat is alkalmaznak. A mini repülők ételeket szállítanak a vendégeknek, később pedig akár műsorral is szórakoztathatják majd a vendégeket. 

A robotmunkaerő néhány speciális megoldást is szül. A szobákat elektronikus kulcskártya helyett arcfelismerő-rendszer nyitja, mivel a robotok nem túl jók a kulcsok keresésében, ha a vendégek esetleg elveszítik. 

A szálloda egy tekintetben nem nélkülözheti az emberi munkaerőt. A biztonsági kamerákat valódi biztonsági őrök figyelik, hogy felügyeljék a vendégek és a drága szerkezetek épségét egyaránt.

"És még mindig nem tudják megvetni az ágyakat" – mondja Sawada. Tervei szerint a szállodából több is nyit országszerte, sőt a külföldi terjeszkedést sem tartja elképzelhetetlennek. Ennek érdekében a robotok szótárát más nyelvekkel is bővítenék, mint például a kínai és a koreai.

Egy éjszaka a szállodában 9000 jennél (nagyjából 20.000 Ft) kezdődik. Japánban egy éjszaka egy jobb hotelben ennek akár a két-háromszorosa is lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.