galéria megtekintése

Kiszámolták, hány bolygóról szúrhatnak ki bennünket

0 komment


Palugyai István

Százezer csillag világaiból vehetik észre Földünket egy friss kutatás szerint.

Apró kék pöttyként látszik bolygónk a legtávolabbi képen, amely valaha készült
NASA

A földön kívüli értelmes élet keresése során a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygókra irányul minden figyelem. Ezeket csak közvetetten lehet felfedezni, hiszen távcsöveink csak a csillagok parányi elhalványodását észlelik, amikor egy bolygójuk elhalad előttük. Ennek mértékéből lehet következtetni a bolygó méretére, de egyéb módszerekkel az égitest légkörének összetétele, sőt a felszínén az életre utaló víz, vagy szerves molekulák jelenléte is valószínűsíthető.

Mára körülbelül kétezer exobolygót fedeztek fel, köztük több, úgynevezett Föld-típusút, mely bolygónkkal körülbelül megegyező nagyságú és csillagától arányaiban azonos távolságban, a lakható zónában kering.

 

Egy friss német kutatás azzal számol, hogy az esetleges idegen civilizációk is ezen az alapon vehetik észre Földünket. Ilyen közvetett megfigyelésre azonban csupán bizonyos távolságból van lehetőség. Ezt tranzit-zónának nevezik, ami a Naprendszert kutató Max Planck Intézet kutatóinak az Astrobiology lapban megjelent közleménye szerint mintegy százezer csillagot érint. Ez persze elegendő célpontot jelent a SETI (a földönkívüli értelmes életet kutató nemzetközi program) rádiótávcsöveinek.

Ekkorának látszik a Föld a Szaturnuszról a Cassini űrszonda felvételén
Ekkorának látszik a Föld a Szaturnuszról a Cassini űrszonda felvételén
NASA

A Kepler távcső megfigyelései azt sugallják, hogy a Tejútrendszer majd mindegyik csillaga körül keringhet egy Földünkhöz hasonló méretű bolygó, sokuk az úgynevezett lakható zónán belül.

Tenyérnyi vadászflottát indíthat a NASA
Így látja az exobolygókat a Kepler
Így látja az exobolygókat a Kepler
Processing by Christian Marois, NRC Canada

Érdekes dilemmával szembesült a NASA: ha az egytonnás, félmilliárd dolláros Kepler űrtávcsővel több ezer bolygót fedeztek fel, akkor vajon mire lehet képes egy flottányi mini műhold? Ameer Blake, a Howard University kutatója lehetségesnek tartja ugyanis, hogy cubesatnak nevezett miniatűr szondákat küldjenek egy távoli csillag, a Beta Pictoris közelébe (képünkön), ami körül legalább egy bolygó keringhet. Részletek itt: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.